Bakan Yumaklı'dan çiftçilere müjde: Mazot ve gübre temel destek olacak

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, çiftçileri ilgilendiren yeni destek modelinin ayrıntılarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 11:13
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bakan Yumaklı'dan çiftçilere müjde: Mazot ve gübre temel destek olacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 Eylül’de başlayan bitkisel üretim planlaması ile ilgili konuştu. Yumaklı, yeni destekleme modeli ile ilgili düzenlenen basın toplantısında 13 stratejik ürün ve yem bitkisi için çiftçilere yüzde 100 mazot ve yüzde 50 gübre desteği verileceğini söyledi.

Bitkisel üretim planlamasına çalışırken suyu merkeze koyduklarına işaret eden Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının bundaki sonraki dönemlerinin kendileri için en önemli girdisinin su olduğunun altını çizdi.

Yumaklı, tarımsal desteklerin sadeleştirilmesi konusunda herkesin mutabık kaldığını ifade ederek, "Bunu sadece bitkisel üretimi planlarken yapmadık. Hayvansal üretim başlığı ile su ürünleri başlığını da planlarken oradaki destekleri sadeleştirmiş olduk." dedi.

Bakan Yumaklı şu şekilde konuştu: 

"Önceki dönem, 185 lira mazot ve gübre desteği verilen buğdaya, yeni dönemde 634 lira mazot ve gübre temel desteği verilecek. Mazot ve gübrenin bir daha çiftçilerimize ödenmeyeceği yolunda bir tezvirat yaptılar, bunun doğru olmadığını da belirtmek istiyorum. Eğer su kısıtı olan bir havzada üretiliyorsa, bizim mutabık kaldığımız şekliyle üretimini tespit ettiğimiz ürünler için de ilave 342 liralık bir destek vereceğiz. Ayçiçeğinde 206 liralık mazot ve gübre desteği veriyorduk, bu rakam 732 liraya çıkıyor. Su kısıtı olan bölgede üretildiği zaman 293 liralık ilave bir destek almış olacak. Planlama dışındaki ürünlerin de tamamı 138 lira ödeniyordu, bunlar da 244 liralık temel destek almış olacak."

Mazot ve gübre desteği kaldırıldı mı?

Yeni destekleme modeli ile ilgili "mazot ve gübre desteği kalktı" haberlerinin çıkmasından sonra Bakan Yumaklı şu şekilde açıklama yapmıştı: 

"Mazot ve gübre desteği hiçbir üründe kaldırılmadı. Mazot ve gübre desteği her ürüne temel destek adı altında verilecek. Üretim planlaması için 13 stratejik ürün ve yem bitkileri belirlendi. Bu ürünlere temel desteğin yanında ayrıca ilave olarak planlı üretim desteği de verilecek."

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.