Eşe duygusal şiddet uygulamak suç sayıldı

Yargıtay, eşinin ailesinin baskılarına, eşine yönelik hakaretlere kayıtsız kalan ve eşini kendi ailesiyle görüştürmeyen erkeğin tutumunu 'duygusal şiddet' olarak değerlendiren yerel mahkeme kararını onadı.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2024 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2024 11:47
Kaynak: AA
Eşe duygusal şiddet uygulamak suç sayıldı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşine 'duygusal şiddet' uygulayan bir erkeğin boşanma davasında 'tam kusurlu' sayılmasına ve nafaka ile tazminat ödemesine dair yerel mahkeme kararını onayladı.

Karara göre, İzmir'de yaşayan bir kadın, evlilik birliğinin temelden sarsıldığını belirterek boşanma davası açtı. Kadın, kendi ve çocuklarının yararına nafaka ile 100'er bin lira maddi ve manevi tazminat talep etti.

Davalı olan erkek de eşine karşı bir dava açarak, kadının davasının reddini ve kendi lehine 80 bin lira maddi, 50 bin lira manevi tazminat verilmesini istedi.

Yerel mahkeme, boşanma davasında erkeğin ailesinin baskılarına ve eşine yönelik hakaretlere kayıtsız kaldığını tespit etti. Eşe yapılan hakaretlere sessiz kalmanın 'duygusal şiddet' olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti.

Eşini ailesiyle görüştürmeyen, görüştüğünde huzursuzluk çıkaran ve 'inceldiği yerden kopsun, çocuğu bırak git' tarzında ifadeler kullanan kocanın eylemleri de mahkeme tarafından 'duygusal şiddet' kapsamında sayıldı. Bu nedenle erkeği tam kusurlu bulan mahkeme, tarafların boşanmalarına hükmetti. Ayrıca kadın ve çocuk lehine nafaka ile kadın için maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Yerel mahkemenin belirlediği nafaka ve tazminat miktarlarının yetersiz bulunması üzerine yapılan istinaf başvurusu sonucu, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, kadın ve çocuk yararına nafaka ile kadına yönelik maddi ve manevi tazminat miktarını artırdı.

İstinaf kararına karşı, nafaka ve tazminat miktarları konusunda temyiz isteminde bulunulması üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesi kararının kadına ödenecek maddi ve manevi tazminat, iştirak nafakası ile yoksulluk nafakası miktarları açısından bozulmasına karar verdi.

Bölge Adliye Mahkemesi, bu bozmaya uyarak, kadın ve çocuk lehine nafakayı 1000'er liraya yükseltti. Ayrıca kadına 30'ar bin lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

İstinaf kararına karşı tazminat miktarları yönünden yeniden temyiz isteminde bulunulması üzerine dosya tekrar Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, bu kez yerel mahkeme kararını oybirliğiyle onadı.

Dairenin kararında, "Temyizen incelenen Bölge Adliye Mahkemesi kararında ve kararın gerekçesinde hukuk kurallarının somut olaya uygulanmasında bir isabetsizlik bulunmadığı, bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olduğu anlaşılmakla temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir." ifadeleri yer aldı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.