İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uluslarası uzay istasyonunda

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2024 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2024 15:51
Kaynak: İHA/AA
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uluslarası uzay istasyonunda

İlk Türk astronot Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi.

Axiom Space, çok uluslu Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülünün UUİ'ye yaklaşma sürecini internet sitesinden canlı yayınladı.

ıss

Yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından UUİ'ye ulaşan Ax-3 ekibini, misyonlarına 27 Eylül 2023'te başlayan Expedition 70 astronotları ve kozmonotları karşılandı. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Axiom-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) uzay görevine 27 Eylül'de başlayan "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları tarafından karşılandı.

uzay

İlk Türk astronot Apler Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda karşılandı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Axiom-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) uzay görevine 27 Eylül'de başlayan "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları tarafından sevinçle karşılandı.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı dahil 4 astronotun yer aldığı "Axiom-3 uzay misyonu" kapsamında ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan SpaceX'in Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından TSİ 13.40'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. Axiom-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) uzay görevine 27 Eylül'de başlayan "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları tarafından sevinçle karşılandı. "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları, Axiom-3 ekibinin gelişini fotoğrafladı.

Gezeravcı, İspanyol astronot Michael Lopez-Alegria, İtalyan Walter Villadei ve İsveçli Marcus Wandt, uzayda bulundukları süre boyunca insan fizyolojisi ve endüstriyel gelişmelere odaklanan çok sayıda bilimsel deney gerçekleştirecek. Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı uzay istasyonunda 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Astronotlar, görevin tamamlanmasının ardından Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak?

Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı UUİ'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.

Bu deneyler, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi alanlarda çeşitlilik gösteriyor.

Ax-3 misyonunun diğer üyeleri Michael Lopez-Alegria, Marcus Wandt ve Walter Villadei de burada daha önceden belirlenen çok sayıda ve farklı alanlarda bilimsel çalışmalara imza atacak.

Görevlerinin tamamlanmasıyla ekibin, aynı uzay aracıyla dünyaya dönmesi planlanıyor.

Dragon uzay aracı ne zaman fırlatıldı?

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın görev aldığı Axiom-3 uzay misyonu 19 Ocak'ta resmen başlamıştı. Gezeravcı ve beraberindeki astronotları SpaceX'in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyacak olan Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden 19 Ocak saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatılmıştı. Fırlatmanın ardından Falcon-9 roketinin yeniden kullanılabilirlik özelliğine sahip ilk aşama güçlendiricisi, Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndaki İniş Bölgesi 1'e (LZ-1) dönmüştü.

Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri

Fırlatma işlemi ardından Ax-3 ile kurulan ilk canlı bağlantıda konuşan Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri, "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir." şeklinde olmuştu.

THY, yolculara kenetlenme anını duyurdu

Türk Hava Yolları uçağında kaptanın kenetlenme heyecanını tüm yolculara duyurduğunu belirten Kacır, “Alper Bey’in ailesi de şu anda Türkiye'ye dönüş yolunda başka bir uçaktalar. Aynı şekilde onların uçuşunda da yine tüm yolculara THY kaptanının bu anonsu yaptığını öğrendim. Yani yaşanan heyecan sadece yeryüzünde değil şu anda gökyüzünde de paylaşılıyor. Tüm milletimize bu coşkuya bu heyecanı ortak olduğu için şükranlarımı sunuyorum. Bu misyonun gelecek nesillerimize, gençlerimize, çocuklarımıza ilham kaynağı olacağını ümit ediyorum ve inşallah çok daha büyük projeleri hep birlikte gerçekleştirmek için çalışmayı temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Tabii bütün bu misyonların arkasında dünyada muazzam bir endüstri gelişiyor” diyen Kacır, “Biz arzu ediyoruz ki nasıl savunma sanayinde endüstrimiz gelişti, 3 bine yakın firmamız 80 binden fazla insan kaynağımızla sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayan değil, rekabetçi şekilde dünyaya yüksek teknoloji ihracat edebilen bir ülke olduysak. İnşallah önümüzdeki dönemde uzay sanayinde de benzer bir atılım yapalım” şeklinde konuştu.

600 milyar doları aşan uzay ekonomisi

Küresel uzay ekonomisinin 600 milyar doları aştığını anlatan Kacır, “Birkaç sene içerisinde bir trilyon dolara erişecek. Bu ekonomiden Türkiye olarak pay almamamız için inanın hiçbir sebep yok. Aynı şekilde Houston’da NASA'nın yetkilileriyle de toplantılar gerçekleştirdik ve önümüzdeki dönemde Türkiye'nin farklı programlarda araştırma, geliştirme, inovasyon ve üretim gücüyle daha fazla rol üstlenmesini sağlamak konusunda ortak çalışmalar yürütebileceğimizi değerlendirdik.” şeklinde konuştu.

Uzay misyonuna ayrılan bütçe konusundaki spekülasyonlara değinen Bakan Kacır, “Tabii bir yandan bu misyonu heyecanla takip ederken bir yandan bazı tartışmaların da olmakta olduğunu görüyorum. Her ne kadar milletimizin tamamına yakını bu misyonun heyecanını duyuyor olsa da bazıları, bu misyona ayrılmış olan bütçeyle ilgili çeşitli spekülasyonlar da yapıyorlar. Önce şunu ifade edeyim; Elbette, hangi alanlara ne kadar bütçe ayrılacağı bir politik tercihtir ama nihayetinde aynı zamanda stratejik bir tercihtir. Bu tercihler yapılırken ülkemizin hem bugünü hem yarını düşürülür. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye, bugün dünyaya yılda 255 milyar 800 milyon dolar ihracat yapabilen bir Türkiye” diye konuştu.

“Bu yarışta olmamız gerekliydi”

Türkiye’nin dünyaya ihracat edebildiği sadece bir savunma sanayi platformunun kıymetiyle insanlı uzay misyonu gerçekleştirebildiğini aktaran Kacır, şu ifadeleri kullandı: “Böylesi misyonların ülke kalkınmasında, beşeri sermayenin, insan kaynağının yüksek teknolojiye yönlendirilmesinde çok önemli bir etkisi olduğunu biliyoruz. Yine bugüne dek dünyada 40’tan millet vatandaşını uzaya göndermiş. Bizim elbette, milli teknoloji hamlesini gerçekleştiren, milli uzay programı projelerini bir bir hayata geçiren, kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen bir ülke olarak bu yarışta ve bu yolculukta olmamız gerekliydi. Biz milletimiz adına Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde en doğru kararları vermeye gayret ediyoruz. Sadece bugünü değil, yarını, Türkiye'nin istikbalini, istiklalini düşünen adımlar atmaya devam ediyor olacağız. Bu misyon hem taşıdığı bilim misyonu hüviyetiyle hem Türk gençliğine ve Türk çocuklarına ilham kaynağı olması açısından on yıllar boyunca Türkiye’ye önemli kazanımlar getirecek ve inşallah bunun devamı da gelecek.”

Kaynak: İHA/AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.