Kırkpınar: Ders zili değil dert zili çalıyor

TBMM’de gerçekleştirdiği konuşmada öğrencilerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken İYİ Partili Kırkpınar, çocukların yatağa aç girdiklerini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 10:17
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 10:20
Kaynak: BERKAY ERDEN
Kırkpınar: Ders zili değil dert zili çalıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni yasama yılının ilk genel kurul oturumunda konuşan İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, eğitim sistemindeki ve öğrencilerin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirdi. Eğitime gerekli kaynakların aktarılmadığını dile getiren Kırkpınar, köy okullarının kapatılarak fırsat eşitliğinin yok edildiğini belirtti. Genel Kurul’a hitabına yeni yasama yılı hakkında iyi dileklerini belirterek başlayan Kırkpınar, “2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül’de başladı ama okullarda ders zili değil, dert zili çalıyor. Okullarda ne öğretmen var ne temizlik ne de güvenlik görevlisi. Çocuklar açlık, okullar pislik içinde bırakıldı. Beş yüz on iki gündür öğretmen atanmadı. Peki, Bakanlık ne iş yapıyor” diye Millî Eğitim Bakanlığı’na yüklendi.

Dört çocuktan biri okula aç gidiyor

İktidarın eğitime yeterli bütçeyi ayırmadığına dikkat çeken Kırkpınar, okullarda 1 öğün yemek verilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasında Türkiye’deki çocuklar hakkında yapılmış araştırmadan bilgiler paylaşan Kırkpınar, “OECD’nin son raporuna göre Türkiye'de 6,5 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor, her 5 çocuktan 1’i yeterli beslenemiyor ve her 4 çocuktan 1’i okula aç gidiyor. Bakanlık yayınladığı ‘sağlıklı beslenme kamu spotu’ ile âdeta ailelerle dalga geçiyor. Siz önce okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz yemeği verin. Çocukların okula aç gittiği, yatağa aç girdiği bir ülkede bundan daha can yakıcı, daha acil bir sorun olabilir mi? İktidar bütçede en büyük payın eğitime ayrılmasıyla övünmüyor muydu? Ama temizlik ve güvenlik başta olmak üzere yardımcı hizmetler için gerekli kaynakları okullara aktarmıyor. Veliler okullarda temizlik yapmasaydı, belediyeler temizlik işine el atmasaydı acaba bu görevlendirmeler yapılacak mıydı? Kadrolu temizlik ve güvenlik görevlisi alımları şarttır. Çocuklarımızın canını siyasi hesaplarınıza alet etmeyin” diye konuştu.

Kız öğrenciler okulun dışına itiliyor

Tasarruf tedbirleri nedeniyle taşımalı eğitim sisteminde yapılan değişikliğin çocukların okullara erişimini etkilediğini belirten Kırkpınar, eğitimde fırsat eşitliğinin yok edildiğini iddia etti. Mülakat sistemi hakkında da eleştirilerde bulunan Kırkpınar TBMM’de yaptığı konuşmasını şu sözler ile bitirdi: “1 Ağustos’ta tasarruf tedbiri gerekçesiyle Taşımalı Eğitim Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle, kırsal mahallelerde ve köylerde yaşayan, maddi imkânları olmayan çocuklar okula gidemez oldu. Köy okullarını kapatan iktidar, şimdi de taşımalı eğitimi kısıtlayarak eğitimde fırsat eşitliğini yok ediyor. Özellikle kız öğrencilerimiz Bakanlık eliyle okulun dışına itiliyor. Türkiye'de her alanda israf varken eğitimden tasarruf etmek hangi aklın ürünü anlamak mümkün değil. Bakan Bey ‘Eski dönemde öğretmenlerimiz 76 kişilik sınıflarda ders vermek zorundayken şimdi derslik başına öğrenci sayısı 22'ye düştü, okullarımız artık birinci sınıf seviyededir’ dedi. Fıkra bu kadar. Sormak istiyorum Sayın Bakan: Acaba kendini hangi ülkenin Millî Eğitim Bakanı zannediyor? Bir buçuk yıl oldu 20 bin öğretmenimizi atayamadınız, Danıştayın kararını ne zaman açıklayacağı belli değil. Mülakat dayatması geldi farklı şehir ve komisyonlarda, farklı jürilerin değerlendirmeleriyle mülakatlar adaleti büsbütün yok etti. Mülakat puanları arasında uçurumlar var. Sızdırılan mülakat sonuçlarını duyduğumuzda, endişe ettiğimizde ne kadar haklı olduğumuzu görmüş olduk. Mülakatın Bakan dışında gerekliliğine, adil olduğuna inanan kimse de yok. Eğitim hiç bu kadar kötü yönetilmemişti. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.