Eski Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu hayatını kaybetti

Eski Milli Savunma Bakanı olan Çakmakoğlu, Ankara'da yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle hayatını kaybetti. Peki, Sabahattin Çakmakoğlu kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 14:55
Kaynak: HABER MERKEZİ
Eski Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu hayatını kaybetti

Eski Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, 94 yaşında yaşamını yitirdi. Çakmakoğlu’nun cenazesinin yarın (25 Ekim 2024) memleketi Kayseri’de İncesu Kara Mustafa Paşa Cami’nde cuma namazının ardından İncesu Aile Mezarlığı’na defnedileceği öğrenildi.

Sabahattin Çakmakoğlu kimdir?

Türk bürokrat ve siyasetçi olan Sabahattin Çakmakoğlu, 25 Kasım 1930 tarihinde Kayseri'nin İncesu ilçesinde doğdu. İlk ve orta eğitimini Kayseri'de tamamlayan Çakmakoğlu, 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu ve Mülki İdare Amiri olarak kamu sektöründe çalışmaya başladı. Kaymakam adayıyken, dışarıdan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni de bitirdi.

Sabahattin Çakmakoğlu kimdir?

Kariyeri boyunca 12 yıl boyunca Kozaklı, Gülşehir, Ürgüp, Çıldır, Bayburt ve Ereğli ilçelerinde kaymakam olarak görev yaptı. Daha sonra üç yıl boyunca Ankara Vali Yardımcılığı görevini üstlendi ve ardından Gümüşhane, Isparta, Edirne ve Gaziantep valiliklerine terfi etti. Merkez valisi olarak 20 yıl hizmet verdikten sonra, Millî Güvenlik Akademisi'nde İçişleri Bakanlığı adına eğitim aldı ve mezun oldu.

1988-1992 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Müsteşarlığı ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerini yürüttü. 1991 yılında Bakanlar Kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu üyeliğine seçildi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 114. maddesi gereğince, 20 Ekim 1991 Türkiye genel seçimleri öncesi tarafsız İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. 1992 yılında emekli olduktan sonra bir süre cumhurbaşkanı başdanışmanı olarak çalıştı. Anavatan Partisi'ne katılarak 1995 yılına kadar burada görev aldıktan sonra, Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) katıldı ve Alparslan Türkeş'in ölümüne kadar ona danışmanlık yaptı. 23 Kasım 1997'de MHP Merkez Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen Çakmakoğlu, daha sonra MHP Genel Başkan Yardımcılığına atandı.

1999 Türkiye genel seçimlerinde Kayseri'den MHP milletvekili olarak parlamentoya girdi ve 28 Mayıs 1999'da kurulan hükümette Millî Savunma Bakanı olarak görevlendirildi. 2002 Türkiye genel seçimlerinde partisinin barajı aşamaması nedeniyle meclis dışında kalan Çakmakoğlu, seçim sonrası tekrar MHP genel başkan yardımcılığına getirildi. 2007 Türkiye genel seçimlerinde Kayseri'den yeniden milletvekili seçildi ve cumhurbaşkanlığı için aday oldu. Ancak Abdullah Gül'e karşı yarışını kaybetti. 2011 Türkiye genel seçimlerinde aday olmayarak siyasetten çekildi. Evli ve iki çocuk babasıydı. 24 Ekim 2024 tarihinde Ankara'da geçirdiği bir rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.