[title]|İlkses Gazetesi

Bilinçsiz hayvancılık doğaya zarar veriyor

Yanlış gübre depolamanın içme suyuna verdiği zararları hakkında konuşan Dr. Hakan Çakıcı “Nitrat toprağa geçip, sonrasında da yer altı sularına karışırsa kanserojen etkisi vardır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2023 05:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bilinçsiz hayvancılık doğaya zarar veriyor

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Yanlış tekniklerle ve bilinçsizce yapılan büyükbaş hayvancılığı hem havada hem de suda kötü sonuçlar meydana getiriyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, yaptığı açıklamada “Gübrelerin açık alanda yığılmaları, sırasında havaya yüksek miktarda azot oksit gazlarının salındığını biliyoruz. Bu durum bazı kesimler tarafından küresel ısınmaya sebep olan şeylerden biri olarak gösteriliyor. Salınan zararlı gazlara neden olan şey ise gübrenin iyi depolanmamasıdır. Bunun dışında gübre yığınlarında toprağa sızan nitrat sorunu var. Nitrat eğer toprağa geçip, sonrasında da yer altı sularına karışırsa kanserojen etkisi vardır” şeklinde konuştu.

KANSEROJEN ETKİSİ VARDIR

Dr. Çakıcı hayvancılıkta yanlış depolama tekniklerinin, sadece havaya değil, toprağa dolayısıyla da içme suyuna verdiği zararlara değinerek, bilinçsiz yapılan hayvancılığının zararlarına dikkat çekti. Çakıcı, “Geniş kapsamlı büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini düşündüğümüz zaman çok fazla hayvan dışkısı çıkıyor, gübre olarak. Gübrelerin açık alanda yığılmaları, sırasında havaya yüksek miktarda azot oksit gazlarının salındığını biliyoruz. Bu durum bazı kesimler tarafından küresel ısınmaya sebep olan şeylerden biri olarak gösteriliyor. Salınan zararlı gazlara neden olan şey ise gübrenin iyi depolanmamasıdır. Hayvancılıkla uğraşanların gübrenin depolanması sırasında azot gazının oluşmasını engellemek için, kireç atıp, çok beklemeden organik gübre olarak kullanmaları lazım. Çünkü azot gaz haline gelip hava karışmadan, siz azotu gübrenin içindeyken kullanırsanız, çok değerli, bitki besleyici organik gübre olur. Bunun dışında gübre yığınlarında toprağa sızan nitrat sorunu var. Nitrat eğer toprağa geçip, sonrasında da yer altı sularına karışırsa kanserojen etkisi vardır. Artı durgun sulara nehirlere karışırsa oralarda da suyun bozulmasına, alglerin çoğalmasına sebep olur. Dolayısıyla hayvan gübresinin rastgele bir yere yığılıp, depolanmaması lazım” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.