Güvenli bir çalışma ortamı ve gelecek istiyoruz!

İşçi ölümlerine dikkat çeken TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu, “Fabrikalarda, tarlalarda, hastanelerde ölümü göze alarak çalışmak istemiyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 11:47
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Güvenli bir çalışma ortamı ve gelecek istiyoruz!

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bir fabrikanın silo bölümünde yaşanan patlama sonucu işçi Mesut Sümay hayatını kaybetmişti ve 6’sı ağır olmak üzere 30 işçi yaralanmıştı. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak işçi ölümlerine dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu, “Fabrikalarda, tarlalarda, hastanelerde ölümü göze alarak çalışmak istemiyoruz. Güvenli bir çalışma ortamı ve gelecek istiyoruz” mesajını verdi.

Yapılan açıklamada, “Yaşanan patlamalar ve işçi cinayetlerinden yeterince ders çıkarılamamış olacak ki, bunların kök nedenlerini düzeltmeye yönelik ciddi düzenlemeler ve denetimler hâlâ yapılmamaktadır” denildi.

YAMALI BOHÇAYA DÖNDÜRÜLDÜ

Açıklamanın devamında ise “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin ağustos ayı raporuna göre, bu yılın ilk 8 ayında en az bin 201 işçi hayatını kaybetmiştir. Başka bir ülkede olsa işçi cinayetlerinin sadece bir tanesi bile onlarca yetkilinin istifasına sebep olacakken, ülkemizde işçilerin ölümü normalleştirilmekte ve hatta kadere bağlanmaktadır. Ancak biliyoruz ki, bu ölümlerin tamamı önlenebilir ölümlerdir. Bu ölümlerin önlenememesi sermayenin doğası ve siyasi iktidarların bilinçli kararlarının sonucudur. Büyük vaatlerle kamuoyuna sunularak hazırlanan ve 2012 yılından bu yana yürürlükte olan 6331 Nolu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, yürürlüğe konulduktan sonra yapılan değişikliklerle yamalı bohçaya döndürülmüştür” eleştirisi yapıldı.

HER BİR DELİĞİNDEN TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ KANI DAMLAMAKTA

Son olarak “Bu bohça artık yama kaldırmamakta, her bir deliğinden Türkiye işçi sınıfının kanı damlamaktadır. Yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana işçi cinayetleri azalmak bu yana artmış ve Soma, Ermenek, İliç gibi katliam boyutunda onlarca cinayet yaşanmıştır. İş kazalarında bir düşme yaşanmamış fakat her yıl binlerce iş cinayetinin yaşandığı ülkemizde meslek hastalığına bağlı ölümler istatistikler nezdinde sıfırlanmıştır” eleştirisi yapıldı. Sermayenin sınırsız kâr hırsı uğruna ülkemizin bir işçi mezarlığına dönüştürmesini kabul etmiyoruz. Fabrikalarda, tarlalarda, hastanelerde ölümü göze alarak çalışmak istemiyoruz. Güvenli bir çalışma ortamı ve gelecek istiyoruz” mesajı verildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.