Çocuk işçiliğin varlığı: Kullan-at işçilik!

Çocuk işçiliğin yasaklanmasını ve çocuk işçi çalıştıran patronlara en ağır cezaların verilmesi gerektiğini savunan İSİG Meclisi, “Kullan-at işçilik halini alan çocuk işçiliğin varlığı elzemdir ve çocuk işçilik ancak üretenlerin yönetmesi durumunda önlenebilir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 15:29
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Çocuk işçiliğin varlığı: Kullan-at işçilik!

Öğrenciler, 2024-2025 eğitim öğretim yılına başlarken taleplerini sıralayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, “Bizler; çocuk işçiliğinin yasaklanması, mesleki öğrenimin çocuk gelişimine uygun bir biçimde planlanması ve kamusal kurallar çerçevesi içinde olması gerektiğini biliyoruz. Ancak bunları sistem içinde ifade etmenin de tek başına bir anlam ifade etmediğinin bilincindeyiz. Örgütlenmek, mücadele etmek ve direnmek gerekiyor” mesajını verdi.

ÇOCUKLAR VE İŞÇİLEŞTİRME POLİTİKALARI…

İSİG’in talepleri şöyle:

“Çocuk işçilik yasaklanmalı, çocuk işçi çalıştıran patronlara en ağır cezalar verilmelidir. Eğitim tamamen parasız olmalı ve müfredat aklın ve bilimin ışığında yenilenmelidir. Tüm Türkiye çapında okullarda bir öğün yemek verilmeli ve yoksul çocukların ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır. MESEM’ler bir eğitim-öğrenim işlevi görmemektedir. MESEM’li çocuklar işi bedava ve ağır koşullarda çalıştırılarak öğrenmektedir. Bu anlamda MESEM’leri revize etmek imkansızdır. MESEM’ler kapatılmalı ve mesleki eğitim yeniden yapılandırılmalıdır. Beceri geliştirme programı adı altında hayata geçirilmeye çalışılan programlar iptal edilmelidir. Mesleki eğitim adı altındaki işçileştirme politikalarının 15 yaşın altına yayılması acilen engellenmelidir.”

ÖRGÜTLENMEK, MÜCADELE ETMEK VE DİRENMEK GEREKİYOR

İSİG Meclisi son sözlerinde ise şu mesajı verdi:

“Türkiye sanayisinin dünya pazarlarında, özellikle AB pazarında var olmasının yegâne yolunun ucuz işgücü ihracı olduğunu öne süren İSİG Meclisi, “Bu aşamada “kullan-at işçilik” halini alan çocuk işçiliğin varlığı elzemdir ve çocuk işçilik ancak üretenlerin yönetmesi durumunda önlenebilir. Onun dışında hümanist söylemler ve devletin bazı PR çalışmalarını görebiliriz… Bizler; çocuk işçiliğinin yasaklanması, mesleki öğrenimin çocuk gelişimine uygun bir biçimde planlanması ve kamusal kurallar çerçevesi içinde olması gerektiğini biliyoruz. Ancak bunları sistem içinde ifade etmenin de tek başına bir anlam ifade etmediğinin bilincindeyiz. Örgütlenmek, mücadele etmek ve direnmek gerekiyor. Geleneksel emek örgütlenmelerinin kendi üyelerinin çıkarlarını bile koruyamadığı ve buharlaştığı bu dönemde çocuklarımızı koruyacak örgütlenmenin ve mücadelenin araçlarını oluşturmalıyız!”

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.