Ehliyette yeni düzenleme: Engelliler kendi araçlarıyla sınava girebilecek

Kara yollarında elektrikli araçların artması sonucu direksiyon sınavlarında değişikliğe gidilecek. Buna göre engelliler kendi araçlarıyla sınava girebilecek

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 17:19
Kaynak: AA
Ehliyette yeni düzenleme: Engelliler kendi araçlarıyla sınava girebilecek

Kara yollarında elektrikli araçların sayısının artmasıyla birlikte, direksiyon sınavlarında önemli değişiklikler planlanıyor. Orta Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Serdar Tepeöz, sürücü adaylarının eğitim standartlarının yükseltilmesi amacıyla hazırlanan yeni yönetmelik hakkında açıklamalarda bulundu.

Tepeöz: Kursiyerler parkuru ezberliyor

Tepeöz, 2016 yılında çıkarılan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin ardından sınavın tek parkurda yapıldığını ve kursiyerlerin bu parkuru ezberlediğini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan yeni yönetmelikte, kursiyerlere iki alternatifli parkur seçeneği sunulacağını ifade etti. Bu değişikliklerin eğitim kalitesini artırarak, kursiyerlerin daha iyi öğrenmelerine ve daha fazla pratik yapmalarına olanak sağlayacağını vurguladı.

Yeni sınav formatı

Elektrikli araçların, özellikle yerli araç Togg'un yollarda yer almaya başlamasıyla birlikte sürücü sınavlarında da düzenlemeler yapıldığını belirten Tepeöz, mevcut sınavlarda motor bölümüyle ilgili soruların azaltılacağını ve elektrikli araçlar için yeni sınav formatlarının uygulanacağını söyledi. Elektrikli araçların motor bölümünün bulunmaması nedeniyle adayların sınavlara girişlerinde önceki kısıtlamaların kaldırılacağını açıkladı.

Yeni yönetmelikle birlikte engelli kursiyerlerin, kendi araçlarıyla sürücü sınavlarına girebileceklerini de belirten Tepeöz, muvazzaf askerler, hamileler ve hastalar gibi özel gruplara yönelik düzenlemelerin de yer aldığını ifade etti. Bu grupların hak kaybına uğramadan sınav süreçlerine devam edebileceklerini söyledi.

Son olarak, yazılı sınavı geçmesine rağmen direksiyon sınavlarında başarısız olan kursiyerler için de düzenlemeler getirileceğini dile getiren Tepeöz, bu kursiyerlerin 3 yıl boyunca yazılı sınav hakkını koruyabileceğini ve bu süre içinde başka bir kursa kayıt olarak direksiyon eğitimi alabileceklerini belirtti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.