[title]|İlkses Gazetesi

İşsizlik toplumun geleceğini tehdit ediyor: Kötü günler kapıda!

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını ülkenin geleceği için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Gençer, “İşsizlik sebebiyle psikolojik sorunlar yaşayan bireyler toplumdan soyutlanır ve ülke olarak kötü bir sürece gireriz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2023 05:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İşsizlik toplumun geleceğini tehdit ediyor: Kötü günler kapıda!

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre Haziran ayı işsizlik oranı 0,1 puan artarak yüzde 9,6 seviyesinde yükseldi. Buna göre işsiz bireylerin sayısı bir önceki aya göre 2 bin kişi artarak 3 milyon 337 bin kişi oldu. TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarının gereceği yansıtmadığını ve bu durumda bile rakamların kritik seviyelerde olduğunu belirterek işsizliğin artmasına etki eden nedenleri açıklayan İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği Başkanı Nesibe Gençer, “Ülkede uzun yıllardır teknoloji, sanayi, bilim ve tarım alanlarına yeterli yatırımın yapılmamıştır. Özellikle tarım sektörü desteklenerek köylerde istihdam sağlanmamış ve köyler boşaltılmıştır. Bir ülkede bilim, teknoloji, sanayi ve tarım sektörü gelişmezse ülke ekonomisi hem dışa bağımlı olur hem de işsizlik her zaman artarak sorun olmaya devam eder” dedi.

gençer_ilkses

İŞSİZLİK BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASI

Türkiye’de işsizliğin temel nedeninin üretime dayalı bir ekonomik sistemin olmamasından kaynaklandığını belirten Gençer, “Ülkede uzun yıllardır teknoloji, sanayi, bilim ve tarım alanlarına yeterli yatırımın yapılmamıştır. Özellikle tarım sektörü desteklenerek köylerde istihdam sağlanmamış ve köyler boşaltılmıştır. Gelecek kurmak için fırsat arayan gençlerin tamamı şehirleri doldurdu. Bir ülkede bilim, teknoloji, sanayi ve tarım sektörü gelişmezse ülke ekonomisi hem dışa bağımlı olur hem de işsizlik her zaman artarak sorun olmaya devam eder. Bu durumun sonunda ise işsizlik toplumu çökerten en büyük sorun olur ve toplum gelişmiş ülkelerin kölesi olur. Diğer taraftan rant ekonomisi işsizliği körükleyen ana faktörlerden biridir. Rant sağlamaya çalışan kuruluşlar bireyleri yok sayarak kendi çıkarları altından eziyor. Üniversite mezunu binlerce yetenekli genç liyakatsiz yönetim sürecinde geri planda kalıyor. Yüksek işsizlik oranları bir ülkede yaşanabilecek en kötü durumlardan biri. İvedilikle önüne geçilmezse eğer işsizlik sebebiyle psikolojik sorunlar yaşayan bireyler toplumdan soyutlanır ve ülke olarak kötü bir sürece gireriz. Bunun sonuçlarını da yurt dışına gitmek için sıraya giren gençlerimizden görebiliriz. İşsizlik ülkemizde psikolojik sorunlara, beyin göçlerine, huzursuzluğa ve toplum halinde yaşayamamak gibi sorunlara sebep oluyor. Kısaca belirtmek gerekirse işsizlik bütün kötülüklerin anasıdır” diye konuştu.

işsizlik kuyruğu_ilkses

GERÇEK İŞSİZLİĞİ YANSITMIYOR

TÜİK tarafından açıklanan rakamların yıllarca gerçeği yansıtmadığını ve bu durumun işsiz bireyleri daha çok mağdur ettiğini ifade eden Gençer, “Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) her ay, kendi hesapladığı enflasyon oranıyla kamuoyunun karşısına çıkıyor. ENAG’ın ve TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları arasında büyük bir makas olması dikkat çekiyor. Resmi verileri esas alan resmi kurum TÜİK ile ENAG arasında kara ile beyaz kadar fark var. Türkiye’de 15 ila 24 yaş arasında olan nüfus 12 milyona yaklaşıyor. TÜİK’in verilerine göre ne eğitimde ne de iş piyasasında olan gençlerin sayısı 3 milyon 337 bin. Bu veriler baz alındığında her dört gençten birinin boşta gezdiği ortaya çıkıyor. Bu rakamlar gerçek işsizliği yansıtmıyor. Örneğin umudunu kaybetmiş milyonlarca insan İş-Kur’a başvurmuyor. Kendi olanakları ile iş arıyor. TÜİK bu istatistikleri yaparken hangi parametreleri kullanıyor, nereden bilgi topluyor bilmiyoruz. Eğer İş-Kur kayıtlarını baz alıyorsa zaten gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Bilinçsiz üretim ve ticaret politikaları, üretmeden yapılan aşırı harcamalar, devletin aşırı israfı bu haldeyiz. Ülkemizin şu andaki görünen durumu maalesef bundan ibarettir” sözlerini kullandı.

işsizlik_ilkses-2

İŞSİZE İŞ, İŞSİZE İMDAT, İŞSİZE SES

İşsizliğe yönelik iktidarın atması gereken adımlardan bahseden Gençer, örgütlü mücadeleye dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “İşsiz insanların tüm iletişim araçlarından ücretsiz faydalanması sağlanmalı, masrafları belediyeler ve devlet tarafından karşılanmalıdır. Nerede bir işsiz varsa hükümetin görevi yangına koşar gibi yardımcı olması gerekir. İktidar ve muhalefet yetkilileri işsize iş, işsize imdat ve işsize ses politikası izlemelidir. İşsizliğe kökten çözüm bulunması için ivedilikle istihdam sağlanmalıdır. İstihdam, diyerek ne bir yumurtayı 99 kişiye paylaştırmak, ne de yandaşa, akrabaya ballı kaymaklı, bol ödenekli kamu malını, kul hakkını yemektir. Her birey hak ettiği yerde olmalı ve gençler üretim odaklı ekonomiye teşvik edilmelidir. İşsizlik ve Pahalılıktan kurtulmanın tek yolu Para babalarının sömürü ve soygun düzenin önüne geçilmelidir. Emekçinin ve emekçinin hakkı alın teri kurumadan verilmelidir. Bu yüzden, işsizler, asgari ücretliler, emekliler, yoksulluk sınırı altında yaşayan tüm halkımız bu gerçekleri görerek, onların haklarını savunmak için mücadele etmelidir.''

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.