Eğitim-Sen’den Öğretmenlik Meslek Kanunu’na tepki: Eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdı!

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yasalaşması eğitimcilerin tepkisini çekti. Eğitim-Sen, öğretmenleri kariyer basamaklarıyla sınıflandırmanın, buna göre bir ücret uygulamasına geçilmesinin eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını kaydetti

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2024 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2024 12:48
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Eğitim-Sen’den Öğretmenlik Meslek Kanunu’na tepki: Eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdı!

Öğretmenlik Meslek Kanunu eğitimcilerin tüm itirazlarına rağmen yasalaştı! Haklarına ve taleplerine sahip çıkmayı sürdüreceklerini belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), yaptığı yazılı açıklama ile önemli mesajlar verdi.

Sendikanın yaptığı açıklamada, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın, eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu, AYM’nin daha önce verdiği iptal kararına rağmen, ÖMK’nin muhatapları olan eğitim sendikaları, ataması yapılmayan 1 milyonu aşkın öğretmen, eğitim fakültelerindeki akademisyen ve öğrencilerin tüm eleştiri ve itirazlarına rağmen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek, Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran iktidar partilerinin oylarıyla dün gece itibarıyla kabul edilerek yasalaşmıştır” sözlerine yer verildi.

KABUL EDİLEMEZ

Devamında, “Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, eğitim emekçileri arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirecek içeriğe sahip olan bu kanunun, bir milyonu aşkın eğitim emekçisi ve ataması yapılmayan öğretmen nazarında bir anlamı yoktur. Öğretmenleri kariyer basamaklarıyla sınıflandırmak, buna göre bir ücret uygulamasına geçilmesi eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığı gibi, meslekteki kıdemine bakılmaksızın bütün öğretmenlerin yaşadığı ekonomik yoksulluğu da yok saymak anlamına gelmektedir. Bu kanun gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonu aşkın öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarının böylesine sığ ve dar bir çerçevede ele alınması kabul edilemez” eleştirisi yapıldı.

GELECEĞİMİZİ İPOTEK ALTINA ALAN…

Son olarak ise “Öğretmenlik mesleğini değersizleştiren, bizleri kariyer basamakları üzerinden bölen ve halkın değil iktidarın öğretmenini yaratmayı hedefleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na yönelik haklı itirazlarımız geçerliliğini korumaktadır. Eğitim emekçileri rekabet etmek ve yarışmak değil, birlik ve dayanışma içinde, nitelikli eğitim için çalışmak istemektedir. Geleceğimizi ipotek altına alan ve iş güvencemizin altını boşaltmayı hedefleyen her türlü yasal düzenleme ve fiili uygulamaya, örgütlü gücümüzle karşı duracağımız bilinmelidir. Eğitim-Sen, her zaman olduğu gibi gelecekte de sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim ve bilim emekçilerinin özlük, ekonomik ve demokratik haklarını geliştirmeyi, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu için kararlılıkla mücadele etmeyi sürdürecektir” mesajı yer aldı.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.