Sağlık çalışanlarından bakanlığa çağrı: Taslağı geri çekin, taleplerimizi hayata geçirin!

Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek düzenlemeler yapması gerektiğini hatırlatan 10 sivil toplum örgütü, ortak bir açıklama yaptı

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2024 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2024 13:42
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Sağlık çalışanlarından bakanlığa çağrı: Taslağı geri çekin, taleplerimizi hayata geçirin!

Sağlık alanında çalışmalar yürüten 10 sivil toplum örgütü Sağlık Bakanlığı’na seslendi. “Taslağı geri çekin, taleplerimizi hayata geçirin!” diyen sağlık çalışanları taleplerini de iletti.

Ortak açıklamada bulunan kuruluşlar: Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HekimSen), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)

BURADA TEK EKSİK SİYASİ İRADE

Yapılan açıklamada, “Bizler, her gün yüzbinlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için aile sağlığı merkezlerinde aralıksız çalışan hekimlerin, sağlık çalışanlarının örgütleri olarak halkımızın sağlığa ulaşmak için yaşadığı sorunları ve sağlık sisteminin bütün yükünü çeken sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu zorlukları görüyor, çözümün ne olduğunu da biliyoruz: Her yönüyle sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolu birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesidir. Ülkemizin hem maddi kaynakları hem de sağlık alanındaki insan kaynağı bunu yapabilecek yeterliliktedir. Burada tek eksik siyasi iradedir” ifadelerine yer verildi.

OLAĞANÜSTÜ İŞ YÜKÜ

Devamında, “Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek düzenlemeler yapmak yerine; koruyucu sağlık hizmetlerine ve halk sağlığına katkısı olmayacak, kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlayan, karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan ve halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içeren, yapılan işin kalitesine değil sayısına bakan, hekimlerin ve aile sağlığı çalışanlarının iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmelik hazırlığı ile uğraşmaktadır. Mevcut şartlarda aile hekimliği sistemi ebe ve hemşireler için çalışılabilir olmaktan çıkmıştır. Aile sağlığı çalışanı olmayan birimlere yapılan görevlendirmeler hakkaniyetsizdir ve olağanüstü iş yükü ile hata riskini artırmaktadır” cümlelerine dikkat çekildi.

SORUMLULARI UYARIYORUZ

Son olarak ise “Sorumluları uyarıyoruz; bu yönetmelik halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir. Oysa halkın sağlığını koruyan, geliştiren, hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının mesleki bağımsızlığının olacağı ve istekle çalışacağı, ülkemizin ihtiyacı olan bir birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek için yapılması gerekenler bellidir: Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza etkili bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Bunun için aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Taleplerimizin karşılanabilir olduğunu ve randevu bulunamamasından şiddete kadar sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebileceğini biliyoruz. Sağlık Bakanlığı’na çağrımız; hekimlere ve sağlık çalışanlarına maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik değişiklikleri yapmaktan vazgeçmesi ve taleplerimizi hayata geçirmesidir” taleplerine yer verildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.