Tarikatlara ait daha kaç gizli yurt var?

Çiğli’nin Güzeltepe Mahallesi’nde gizli tarikat yurdunun vatandaşlar üzerinde endişeye sebep olduğunu belirten Diril, “İzmir’de değil Türkiye’nin dört bir yanında harıl harıl çalışıyor. Bu durumu göz ardı etmememiz gerekiyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2024 08:25
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2024 08:32
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarikatlara ait daha kaç gizli yurt var?

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER / Türkiye genelinde hızla artan tarikat yurtları ve Kuran kursları, her geçen gün daha da genişleyerek ülkenin dört bir yanında yayılmaya devam ediyor. Millî Eğitim Bakanlığı’nın, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte 2021 yılında başlattığı “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesi, cemaatlerin örgütlenme süreçlerine ivme kazandırdı. Bu kapsamda cemaatler, özellikle İzmir gibi pilot bölgelerde, yurtlar ve Kuran kursları açarak öğrenci kapasitelerini hızla artırıyor. İzmir’in Karabağlar ve Çiğli ilçelerinde, son dönemde tarikatların yurt açma girişimlerine halktan gelen tepkiler nedeniyle bazıları durdurulmuş olsa da Çiğli Güzeltepe Mahallesi’nde bir cemaate ait olduğu ortaya çıkan gizli bir yurt, halk arasında ciddi endişelere neden oldu. Yurdun fark edilmesinin tamamen bir tesadüf olduğunu belirterek, yurdun dönemin Belediye Başkanı Utku Gümrükçü tarafından ruhsatlandırıldığını öğrendiklerini söyleyen Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi sözcüsü Avukat Emel Diril, “Tarikat ve cemaatler sadece İzmir’de değil Türkiye’nin dört bir yanında harıl harıl çalışıyor. Bu durumu göz ardı etmememiz gerekiyor. Laiklikten ve Cumhuriyet değerlerinden yana olan herkesin buna karşı çıkması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

emel diril

GÜMRÜKÇÜ, DÖNEMİNDE İZİN VERİLDİ

Güzeltepe’de açılması planlanan tarikat yurdunu fark ettikten sonra 2 Temmuz tarihinde gerçekleştirdikleri eylemle duruma tepki gösterdiklerini ifade eden Diril, “Biz yurdu tesadüfen fark ettik. Yurdun karşısında oturan vatandaşlar bile binanın ne amaçla kullanıldığını bilmiyordu. Kız yurdu, devlet yurdu gibi söylemlerle geçiştirdiler. Mahallenin göbeğinde kale gibi yurt var ama kimsenin bundan haberi bile yok. Fark ettikten sonra vatandaşların da katıldığı yaklaşık 400 kişilik kalabalık bir yürüyüş düzenledik. Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi ve mahalleli ile yaptığımız yürüyüş sonrası yurdun kapısına mühür vurduk. Biz ihale bilgilerini araştırdığımızda yapının ‘Kuran ilimlerine ve milli kültüre hizmet vakfına’ ait olduğunu öğrendik. Süleymancılar tarikatına ait bir yurt. Yapı denetim şirketinin tabelası 2020 yılı Haziran ayı olarak görünüyor ve bu da eski Başkan Utku Gümrükçü’nün dönemine denk geliyor. Yurdun bu şekilde gizli kapaklı faaliyet göstermeye çalışması vatandaşlar tarafından haliyle endişeye neden oluyor” şeklinde konuştu.

tarikat

HARIL HARIL ÇALIŞIYORLAR

Son zamanlarda tarikat ve cemaat örgütlerinin İzmir’de yoğunlaştığını ifade ederek Türkiye genelinde de Anadolu’nun ücra kalmış köşelerinde örgüt üyelerinin harıl harıl çalıştığına dikkat çeken Diril, “İzmir ÇEDES’in pilot şehirlerinden biri ve bu kapsamda proje uygulanmaya çalışılıyor. İzmir laik duyarlılığından dolayı bu baskıdan biraz kendini korumuş olabilir ama Kınık’ta, Kiraz’da yani şehrin metropolünden uzak kalmış bölgeler ne durumda bilmiyoruz. Ama harıl harıl çalıştıklarını görmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu cemaat yurtlarının hiçbir yere açılmaması gerekiyor. Laiklikten ve Cumhuriyet değerlerinden yana olan herkesin buna karşı çıkması gerekiyor. Çünkü sorun neye inandığınızla ilgili değil, çocukların bilimsel bir eğitim almasıyla ilgili” dedi.

tarikat

BELEDİYEYE BAŞVURUDA BULUNDUK

Güzeltepe’de açılması planlanan cemaat yurduna yaptıkları yürüyüşün ardından hiçbir karşılık gelmediğini söyleyen Diril, “Bence böyle bir şeyle karşılaşacaklarını beklemiyorlardı. Belki de fark edilmeyeceklerini düşünüyorlardı ama şu anda olayı bir sessizlikle geçiştirmeye çalışıyorlar. Yurtta resmi bir açılış olmadı henüz. Ama bazen ışıklarının yandığı bilgisi var. Biz binanın kaba bir inceleme yapıp imara aykırı olduğu gerekçesiyle belediyeye başvuruda bulunduk. Henüz dönüş alamadık. Gençlerimizi, çocuklarımızı tarikat yurtlarına teslim etmemek için konunun takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.