Psikologlar da yeni eğitim modeline karşı çıktı!

Türk Psikologlar Derneği, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin çocukların psikolojik gelişimi üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri değerlendirerek kapsamlı bir rapor yayımladı

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 14:58
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Psikologlar da yeni eğitim modeline karşı çıktı!

Türk Psikologlar Derneği tarafından hazırlanan ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ raporu yayımlandı.
Dernek yönetimi raporda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hızlı bir şekilde uygulamaya konulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitim programına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Öte yandan, bu programın çocukların psikolojik gelişimi üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiler de değerlendirildi.

RAPORDAN DETAYLAR

Derneğin hazırladığı raporda, 26 Nisan 2024 tarihinde kamuoyuna duyurulan yeni öğretim programının, bilimsel temellere dayanmayan bir yaklaşımla hazırlanmış olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda paydaşların sürece yeterince dahil edilmemesi ve bilimsel gelişim ilkelerinin göz ardı edilmesi, programın çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal gelişim süreçlerine uyum sağlamadığı kaydediliyor. Ayrıca, programın içerdiği metafizik ve dini unsurların, eğitimde laiklik ve bilimsellik ilkesinden uzaklaşılmasına yol açtığı da ifade ediliyor.

DERHAL GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Türk Psikologlar Derneği’nin raporu kamuoyuyla paylaşırken aktardığı cümleler ise şöyle:

“Eğitim sistemimizin tüm bileşenlerini yakından ilgilendiren bu modelin derhal gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin geleceği olan çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için eğitim programlarının bilimsellik, laiklik ve evrensel eğitim ilkeleri üzerine inşa edilmesi elzemdir. Bu bağlamda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin geri çekilmesini ve çocukların psikolojik esenliğine uygun, bilimsel temellere dayalı yeni bir modelin tüm paydaşlarla birlikte geliştirilmesini talep ediyoruz. Eğitimde reformun ancak bilimsel esaslara dayalı bir yaklaşımla mümkün olabileceğine inanarak, yetkili mercileri ve sivil toplum kuruluşlarını da bu sürece katkı sağlamaya davet ediyoruz.”



 

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.