En bilindik 5 mahalle oyunu: Nerede o eski günler?

Günümüz teknolojisiyle artık geleneksel mahalle oyunları unutulmaya yüz tutşmuş durumda. Biz de bu haberimizde eskileri bir nebze de olsa hatırlatmak istedik. İşte nerede o eski günler dedirten 5 mahalle oyunu...

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 18:25
Kaynak: HABER MERKEZİ
En bilindik 5 mahalle oyunu: Nerede o eski günler?

Teknolojinin gelişmesiyle ve elektronik araçların kullanımının artmasıyla birlikte mahalle oyunları rafa kaldırılmış durumda. Eskiden grup halinde mahalle aralarında oynanılan çeşitli oyunların yerini tablet ve telefonlar almış durumda. Biz de bu haberimizde unutulmaya yüz tutmuş mahalle oyunlarına yer verdik. İşte nerede o eski günler dedirten 5 mahalle oyunu...

En bilindik 5 mahalle oyunu

1- Köşe kapmaca

Oyun minimum 5 kişi tarafından kurulmaktadır. Bu 5 kişiden bir kişi ebe seçilir ve ebe ortada durur. 4 kişi ise köeşelere yerleşir. Ortada duran ebe boşalan köşeyi kapmaya çalışır.

2- Saklambaç

Saklambaç minimum 2 kişiyle oynanır. Oyunda bir ebe bulunur. Ebe 10'a veya 20'ye kadar sayar o sırada diğerleri saklanır. Ebe olan kili sayma işlemi bittikten sonra saklanan kişileri bulmaya çalışır. Bulduktan sonra ise saydığı noktaya tekrar gelip 'sobe' demesi gerekir. Eğer saklanan kişiler ondan önce sobelerse ebe tekrar sayı saymak zorunda kalır.

3- İstop

İstop oyununda ortada bir kişi topu havaya atar ve bir arkadaşının ismini söyler. Bu sırada adı söylenen çocuk, top yere düşmeden önce topu yakalamaya çalışır ve "istop" der. Eğer top yere düşerse ismi söylenen kişi ebe olur.

4- Seksek

Sek sek oyununda oyuncular, tek ayak üstünde zıplayarak veya kutular arasında yürüyerek bu kutulara basarak ilerler. Her kutu numarası belirli bir hareket ya da adım gerektirebilir.

5- Yağ satarım bal satarım

En az 6 kişiyle oynanan yağ satarım bal satarım oyunu mendil ile oynanır. Kişiler çember halinde dizilir ve aralarından bir kişi ebe seçilir. Ebe bu çemberi elindeki mendil ile döner. Dönerken yağ satarım bal satarım şarkısını söyler ve mendili çemberde bulunan bir kişinin arkasına bırakır. Mendilin arkasına bırakıldığı oyuncu bunu fark etmezse, ebe ikinci turda o kişinin sırtına dokunur. Sırtına dokunulan kişi, ebeyi kovalamaya başlar ve diğer oyuncular “Tavşan kaç, tazı tut!” diye tempo tutar. Eğer ebe, turunu tamamlayıp seçtiği kişinin boşalan yerine oturabilirse ebe değişir. Ancak, seçilen kişi ebeyi yakalayamazsa oyun aynı şekilde devam eder.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.