[title]|İlkses Gazetesi

ÇMO’dan asbest uyarısı: “Yeni bir afetin göstergesi”

Hatay İli Asbest Teknik İnceleme Raporu’nu yayımlayan ÇMO İstanbul Şubesi, alınan her iki örnekten birinde asbest olduğunu duyurdu

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2023 08:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
ÇMO’dan asbest uyarısı: “Yeni bir afetin göstergesi”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, Hatay İli Asbest Teknik İnceleme Raporu’nu bugün yayımladı.

Deprem bölgesinde ilk günlerden itibaren çalışma yürüterek çevre kirliliği, ekolojik yıkım, halk sağlığı ve suya erişim gibi yaşam konularında değerlendirmeler yaparak teknik raporlar yayımlayan ÇMO'na göre, Hatay'da döküm sahaları ve yerleşim yerlerinden alınan her dört numuneden ikisinde asbest tespit edildi. Şube, 21-22 Nisan 2023 tarihlerinde Hatay'ın Antakya ve Samandağ ilçesinde üç döküm sahası ve bir yerleşim yerinden olmak üzere toplam sekiz adet katı asbest numuneleri alarak analiz etti ve değerlendirdi.

ASBEST

DERE YATAKLARI, ZEYTİNLİKLER, SERALAR… 

Raporda atık yönetimi ile ilgili bölgede yapılan tespitler şöyle:

“İnşaat ve yıkıntı atıklarının ayrıştırılması için planlanan döküm alanların seçim kriterleri teknik olarak uygun olmadığı görülmüştür, çalışma yaptığımız alanlarda özellikle seçilmemesi gereken bölgelerin döküm sahasına dönüştüğü görülmüştür. Konutların, çadırların ve kamu kurumların (okulların, spor merkezlerinin...) yaklaşık 100 metre yakınında döküm sahaları tespit edilmiştir. Dere yatakları, orman arazileri, zeytinlikler, seralar, tarım arazileri ve su kaynaklarına çok yakın bölgeler döküm sahası olarak tercih edilmiştir. Bu durum bir yeni bir afetin göstergesidir.”

ASBEST RAPORU

ÇOK CİDDİ HALK SAĞLIĞI RİSKİ… 

Raporun devamında ise şunlar yer alıyor:

“Yaptığımız incelemelerde; İnşaat ve yıkıntı atıklarının taşınması, geçici depolama sahalarında ayrıştırılması ve atıkların bertarafı süreçlerinde yapılan çalışmaların neredeyse tamamının mevzuatlara uyulmadan yapıldığı tespit edilmiştir. Özellikle atık yönetiminde çalışanlar ve bölgede yaşayan insanlar hiçbir şekilde kişisel koruyucu donanımları (asbestle çalışmalara uygun maske, tulum ve eldiven) kullanmamakta, çok ciddi halk sağlığı riskleri ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Afet ve Atık yönetmeliklerin deprem bölgesinde dikkate alınmadığı, 25/01/2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğe hiçbir şekilde uyulmadığı tespit edilmiştir.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.