Roblox’a Türkiye’de erişim engeli geldi. Roblox nedir?

İnstagram'a Türkiye'de erişim engeli getirilmesinin yankıları sürerken, 15 milyon kullanıcısı olan popüler çevrimiçi oyun platformu Roblox da erişime kapatıldı. Kullanıcılar, sosyal medyada ve oyun dünyasında yaşanan bu gelişmelerin etkilerini tartışmaya devam ediyor. Peki, Roblox nedir? Roblox neden yasaklandı? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 19:27
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 22:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
Roblox’a Türkiye’de erişim engeli geldi. Roblox nedir?

BTK'nın resmi internet sitesinde yayımlanan yeni karara göre, popüler çevrimiçi oyun platformu Roblox'a Türkiye'den erişim engellendi. Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan bu kararla birlikte, Roblox kullanıcıları artık Türkiye üzerinden platforma erişim sağlayamayacak. Gelişen bu durum, oyun severler ve dijital etkileşimde bulunanlar arasında büyük bir merak uyandırırken, detaylar ve nedenler hakkında daha fazla bilgi için yetkililerden açıklama bekleniyor. Peki, Roblox nedir? Roblox neden yasaklandı? Detaylar haberimizin devamında...

ROBLOX NEDİR?

Roblox, Roblox Corporation tarafından geliştirilen ve kullanıcıların deneyimlerini programlayıp paylaşabildiği bir çevrimiçi oyun ve deneyim platformudur. 2004 yılında David Baszucki ve Erik Cassel tarafından kurulan ve 2006'da piyasaya sürülen bu platform, Lua programlama dili kullanılarak kodlanmış çeşitli oyunlara ev sahipliği yapar. Roblox, 2010'ların ikinci yarısında hızla büyümüş ve bu büyüme, COVID-19 pandemisi ile daha da artmıştır. Kullanıcılar, ücretsiz olarak erişim sağlayabildikleri platformda oyun içi satın alımları "Robux" adlı sanal para birimiyle yapabilirler. Ağustos 2020 itibarıyla 164 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı olan Roblox, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 16 yaş altı çocukların yarısından fazlası tarafından tercih edilmektedir.

Ancak, 7 Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye'de Roblox'a erişim engellendi. BTK'nın yaptığı açıklamada, "2024/5282 D. İş sayılı Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir" denilerek, engelleme kararının detaylarına dair bilgi verilmiştir. Bu gelişme, kullanıcılar arasında büyük bir merak ve belirsizlik yaratırken, platformun geleceği ve engelleme nedenleri hakkında daha fazla bilgi bekleniyor.

ROBLOX NEDEN YASAKLANDI?

BTK'nın aldığı son kararla birlikte, Roblox'a Türkiye'den erişim engellendi. BTK tarafından yapılan açıklamada, "Rblox.com, 07/08/2024 tarihli ve 2024/5282 D. İş sayılı Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir" ifadelerine yer verildi.

Bu engelleme, Türkiye'de erişim engeli getirilen platformlar arasına Roblox'u da ekleyerek, daha önce erişim kısıtlaması uygulanan Wattpad ve Instagram'ın yanına bir yenisini eklemiş oldu. Bu gelişme, kullanıcılar arasında çeşitli tepkilere yol açarken, engelleme kararının gerekçeleri ve gelecekteki etkileri hakkında daha fazla bilgi arayışı devam ediyor.

ROBLOX NE ZAMAN AÇILACAK?

Roblox’a 7 Ağustos 2024 tarihinde getirilen erişim yasağı sonrası oyunseverler, platforma yeniden erişim sağlama konusunda bilgi arayışında. Şu anda, yasağın ne zaman kalkacağına dair resmi bir açıklama veya kesin bir bilgi bulunmuyor. BTK ve ilgili yetkililerden yapılacak açıklamalar, yasağın süresi ve olası çözüm yolları hakkında bilgi verebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.