Malatya’da hangi dağlar var? Malatya’daki en yüksek dağ hangisi?

Tarihi ve bulunduğu konum bakımından turistlerin oldukça ilgisini çeken Malatya şehrinin dağları da turistlerin akın ettiği lokasyonlardan biri oldu. Hem yerli hem de yabancı turistler sıklıkla “Malatya’da hangi dağlar var? Malatya’daki en yüksek dağ hangisi?” sorularını aratmaya başladılar. Biz de sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2024 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2024 16:12
Kaynak: İHA
Malatya’da hangi dağlar var? Malatya’daki en yüksek dağ hangisi?

Ülkemizin çok sevilen şehirlerinden biri olan Malatya, son zamanlarda manzarası, doğası, tarihi ile çokça gündeme gelmeyi başarmıştır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Peki Malatya’da hangi dağlar var? Malatya’daki en yüksek dağ hangisi?

Malatya’da hangi dağlar var?

Nurhak Dağları

Malatya ve Kahramanmaraş topraklarının sınırlarına giren Nurhak Dağları, Güneydoğu Torosları'nın kuzeye doğru açılan bir uzantısını oluşturur. Bu dağlar, vadiye paralel olarak kuzeydoğu yönünde uzanır ve Tohma vadisi ile bölünür. Ayrıca, batıya ve kuzeybatıya doğru genişleyerek Tohma havzasını batıdan çevreler. Nurhak Dağları üzerindeki en önemli zirveler şunlardır: Derbent Dağı (2.428 m), Kepez Dağı (2.140 m), Kuşkaya Tepesi (1.922 m) ve Akçadağ (2.013 m). Nurhak Dağları ve uzantıları, Malatya ovası, Tohma vadisi, Darende ve Doğanşehir arasını tamamen kaplar ve yeryüzü şekilleri açısından Malatya dağlarından farklıdır. Malatya ve Doğanşehir ovaları ile Tohma ve Sultansuyu vadilerine göre yaklaşık 500 metre daha yüksekte bulunan bu dağlık bölge, genellikle volkanik kökenlidir. Bu dağlardan doğan akarsular, doğuya doğru Sultansuyu'na akarak derin vadiler oluşturur. Yükseklik genellikle 2000 metrenin altındadır.

Akçababa Dağları

Tohma vadisi ile Kuruçay vadisi arasında bulunan bu dağlar, Nurhak Dağları'nın kuzeydoğuya doğru uzanan kollarını oluşturur. Yüksekliği fazla olmayan Akçababa Dağları, kuzeybatıya doğru genişleyerek geniş bir alanı kaplar. Çoğunlukla çıplak olan bu dağlar, güneybatıdan kuzeydoğuya doğru sıralanır ve önemli zirveler arasında Kuyucakbaşı Tepe (1.734 m.), Akçababa Tepe (1.164 m.), Ahbaba Tepe (1.857 m.) ve Leylek Dağı (2.052 m.) bulunur.

Yama Dağı

Yama Dağı kütlesi, güneye ve güneydoğuya doğru genişleyerek Malatya'nın kuzeyini tamamen kaplar. Batıda Kuruçay vadisine ve güneydoğuda Fırat vadisine kadar uzanan Yama Dağı ve uzantıları, genellikle volkanik kökenlidir. Yükseklikleri 1500 metrenin üzerindedir. Bu dağlar geniş, toplu ve yüksek bir kabartı şeklindedir. Önemli zirveler haricinde, bu bölge genellikle bir plato görünümündedir. Bu dağ sırasının en önemli yükseltileri arasında, Arguvan'ın batısında yer alan 1516 metre yüksekliğindeki Doyukan Tepe, Kozdere'nin doğusunda bulunan 2310 metre yüksekliğindeki Hasbek Tepe ve Arapgir'in batısında bulunan 2402 metre yüksekliğindeki Göl Dağı bulunmaktadır.

Malatya’daki en yüksek dağ hangisi?

Malatya’nın en yüksek dağı ise 2.544 rakıma sahip olan Beydağı’dır.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.