Bakan Uraloğlu, 85 milyonun kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyon yurttaşın kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 10:59
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bakan Uraloğlu, 85 milyonun kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı

108 milyon yurttaşın T.C. kimlik numarası, adresi, cep telefonu numarası gibi kişisel verilerinin çalındığı ortaya çıkmıştı. Bilgisayar korsanlarının, ele geçirdikleri verileri “Yenilenmiş TC”, “Adres”, “GSM”, “101m” ve “GSM” (ikinci bir dosya) isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladığı öğrenilmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Bu doğrultuda, kritik öneme sahip olduğu iddia edilen bazı verilerin sisteminize başarıyla yüklendiğini önemle dikkatinize sunarız” ifadesiyle Google’a ilgili Drive dosyalarının bağlantılarını iletti ve “acil” koduyla “derhal” kaldırılmalarını istemişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyon yurttaşın kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı.

85 milyon vatandaşın kimlik bilgileri çalındı

Abdulkadir Uraloğlu, Beştepe’deki Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın mensupları, Uraloğlu'na 85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin hackerler tarafından ele geçirilip geçirilmediğini sordu.

Pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde bir sızıntının yaşandığını belirten Uraloğlu, şunları söyledi:

"Bu pandemi sürecindeki hatırlarsınız, sağlık sisteminden bir sızıntıdır. Onun haricinde yok. İnsanların güncel verilerinin çalındığıyla ilgili bir veri yok. Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru. O süreçte o maalesef önlenemedi."

CHP’li Zelihe Aksaz Şahbaz şunları söyledi:

"2016 yılında SGK tarafından vatandaşların sağlık ve kişisel verilerinin toplamda 65 bin TL karşılığında bir takım şirketlere satıldığı bilgisi Sayıştay raporlarına yansımış, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in bu bilgileri paylaşması üzerine açılan dava ile Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve Yargıtay da bu kararı onamıştır.

Bugün yetkili ağızdan pandemi döneminde 85 milyon insanımızın en mahrem bilgilerinin Sağlık Bakanlığı’ndan sızdırıldığı itiraf ediliyor. Bu yaşananlar her şeyi para olarak algılayan, vatandaşına en ufak saygısı olmayan iktidarın icraatlarıdır. Daha önce parayla sattıkları mahrem kişisel verileri, bu defa gerekli önlemleri almayıp, sızdırıldı bahanesi ile kim olduğu belli olmayan şirketlere peşkeş çekmektedir."

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.