[title]|İlkses Gazetesi

EİB ve İzmir Tarım Müdürlüğü’nden üreticiye ‘tuzak’ desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ve EİB, Akdeniz Meyve Sineğine karşı biyometrik mücadele adına üreticiye 2 bin 500 adet tuzak dağıttı

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2023 11:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
EİB ve İzmir Tarım Müdürlüğü’nden üreticiye ‘tuzak’ desteği

KEMAL ÖZKURT

Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ile Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin ortaklaşa hayata geçirdiği “Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması” ve “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projeleri kapsamında  Akdeniz Meyve Sineğine karşı üreticilere 2 bin 500 adet tuzak dağıtımı yapıldı. Menderes ilçesinde bulunan Gümüldür kapalı pazar yeri etkinliğine, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Hayrettin Uçak, Menderes Belediye Başkanı Erkan Özkan ve AK Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artçı katıldı. Etkinliğin ardından başkanlar ve milletvekili Çankırı, çiftçiyle birlikte ilk tuzağı ağaçlara yerleştirdi.

eib

APPA: SAYIMIZI ÇOĞALTMAK İSTİYORUZ             

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürsel Appa, mandalina üreticilerine seslenerek kooperatiflerine katılmalarını istedi. 10 kişilik bir ekiple kooperatif kurduklarını belirten Appa, “Biz yola çıktığımızda arkamızda çok büyük bir desteğin olacağını biliyorduk. Çeşitli anlaşmalarla sarı altın dediğimiz mandalinamızı dünya pazarına ihraç etmeye devam ediyoruz. Bu vesileyle bölge halkından bir ricam olacak. Biz 10 kadın üreticide kalmak istemiyoruz. Sizlerin de ürünlerinizin bahçede çürümemesi ve ekonomiye kazandırmamız için bölge halkının ve tüm kadınların aramıza katılmasını istiyoruz” dedi. 

uçak

UÇAK: KALINTISIZ ÜRETİMİ HER ZAMAN DESTEKLİYORUZ

Üretim ve ihracatta başarı için kalıntısız üretim ve kaliteli üretim anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Uçak, “Dünya narenciye üretiminde 8. sırada, ihracatında ise 4. sırada yer alıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Hem yerimizi kaybetmemek hem de daha ileriye gitmek için kalıntısız ve kaliteli üretim hayati derecede önemli. Bu yüzden özellikle üreticilerimizin kalıntısız üretim yapmalarını her zaman destekliyoruz ve bu konuda ne yapılması gerekiyorsa tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu çerçevede biyoteknik mücadeleyi de destekliyoruz. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birkaç senedir üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtıyoruz. İyi Tarım Uygulamaları Projesini yürütüyoruz. Birlik olarak 3 yıldır bölgelerden numuneler alarak kalıntı anlamında sorunlu bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz. Avrupa ve Rusya bizim için en önemli pazarlar ve bu pazarlara girmek için kalıntısız üretim çok önemli. Bu pazarları kaybetmemek için hep birlikte çalışama devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

öze

ÖZEN: ÜLKE TARIMINA KARA LEKE OLARAK GEÇER

İzmir’in tarımsal anlamda Türkiye’ye ciddi katkılar verdiğini söyleyerek sözlerine başlayan İzmir İl Tarım Müdürü Mustafa Özen, “Üreticimizle birlikte gece gündüz demeden çalışıyoruz. Onlar sabah 5’te kalkıp tarlaya giderken bizim de yöneticiler olarak onlarla birlikte olmamız lazım. Mandarin ülkemiz için önemli bir ihracat ürünüdür. Satsuma mandarin varlığı anlamında ilimiz 47 bin dekar alan ile Hatay’dan (127 Bin dekar alan) sonra ikinci sırada yer almaktadır. İlimizde 2022 yılı üretim sezonunda 163 bin ton satsuma mandarini (Ülke üretiminin yüzde 19) üretimi gerçekleştirilmiştir. İzmir ilinde satsuma mandarini yetiştiriciliğinde Seferihisar İlçesi'nde 59 bin ton, Menderes İlçesi'nde 55 bin ton, Selçuk İlçesi'nde 30 bin ton, üretim gerçekleşmiştir. Dış karantinaya tabi Akdeniz Meyve Sineğinin (AMS) ihracatta toleransı sıfır olup, mücadelesi ülke ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir. Ülkemizdeki en önemli konukçuları; kayısı, ayva, armut, elma, şeftali, incir, Trabzon hurması, hünnap, nar, avokado ve turunçgillerdir. Turunçgil meyveleri içinde en çok zararı Okitsu, Satsuma, Washington vb. erkenci çeşitlerde yapmaktadır. Yılda 7-8 döl vermekle birlikte iklim koşullarının zararlı lehine gelişmesi durumunda 10-13 döl verebilmektedir. Zararlının yoğun olduğu dönemlerde mücadelesi yapılmadığı zaman yüzde 80’e varan ekonomik kayıplar görülebilmektedir. Bu durum da başta İzmir olmak üzere ülke tarımına ve ihracata kara leke olarak geçer” diye belirtti.

eib

ÖZEN: AMACIMIZ ZARARLI POPÜLASYONU AZALTMAK

Akdeniz Meyve Sineğine karşı zamanında ve etkin mücadele yapılmasının önemli olduğunu ve bu mücadelenin kimyasalla değil biyoteknik yollarla olması gerektiğine dikkat çeken Özen, “Proje ile ülkemiz için önemli ihraç ürünleri olan Mandarinde AMS ile biyoteknik mücadele ile etkin bir mücadele sağlanarak önümüzdeki üretim sezonundaki zararlı popülasyonunda azalmalara bağlı olarak üreticilerimizin AMS zararlısıyla mücadelesinde daha az kimyasal girdi kullanılacak, gerek ihracatta gerekse iç piyasada daha kaliteli ve güvenilir bir gıda arzı sağlanarak ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayarak meyve üreticisinin de verim ve kalitede iyileşme sonucunda gelirinde artış sağlanmış olacaktır. Bu proje kapsamında, dışsatımda ilimiz ve ülkemiz tarımında önemli gelir sağlayan mandarinde Selçuk, Seferihisar, Menderes ilçelerinde deniz Meyve Sineğine (Ceratitis capitata Wied Diptera Tephritidar) karşı kimyasal mücadeleye alternatif olarak biyoteknik tuzak kullanılarak etkin bir mücadele yapılması sağlanacaktır. İlimizde Biyolojik / Biyoteknik Mücadele kapsamında 2022 yılında açıkta 206 üreticimize 4 Bin 40 da alan için 601 Bin TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir” dedi.

eibb

TARSİM SİGORTASI ÜRETİCİNİN GARANTİSİ

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, “İzmir tarımı turizmin kalbi. Bütün üreticilerimiz akıllı tarımla üretim yapıyor. Üreticilerle firmaların bir araya gelmesi gündemimizde. Desteklerle üreticiyi garantili ürünlerle buluşturduk. Küresel ısınmayla mücadele ediyoruz. Özellikle Menderes havzasını iyi korumalıyız. ÇKS kayıtları sıkıntılarını Bakanlığımıza götürdük yakın zamanda çözeceğiz artık üretici bazlı olarak ÇKS kayıtları yer alacak. Zararlılarla mücadelede akıllı tarım önemli. Bu yüzden bugünkü etkinlikte üreticilerimize 2500 tuzak dağıtıldı 2500 tane daha tuzak dağıtılacağının sözünü aldık. Bizler tarıma bu kadar önem verirken üreticinin de yangınların çok olduğu bu zamanlarda TARSİM sigortası yaptırarak kendilerini güvence altına almaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.