[title]|İlkses Gazetesi

Doğal gaz tehlikelerine karşı periyodik bakım şart

Doğal gaz patlamalarının tesisat üzerinde oluşabilen kaçaklardan veya flekslerin gevşemesinden kaynaklı meydana geldiğini belirten Gürel, kullanıcılar için hayati uyarılarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2023 06:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Doğal gaz tehlikelerine karşı periyodik bakım şart

Son zamanlarda artan doğal gaz kaynaklı patlamalar birçok doğal gaz kullanıcısını tedirgin ediyor. Doğal gaz, kullanıcılara sağladığı konfor sayesinde özellikle son yıllarda ülkemizde oldukça yaygınlaşan bir yakıt türü. Ancak, içerdiği zehirleyici kimyasallardan dolayı insan sağlığı açısından riskler içeren bu yakıt türü, gerekli önlemler alınmadığında can ve mal kaybına kadar varabilen ciddi sorunlara yol açabiliyor. Doğal gaz patlamalarının genellikle fleks bağlantı noktalarında yaşanan sızıntılardan kaynaklı olduğunu belirten ve bu sızıntılardan kaynaklı oluşabilecek can ve mal kayıplarına karşı önerilerde bulunan Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Çağlayan Gürel, “Tüketicilerimiz mutlaka yıllık periyodik bakımlarını yetkili servislere yaptırması gerekiyor. En ufak çürük sarımsak kokusu aldıklarına ise İzmirGaz acil ekiplerine müracaat etmelidirler” dedi.

EN BÜYÜK NEDEN BAĞLANTI NOKTALARI

Patlamaların genellikle fleks adı verilen bağlantı noktalarındaki gevşemelerden kaynaklanan doğal gaz sızıntılarından olduğunu ifade eden Gürel, “Fleks dediğimiz boru doğal gaz hattı ile kombi arasındaki bağlantıyı sağlayan sarı borulardır. Genelde yaşanan patlamalar uygulamadan sonra bakımı ya da kontrolleri yapılmayan cihazların bağlantı noktalarındaki gevşemelerden sızan gaz sonucu oluşuyor.  Bizim şimdiye kadar karşılaştığımız patlamalar hep bu noktalarda yaşanan gevşemeden kaynaklıydı. Bu konuda tüketicilerimizin üstüne düşen görev fleks bağlantı noktalarının gevşeyip gevşemediğini sadece el ile kontrol etmeleridir. Sızıntı kontrolünü tüketici kesinlikle yapmamalıdır.  Doğal gaz normalde kokusuz bir üründür ancak biz istasyonlarda çürük sarımsak dediğimiz bir koku basıyoruz doğal gaza. Bunun sebebi de tüketici ortamda bir kaçak olduğunda kokudan tespit edebiliyor. Tüketicilerimiz en ufak çürük sarımsak kokusu aldıklarına İzmirGaz ekiplerine müracaat etmelidir. Ekipler 24 saat sahada aktif olarak bulunmakta ve bu uygulama tamamen ücretsizdir” diye konuştu.

PERİYODİK BAKIMLAR YAPILMALI

Doğal gaz kaynaklı oluşabilecek patlamalara veya zehirlenmelere karşı tesisatçı firmaların ve tüketicilerin üzerine düşen görevleri anlatan Gürel, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) belirlediği bazı şartnameler var. Bu şartnamelere tesisatçı firmaların yüzde yüz uyması gerekiyor. Çünkü doğal gaz her ne kadar kolay veya konforlu olsa da bir o kadar da tehlikesi mevcut. Bunların dışında kullanıcının kendi üzerine düşen görevler de var. Kontrol etmesi veya periyodik olarak yaptırması gereken bakımlar mevcut. Bunların en başında da tesisatçılar tarafında dışarıya bırakılan menfez hattının kapatılmamasıdır. Bu menfezler toz, soğuk, sıcak hava geliyor diye kesinlikle kapatılmaması lazım. İkinci olarak özellikle kombi veya şofben kullanıcıları bu ürünleri yılda bir defa mutlaka bakımını yaptırmaları gerekir. Yapılan periyodik bakımlar sayesinde herhangi bir kaçak varsa yetkili personel tarafından tespit edilmiş olur. Bakım için de kışa girmeden önce ağustos, eylül ayları en uygun zamanlardır. Ege gibi daha ılıman iklimlere sahip bölgelerde ise bu süre ekim ayına kadar uzayabiliyor” dedi.  

DOĞAL GAZ KADAR ATIK GAZ DA ÖNEMLİ

Doğal gaz patlaması veya kaçağının yanı sıra atık gazın da üstünde durulması gerektiğini belirten Gürel, “Doğal gaz yandıktan sonra bir baca yardımıyla dışarıya karbondioksit dediğimiz kirli gaz atıyor. Bunun da kontrolünün mutlaka yapılması gerekir. Kullanıcılar kirli gazın çıktığı bacadaki gevşemeleri, yamulmaları ve tam oturup oturmadığının kontrolünü gözle yapabilirler. Çünkü bacalar tesisat firması tarafından iyi yapılmadığı takdirde bir kuşun konmasından dolayı yamulmalar yaşanabiliyor. Bu tür örnekleri yaşadık. Doğal gaz kadar atık gazda son derece öldürücüdür. Bu durumu göz ardı etmemek gerekir. O yüzden kullanıcıların atık gaz giderlerini kontrol etmesi ve aksi bir durumda da yetkili servislere başvurmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

MUTLAKA KONTROL EDİLMELİ

Doğal gazdan kaynaklı can ve mal kayıplarını en aza indirebilmek için alınması gereken önlemeleri anlatan Gürel, “Tüketicilerimizin mutlaka yıllık periyodik bakımlarını yaptırması gerekiyor. Tüketiciler yeni teknolojik ürünleri daha çok tercih etmeli. Çünkü yeni nesil ocaklarda doğal gaz hattının beslemesi kesilirse cihaz kendi kendine doğal gaz hattını kapatabiliyor. Bakım yapıldığı zaman yetkili personeller hem gözle hem fiziki kontrol yapmalı. Vatandaşlarımız doğal gaz bağlatırken veya evlerinde bir tadilat yapacaklarsa mutlaka yetki belgeli firmalar ile çalışmalıdır. Yetki belgeli çalışanlar yapılan işlemleri mutlaka ilgili kurumlara bildirmelidir. Yetki belgeli firmalarımız bunu zaten yapıyor ama piyasada maalesef yetkin veya yetkili olmayan birçok firma mevcut. Bu kişilere işlem yaptırıldığınız takdirde oluşabilecek hasarın sigorta tarafından karşılanmama durumu da mevcut. O yüzden doğal gaz kullanıcıları servislerin yetkinliklerini denetlemek isterse bakanlığın bir uygulaması olan www.servis.gov.tr sitesinden kontrol edebilirler. Herhangi bir aksi durumla da karşılaştıklarında Makine Mühendisleri Odamızı da her zaman arayabilirler” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.