Hobi bahçeleri sorununa seyirci kalınıyor

Mevcut yasalara aykırı şekilde insanların tarım arazilerini paylaşarak oturuma açtığı hobi bahçeleri hakkında Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım mevcut yasaların Almanya’daki uygulanış biçimi örnek alınarak güncellenmesi gerektiğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 10:02
Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN
Hobi bahçeleri sorununa seyirci kalınıyor

Muhabir-Berkay Erden / Tarım bölgelerinde sayısı giderek artan ve sıkça yıkılacak söylemleriyle gündeme gelen hobi bahçeleri hakkında Yeni Bir Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım görüşlerini aktardı. Konuşmasında hobi bahçelerinin yarattığı sorunlara değinen Yıldırım, hobi bahçeciliğinin yurt dışındaki uygulamalarından örnekler verdiği konuşmasında şu sözleri söyledi: “Hobi bahçelerinin olumsuz diyebileceğimiz en son sonuçlarından biri orman yangınları çünkü hobi bahçeleri genellikle tarım arazilerine kuruluyor tabi orman içine de yapılanlar var ama Türkiye’de 1980’lerden beri hobi bahçeleri yapılıyor. 2000’lerden sonra yapımı hızlanan hobi bahçeleri pandemiden sonra çok ciddi olarak arttı. Geçmişe bakınca hobi bahçesinde yaşayanlardan kaynaklı kaç orman yangını çıktı açıkçası ben bir şey söyleyemiyorum. Aynı gün İzmir’de 22 tane yangın çıktı baktığınız zaman bir tanesinin orada hobi bahçesi vardı herkes ona yoğunlaştı ama hobi bahçelerini yıkarsak, kaldırırsak orman yangınları bitecek gibi bir hava estirmenin de bir anlamı yok. Hobi bahçeciliği tabi aslında Avrupa’da çok yaygın olarak yapılıyor. Avrupa’da daha çok özellikle Almanya’da bu işin federasyonları dernekleri var ancak Avrupa’da bu hobi bahçeleri daha çok belediye arazilerine yapılıyor. Türkiye’deki gibi tarım arazilerini alıp bölüp yapılmıyor. Burada Hobi bahçelerinin asıl zararı tarıma oluyor yani hobi bahçeleri yüzünden orman yangınları çıkıyor yorumu yapmak doğru değil. Zaten o kişi de göz altına alındı.”

Göstermelik yıkımlar yapıldı

Hobi bahçeciliğini giderek artmasındaki ve tarım alanlarının tarım dışına çıkmasındaki nedenlerden bahseden Ali Ekber Yıldırım, “Burada asıl sorun Menderes gibi bir tarım bölgesinde yüzlerce hobi bahçesi yapılması. Mandalina üretim merkeziydi orası ve bunlar yapılırken belediyelerde hükümette herkes seyirci kaldı. Tarım toprakları amaç dışı kullanıldı, parsellendi, satıldı çünkü çiftçi para kazanamadığı için. Şehirde yaşayanların da hafta sonu vakit geçirme talebi üzerine böyle yerler yaratıldı. Havuzlu hobi bahçeleri de var gerçekten hafta sonu çocuklarıyla giden hobi olarak tarım yapılan yerler de var. O yüzden orman yangını oldu, hobi bahçeleri bundan sorumlu demek doğru olmaz. Bu konuda yasal bir çalışma da yapıldı 2000 yılında günlerce bu konu konuşuldu. Hobi bahçeleri yıkılacak denildi, göstermelik 1-2 yer yıkıldı ama hala devam ediyor” şeklinde görüşlerini aktardı.

Asıl konu tarım arazilerinin kullanım dışına çıkması

Tarım Yazarı Yıldırım, hobi bahçeciliğinden kaynaklı yangın riskindense tarım alanlarının kaybedilmesine odaklanılması gerektiğini belirterek şu sözleri söyledi; “Yangında hobi bahçelerinin etkisi olduğunu pek düşünmüyorum asıl zararı tarıma oluyor. Çiftçi para kazanamadığı için biri gidip onun elindeki tarlayı alıp bunu bölüp hobi bahçesi olarak inşa edip satıyor. İstatistiksel olarak da bu böyle. İlk defa bakan çıktı dedi böyle bir şey zaten o kişiler de soruşturma altında göreceğiz ne olduğunu biz de. Dediğim gibi İzmir’de aynı gün 22 tane yangın çıktı hadi bir tanesi böyle diye tüm yangınların suçunu hobi bahçesine atamayız. Burada asıl üzerinde durulması gereken tarım alanlarının amaç dışına çıkarılması ve yasa olmasına rağmen önlem alınmamasıdır.”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.