Mazıdağı’ndaki yangının ağır bilançosu: Tarım ve hayvancılık tehlikede

Mardin ve Diyarbakır'da meydana gelen yangında maddi ve manevi kaybın büyük olduğu ifade eden Ziraat Odası Genel Sekreteri Turan Şan, bölgelerin doğal afet alanı olarak ilan edilmesi gerektiğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 16:19
Kaynak: MERVE AĞRIÇ
Mazıdağı’ndaki yangının ağır bilançosu: Tarım ve hayvancılık tehlikede

Muhabir - Merve Ağrıç / Mardin'in Mazıdağı ve Diyarbakır'ın Çınar ilçelerinde 20 Haziran'da çıkan yangın, tarım alanları ve hayvan sayısı açısından büyük kayıplara yol açtı. 15 kişinin hayatını kaybettiği bu felakette, binlerce dönüm tarım arazisi ve çok sayıda hayvan telef oldu. Yangının ardından bölgede toparlanma çalışmaları sürerken, tarım ve hayvancılık sektöründe uzun vadeli olumsuz etkiler bekleniyor. Yangının meydana geldiği bölgelerin doğal afet alanı olarak ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Mardin Mazıdağı Ziraat Odası Genel Sekreteri Turan Şan, “Maddi ve manevi kayıp çok büyük. Henüz biçilmemiş ekili araziler vardı, zaten birçoğu henüz hasat edilmemişti. Mardin’de sadece 1 köyde 10 kişi hayatını kaybetti. Bine yakın hayvan ise telef oldu. Hükümet tarafından yangının çıktığı alanların doğal afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerekiyor” dedi.  

GELECEK YIL MADDİ VE MANEVİ EKSİKLİKLERİMİZ OLACAK

Bu yıl ve gelecek yıllarda tarımda verimliliğin düşeceğini dile getiren Şan, “Mazıdağı’na bağlı mahallede yaklaşık 3 bin dönümlük alan yandı. Çınar’da ise 2-3 köyün toprakları gitti. Orası ise yaklaşık 10 bin dönümlük bir araziyi kapsıyordu. Henüz belirlenememiş alanlarda var şu an. Meydana gelen yangında birçok faydalı böcek öldü. Bu böcekler tarım için önemliydi verimliliği artırıyordu. Faydalı böceklerin yanması sonucunda gelecek yıl, toprak elementlerinin yanması sonucunda verimliliğin düşmesi söz konusu. Bir de yangında henüz biçilmemiş ekili araziler vardı zaten birçoğu henüz hasat edilmemişti. Hepsi yanıp kül oldu. Bu tarım için büyük bir kayıp. Gelecek yıl hem maddi hem de manevi eksikliklerimiz olacak. Sulama sistemleri de yandı. Bu sene zaten tümüyle verim kaybı, eksiklik ve hüzün içinde olan bir yılımız oldu. Bütün sulama sistemleri, alet ekipmanlarının yanması büyük bir maddi kayıp” diye belirtti.

HAYATINI KAYBEDENLERİN YERİ DOLDURULAMAZ

Maddi ve manevi kaybın çok büyük olduğunu vurgulayan Şan, “Hayatını kaybeden tarım işçileri de vardı. Tarım işçilerinin hayatını kaybetmesi sonucunda bu yıl yeşillik alanlarında ve genel tarım alanında verim kaybı yaşanacak. Manevi kaybımız çok büyük. Aynı köyde aynı aileden ölen 2-3 kişi var. Zaten bir köyde 10 kişi hayatını kaybetti. Araziler bir şekilde halledilebilir. Eksiklikler tamamlanabilir. Ancak hayatını kaybedenlerin yeri doldurulamaz. Arazilere gidildiğinde ve ekipmanlar tekrar yerine getirildiği zaman manevi kayıp ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLERİN İŞ GÜCÜNE VE MADDİ DESTEĞE İHTİYACI VAR

Bölgenin doğal afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiğinin altını çizen Şan, “Ortada büyük bir maddi ve manevi zarar var. Hükümet tarafından yangının çıktığı alanların doğal afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerekiyor. Her ne kadar zor şeyler yaşansa da hayat devam ediyor, geriye kalan çiftçilerin iş gücüne ve maddi desteğe ihtiyacı var. Maddi destek olmadan bölgede tekrar sebze ve diğer tarım ürünlerinin yetiştirilmesi çok zor. Bütün tahıl arazileri gitti. Şu an sadece yeşillik alanları ve mısır tarlaları kaldı. Onların verimini artırabilmek için yanan sulama sistemleri de onarılmalı. Maddi destek sağlandıktan sonra eksik işçi sayıları hesaplanmalı ve ekipmanlar tamamlanmalı. Tarım alanları tekrar iyileştirilmeli ve sürdürülebilir hale getirilmeli. Yanan bölgelerin tekrar eski hale gelip sürdürülebilir hale gelmesi için çiftçi kendi imkanlarıyla ancak 5 yılda aynı seviyeye gelebilir. Bu da önümüzdeki 5 yılın heba olması demek” diye aktardı.

HAYVAN KAYBININ MADDİ ZARARI 20 MİLYONA YAKIN

Meydana gelen yangında çok sayıda hayvanın da telef olduğunu dile getiren Şan, bu durumun gıda sektörüne de olumsuz yansıyacağını söyledi. Besicilerin zor durumda kaldığını vurgulayan Şan, “Yangında genelde koyun ve keçiler hayatını kaybetti. Bu hayvanların etinden sütünden faydalanılıyordu. Birçok kişi hayvanlar sayesinde geçimini sağlıyordu. Et, süt ve peynirde de üretim zarar görecek. Bu bölgede doğal et ve süt ürünleri çok talep görüyor. Şu an sadece bize bağlı bine yakın küçükbaş hayvan öldü. Şu anda sadece hayvan kaybının maddi zararı 20 milyona yakın. Çok ciddi bir rakam. Bu sadece bizim mahallemizde” sözlerine yer verdi.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.