Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah kimdir?

İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlenen birçok saldırıda 64 yaşındaki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Peki, Hasan Nasrallah kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2024 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2024 11:29
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah kimdir?

İsrail basını, Beyrut'un güneyinde yer alan Dahiye bölgesine gerçekleştirilen hava saldırılarında 6 binanın yıkıldığını ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın bu saldırıda hayatını kaybetmiş olabileceğini iddia ediyor. Ancak Hizbullah, İsrail’in Beyrut’a yönelik bu hava saldırıları ve meydana gelen can kayıpları hakkında henüz bir açıklamada bulunmadı. Peki, Hasan Nasrallah kimdir?

Hasan Nasrallah kimdir

Hasan Nasrallah kimdir?

Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960'da Beyrut'ta dünyaya geldi. Babası, iş bulmak amacıyla Sur şehrinden Beyrut'un kuzeydoğusunda yer alan Burc Hamud bölgesine yerleşmişti.

1975'te Lübnan'da iç savaş başladığında 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle birlikte memleketleri Sur kentine dönmek zorunda kalmıştı. Burada Şii Emel Hareketi'ne katıldı. Dini eğitimini Irak ve İran'daki Şii okullarında aldıktan sonra Lübnan'a dönen Nasrallah, Emel Hareketi'nin lideri Abbas Musevi'nin okulunda öğrenim gördü.

1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesiyle Hizbullah'a katıldı ve 1992'de Abbas Musevi'nin İsrail tarafından öldürülmesinin ardından Hizbullah'ın genel sekreteri oldu. 2000 yılında Hizbullah'ın güney Lübnan'ı İsrail işgalinden kurtarması ve 2006 Lübnan Savaşı'ndaki rolü, Nasrallah'a Orta Doğu'da geniş bir yankı uyandırdı.

Nasrallah, Hamas ile İsrail arasında esir değişimi anlaşmalarında önemli roller üstlendi ve ateşli konuşmalarıyla Arap dünyasında büyük yankı uyandırdı. Ancak 2011'de Suriye İç Savaşı'nda Beşşar Esed rejimini desteklemesi hem Lübnan'da hem de bölgede popülerliğinin ciddi şekilde düşmesine yol açtı. Hizbullah'ın bu süreçteki rolü, Nasrallah'a ve hareketine yönelik sert eleştirilerin artmasına sebep oldu.

2023'te Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrası Nasrallah, Filistin direnişine destek vermek amacıyla Lübnan'ın güneyinde İsrail'e karşı bir cephe açıldığını duyurdu. Ancak Nasrallah, İsrail'le doğrudan ve kapsamlı bir savaşa girmeyeceklerini de ima etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.