[title]|İlkses Gazetesi

İmar barışı onları da mağdur etti

İmar barışı onları da mağdur etti... Yapı kayıt mağdurları, sosyal medya hesaplarından yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2023 11:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İmar barışı onları da mağdur etti

SULTAN GÜMÜŞ KAYA 

2018 yılında yapılan imar barışı sonrası aldıkları yapı kayıt belgelerinin iptal edilmesi ile yaşadıkları sorunları anlatarak bu iptallerin son bulmasını ve haklarının iadesini isteyen binlerce mağdur, sosyal medyada örgütlenmeye devam ediyor…

Yapı Kayıt Mağdurları Platformu çatısı altında birleşerek hükümete sesini duyurmaya çalışan vatandaşlar, evleri hakkında da açıklamalarda bulundu.
Yapı Kayıt Mağdurları Platformu’nun yapmış olduğu yazılı açıklama şöyle: “Vatandaş artan nüfusa karşın 40-50 yıl imar çalışması yapılmayan tapulu yerine müstakil bir ev yapmak için izin alamadı ya da önüne mali ve bürokratik yükler çıkarıldı. Pandemi ve deprem gibi durumlarda  insanlar acilen arsasına bir müstakil ev yapıp sığınma ihtiyacı hissetti. Balkon kapama vb. eklentiler şikayetler üzerine dava konusu oldu.”

YIKIMLARLA KARŞI KARŞIYA KALDIK
Kendi tapulu arazi ve yapılar üzerine barınmak için kendi yuvalarını yaptıklarını, ne devletin hazine arazisini ne de başka bir kişinin hakkını işgal ettiklerini söyleyen Platform, “Devletimizin çıkarmış olduğu imar yasasına dayanarak E-Devlet üzerinden başvurumuzu yaptıktan sonra bize tahakkuk ettirilen ücreti de devletimizin kasasına yatırdık. Bir iki gün içinde ilgili bakanlık bizlere yapı kayıt belgesi verdi. Ancak daha sonra bu belgeler iptal edildi. Ceza, dava ve yıkımlarla karşı karşıya kaldık. Bu soruna ivedilikle çözüm bulunmalı. Yeni İmar Barışı Yasası bir an önce meclise gelerek bu mağduriyetler giderilmeli” dedi.

VATANDAŞA YASAKLAR YERİNE… 
Evlerin özelliklerinden bahseden Platform, “Özel mülk üzerinde. Çoğu az katlı, prefabrik yapılar da var. Karmaşık mühendislik ve statik hesapları gerektirmeyen az katlı basit risksiz yapılar. Yap-sat kaygısı olmadan, kişiler kendi ailesi için yaptığından, malzemeden çalınan, çürük yapılar değil. Depremde bu tür yapılar ayakta kaldı… Taleplerimiz ise; 31 Aralık 2022’ ye kadar yapılan evlerin  kontrol edilerek sağlam olanlarının yapı kayıt altına alınması, diğerlerinin güçlendirme ve kentsel dönüşüme sokulması. Hisseli tapularda (ortak mülkiyetler hariç) muvafakatname istenmemesi. Mahkeme ve para cezalarının iptali ve onun yerine yapı kayıt bedeli alınması. Çözüm noktasına gelecek olursak; İleride, yeni yerlerin imara açılmasıyla teşviklerle, bürokratik ve mali yüklerin hafifletilmesi ile izinsiz yapıların önüne geçilebilir, yıkım çözüm değildir. Her bölge için  hazır ücretsiz projeler üretilmelidir. Vatandaşa yasaklar yerine yer ve imkan gösterilmelidir” bilgisini paylaştı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.