[title]|İlkses Gazetesi

Şap hastalığı tehlikeli düzeyde

Türkiye’de 215 köyün, hayvanlarda görülen şap hastalığı sebebiyle, karantina altına alındığı iddia ediliyor. Uzman Veteriner Hekim Burak Baran, artışın sebebini SAT-2 varyantının daha bulaşıcı olmasına bağladı

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2023 03:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Şap hastalığı tehlikeli düzeyde

AYSELİN UZUN- ÖZEL HABER

Son zamanlarda şap hastalığı hızla yayılıyor. Halk arasında “Dabak” diye de adlandırılan şap, daha çok sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda görülüyor. Şap virüsü özellikle salya ile saçım, burun akıntısı gibi yollarla bulaşıyor. Bulaştığında ilk olarak ağızda köpürme, tırnak aralarında ülseratif lezyonlar şeklinde gözleniyor. Ayrıca sadece hayvanlara değil insanlara da bulaşma tehlikesi bulunmakta. Uzman Veteriner Hekim Burak Baran, şap hastalığının bulaşmasını engellemek için şu önerilerde bulundu: “Şap hastalığı şekillenen hayvanlara müdahale ederken mutlaka eldiven takılmalı ve tek kullanımlık önlükler giyilmelidir. Şaplı hayvanlarla müdahale edildikten sonra insanların mutlaka el ve yüz çevrelerini dezenfekte etmeleri gerekmektedir.”

YENİ VARYANT DAHA BULAŞICI

 “Son zamanlarda hastalığa yakalanan hayvanların artış sebebi SAT-2 suşu’nun diğer şap hastalığı suşlarına göre daha bulaşıcı olmasıdır. Bundan dolayı bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir” diyen Veteriner Hekim Baran, şap hastalığının bulaşıcılığı konusunda uyardı.

Elde bulunan şap hastalığına karşı ülkedeki var olan aşıların yetersiz kaldığını belirten Burak Baran, “Şap hastalığının varyantı SAT-2 suşu ülkemizde daha önceden görülmediği için, eski şap aşıları SAT-2’ye fayda etmiyordu. Ancak, yeni varyantın aşısı üretildi ve ülkemize geldi. SAT-2 suşu antikoru bulunduran aşılar tarım ilçe müdürlüklerinden temin edilmekte” açıklamasında bulundu.

İNSANLARA DA BULAŞIYOR

Şap hastalığının insanlara da bulaşma tehlikesi olduğunu vurgulayan Baran, “Şap hastalığı ihbarı mecburi zoonoz bir hastalıktır. İnsanlarda ağızda aft oluşumuyla karakterizedir. Şap hastalığı şekillenen hayvanlara müdahale ederken mutlaka eldiven takılmalı ve tek kullanımlık önlükler giyilmelidir. Şaplı hayvanlarla müdahale edildikten sonra insanların mutlaka el ve yüz çevrelerini dezenfekte etmeleri gerekmektedir. Son olarak mutlaka hastanelerde enfeksiyon hastalıkları bölümüne danışılmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.