Şehit polis olayında İzmir Barosu’ndan adalet talebi

Şeyda Yılmaz'ın şehit edilmesi sonrası İzmir Barosu’ndan adalet ve insan hakları çağrısı İstanbul’da görev başındayken polis memuru Şeyda Yılmaz’ın şehit edilmesinin ardından, İzmir Barosu olayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 15:30
Muhabir: MERVE AĞRIÇ
Şehit polis olayında İzmir Barosu’ndan adalet talebi

İstanbul Ümraniye'de yaşanan acı olay, kamuoyunu derinden sarstı. Görev başındaki 27 yaşındaki polis memuru Şeyda Yılmaz, motosiklet hırsızlığı suçundan gözaltına alınan ve karakoldan kaçan bir şüpheliyi yakalamak isterken hayatını kaybetti. Ümraniye’de meydana gelen bu trajik olayın ardından şüphelinin, adliyeye sevk edilmesi sırasında maruz kaldığı durum ise tartışmalara yol açtı. İzmir Barosu, şüpheliye uygulanan davranışların hukuka aykırı olduğunu vurgulayan bir açıklama yaparak, insan onuruna saygının korunması gerektiğine dikkat çekti. Baro, adaletin sağlanmasında işkence ve insanlık dışı muamelelerin asla kabul edilemeyeceğini belirterek, bu tür uygulamaların hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.

KATİLİN ‘ÇÖP POŞETİ’ GİYDİRİLEREK GÖTÜRÜLMESİ HUKUKA AYKIRI

İzmir Barosu tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada, “23 Eylül 2024 tarihinde İstanbul ili Ümraniye ilçesinde kolluk kuvvetlerince düzenlenen operasyon sırasında kendisini yakalamaya çalışan memurların silahını ele geçiren Y.E.Ç çevreye ve kolluk kuvvetlerine ateş açmış, olay sonucunda polis memuru Şeyda Yılmaz hayatını kaybetmiş, biri polis memuru iki kişi ise yaralandı. Bu menfur olay sebebiyle hayatını kaybeden polis memuru Şeyda Yılmaz’ın yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. Failin, işlediği suça uygun cezayı alması için yargı organlarının gerekli soruşturma ve kovuşturmayı gecikmeksizin ve hukuka uygun şekilde yapmaları hususunun önemini belirtiyor, olayın takipçisi olacağımızı tekrar ediyoruz. Bununla birlikte, 23 Eylül 2024 tarihinde, olayın şüphelisi Y.E.Ç’nin; kıyafetlerinin çıkartılarak kendisine ‘çöp poşeti’ giydirilerek ve bu amaç için tahsis edilmiş kolluk kuvvetlerine ait araçlar yerine Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) birimine ait bir araca bindirilmek suretiyle adliyeye sevk edildiği ardından adliye koridorlarında da aynı şekilde ters kelepçe ile saçlarından çekmek suretiyle kafasının kaldırılarak sorguya götürüldüğüne ilişkin video ve fotoğraflar basına yansıdı. Söz konusu durum, kanuna aykırılığın ötesinde, hukuk devleti ilkesinin ve insan onurunun hiçe sayılması niteliğinde. Suç niteliğindeki bu eylemler, her ne sebeple yapılmış olursa olsun hem iç hukuk bağlamında hem de uluslararası hukuk nezdinde hukuka aykırı nitelikte. Bahse konu olayın yaşanmasının temel nedeni siyasi iktidarın işkenceye karşı etkin mücadele yerine cezasızlık politikasını sürdüren söylem ve uygulamaları” diye aktarıldı.

İŞKENCE TARTIŞMAYA AÇIK BİR KONU DEĞİL

Açıklamanın devamında ise, “Hukukun işletilmediği, suçun cezalandırılmadığı ve hatta bir şekilde ödüllendirildiği bir sistem ile karşı karşıyayız. Yetkililerin olaya dahli de bu durumu açıkça ortaya koymakta. İnfaz hukuku sorunlara çözüm üretmekten uzak, yeni sorunlar üretir hale geldi. Cezaevlerindeki insan haklarına aykırı koşullar, buradaki hükümlü veya tutukluların dışarıdaki hayatlarında toplumla uyum içerisinde yaşamalarını engellemekte. Hukuka uygun olmayan yargılamalar, kişilerin adalete inancını sarsmakta. Sonuç olarak, Y.E.Ç’nin adliyeye sevk edilmesi sırasında maruz bırakıldığı hukuka ve insan onuruna aykırı muamelenin suç şüphesi altında olsa dahi istisnasız hiç kimseye uygulanmaması gerekmekte. İşkence tartışmaya açık bir konu değil.  İzmir Barosu olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu ve hukuk devletine aykırı uygulamalara müsamaha gösterilmemesi gerektiğini, bu nedenle sorumlular hakkında derhal yasal sürecin işletilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz” sözlerine yer verildi.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.