Balon balığı avcılığı için destekleme artırıldı

Balon balığı avcılığı için destekleme miktarları artırıldı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2024 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 09:48
Kaynak: AA
Balon balığı avcılığı için destekleme artırıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, balon balığı avcılığı için destekleme miktarlarının artırıldığını duyurdu. Benekli balon balığı için destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 12,5 liradan 25 liraya, diğer balon balığı türleri için ise yüzde 400 artırılarak 2,5 liradan 10 liraya çıkarıldı.

Bu desteklemeleri içeren "Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karar, Türkiye'deki yabancı istilacı balon balıklarının popülasyonunu ve stoklarını kontrol altına almayı, balıkçılık sektörünü ve ekonomiyi korumayı, sucul biyolojik çeşitliliği ve stokları korumayı amaçlıyor. Bu karar, 2024, 2025 ve 2026 yıllarında uygulanacak balon balığı avcılığını destekleme hususlarını kapsıyor.

Bakan Yumaklı, kararın detaylarını ve stratejilerini açıklayarak, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç eden balon balıklarının Türkiye'nin çeşitli bölgelerine yayılmasının önemini vurguladı. Bu nedenle, balon balığı avcılığını teşvik etmek için 2020'de pilot bir program başlatıldığını ve bunun başarısının ardından desteklemenin artırıldığını belirtti.

BALIK YAKALAMA BAŞINA DESTEK

Avcılar, balon balığı yakalama başına belirli bir miktarda destek alacaklar. Özellikle benekli balon balığı için destekleme fiyatı önemli ölçüde artırıldı. Desteklemenin başladığı tarihten itibaren, yaklaşık 183 bin 974 balon balığı yakalandı ve bu sayede ekosisteme yaklaşık 14 milyon yeni balon balığının girişi engellendi.

Ayrıca, balon balıklarının ilaç, deri, ve tekstil gibi endüstrilerde kullanılması ve ekonomiye kazandırılması için düzenlemeler yapıldı. Yakalanan balon balıkları girişimcilere ücretsiz olarak verilirken, balon balığı derisinin de farklı endüstrilerde kullanılması için AR-GE çalışmaları yapıldı.

Bakan Yumaklı, Akdeniz Bölgesi'nde başlayan destekleme programının ardından diğer bölgelerde de benzer uygulamaların hızla başlayacağını ve sucul biyoçeşitliliğin ve su ürünleri kaynaklarının korunması için mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.