İkili eğitim ve ders sürelerinin kısaltılması: Çocuklarımızın yararına değil!

İkili eğitim sorununa dikkat çeken Eğitim-İş, “40 dakikalık ders süresinin 30 dakikaya indirilmesi, eğitim ve çocuklarımızın yararına değil, hala çözülmeyen ikili eğitimin getirdiği sorunlar düşünülerek alınmış bir karardır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 15:15
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İkili eğitim ve ders sürelerinin kısaltılması: Çocuklarımızın yararına değil!

İkili eğitimde ders süresinin kısaltılmasının bilimsel bir dayanağı olmadığını kaydeden Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), “İkili eğitim sorununu kalıcı biçimde çözecek ve ders sürelerini bilimsel araştırmalara dayandıracak adımlar atmaya çağırıyoruz” dedi.

Sendikanın açıklamasında, “Milli Eğitim Bakanlığı, ikili eğitim yapan okullarımızın kentlere göre dağılımı ve toplam sayısını açıklamalıdır. İkili eğitim, nitelikli eğitime erişim sorunun çözülmediğinin, nüfus yoğunlaşması yaşanan yerlerin önceden tespit edilip gerekli yatırımların yapılamadığının kanıtıdır. İkili eğitim uygulaması Bakanlığa hakim olan öngörüsüzlük ve plansızlığın somut halidir” ifadeleri yer alıyor.

HER UYGULAMA BİLİMMSEL ARAŞTIRMALARA DAYANMAK ZORUNDADIR

“Eğitim-öğretimde her uygulama, bilimsel araştırmalara, test edilmiş, denenmiş ve olumlu sonuçları alınmış bilgilere dayanmak zorundadır” denilen açıklamada, “Ders, teneffüs ve öğle arası süreleri de bu tür araştırmalara dayalı olarak belirlenmektedir. Bir dersin 40 dakika olmasının arkasındaki bilimsel bilgi çocukların ortalama dikkat süreleriyle ilgilidir.  Araştırmalar çocukların dikkatlerinin ortalama 18 dakika olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle bir derste öğretmenlerin öğrencilerin ilgisinin dağıldığı anda ilgiyi tekrar toparlamak için ders içerisinde 2-3 dakika ara vermesi ve ilgiyi topladıktan sonra dersine devam etmesi gerekir. Öğretmen tarafından sınıfta dikkat toplamanın zorluğu düşünüldüğünde öğretmen maksimum bir 18 dakika daha dersine devam edebilir. Ders saatlerinin belirlenmesinde bu bilgiyi esas aldığımızda ders saatinin 30 dakika olmasının hiçbir anlamı yoktur” bilgisi paylaşıldı.

EĞİTİME ERİŞİMDE EŞİTLİĞİ CİDDİ ŞEKİLDE ZEDELEMEKTE

Sonuç olarak ise “40 dakikalık ders süresinin 30 dakikaya indirilmesi, eğitim ve çocuklarımızın yararına değil, hala çözülmeyen ikili eğitimin getirdiği sorunlar düşünülerek alınmış bir karardır. Temel motivasyonun, çocukları bir an önce okuldan eve göndermek olduğu görülmektedir. Üstelik, okullarda uygulama birliği sağlanamaması, eğitime erişimde eşitliği ciddi şekilde zedelemekte, çocuklarımızın eşit eğitim hakkından yararlanmasını engellemektedir. Eğitim-İş olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nı, ikili eğitim sorununu kalıcı biçimde çözecek ve ders sürelerini bilimsel araştırmalara dayandıracak adımlar atmaya çağırıyoruz. Sadece altyapı sorunlarına yönelik geçici önlemlerle değil, uzun vadeli, çocuklarımızın geleceğini düşünen bir planlama ile eğitimin her kademesinde eşitliği sağlayan bir sistem hayata geçirilmelidir” çağrısı yapıldı.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.