Tarım sektöründeki yoğun sömürü ve kız çocukları… Ölüm oranı artıyor!

İSİG Meclisi, kız çocuklarının tarım sektöründeki yoğun sömürüden dolayı yaşamlarını kaybettiğini öne sürdü. İSİG, kız çocuğu ölümlerinin tüm iş cinayetlerinde ölen kadınların ölümlerinin iki katı olduğunu kaydetti

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 14:47
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Tarım sektöründeki yoğun sömürü ve kız çocukları… Ölüm oranı artıyor!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, tarım sektöründe kız çocuklarına yönelik gerçekleşen sömürüye dikkat çekti.

İSİG tarafından yapılan açıklamada, “Kız çocuklarının özellikle tarım sektöründeki yoğun sömürüsünden kaynaklı olarak ölümleri tüm iş cinayetlerinde ölen kadınların ölümlerinin iki katıydı (yüzde 16). Ancak çocuk işçi ölümlerinin kentsel alana kaymasıyla birlikte geçen yıl ölen kız çocuğu ölüm oranı yüzde 8 olarak gerçekleşti” bilgisi verildi.

GÜVENCESİZ ŞEKİLDE İŞGÜCÜ PİYASASINA DÂHİL OLUYOR

Açıklamanın devamında, “Yanlış dış ve iç politikalar sonucu Türkiye’de yaşayan mülteci/göçmen sayısının, kaydı bulunmayanlarla birlikte 10 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Göçmen çocuklar ise günübirlik ve güvencesiz şekilde işgücü piyasasına dâhil oluyor. Son 11 yılda göçmen çocuk işçilerin tüm çocuk işçi ölümlerindeki oranı yüzde 10-12 aralığındayken geçen yıl yüzde 8 (3 çocuk Suriyeli, 1 çocuk Iraklı, 1 çocuk Türkmenistanlı) olarak gerçekleşti” denildi.

Son olarak ise “Yaş grubu olarak baktığımızda iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 66 çocuğun 22’si 6-14 yaş arasındadır. Oysa 14 yaş ve altı çocukların yasal olarak çalışması tamamen yasaktır. Çalışması belli koşullarda ‘yasal’ olan 15 yaşın üstündeki çocuklar ise kimya, metal, inşaat gibi ağır ve tehlikeli işkollarında, kanunen yasak işlerde de çalıştırılmaktadır” ifadelerine dikkat çekildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.