TBMM'den Can Atalay toplantısına red kararı

CHP'nin Can Atalay'ın durumuna ilişkin 10 Eylül'de TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırma talebi, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından reddedildi

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 19:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 19:54
Kaynak: İHA
TBMM'den Can Atalay toplantısına red kararı

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın durumu hakkında 10 Eylül'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) olağanüstü toplantıya çağırma talebinin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından reddedildiğini duyurdu.

Meclis'imizin tarihine hakarettir

Ali Mahir Başarır, Numan Kurtulmuş tarafından olağanüstü toplantının reddedilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başarır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'' TBMM Numan Kurtulmuş Can Atalay'ın hukuki durumunun, haklarının teslimiyle ilgili olağanüstü toplantı çağrımızı reddetti. Yani iç tüzüğün 7. maddesi çok net. Meclis'in teamülleri çok net. Buna rağmen keyfi bir şekilde bu hakkın milletvekillerinden, partilerden elinden alınması Anayasaya içtüzüğe, akla, vicdana, hukuka aykırı bir durumdur. Düşünün, Meclis'te olması gereken bir milletvekili cezaevinde, bununla ilgili hiçbir şey yapmayan Meclis, bununla ilgili toplantı görüşme talebini de reddediyor. Türkiye'deki tüm sorunların çözüm yeri Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Bunun bir sorun olduğunu, haksızlık olduğunu kabul ediyordunuz ama şimdi toplantı talebini reddediyorsunuz. Olmaz Sayın Başkan. Meclis'in itibarına da milletvekili haklarına da ülkemizin, Meclis'imizin tarihine de bu bir hakarettir, olmaz.”

Can Atalay neden tutuklu?

24 Mart 1976'da İstanbul'da dünyaya gelen Can Atalay, Gezi Parkı davasında yargılandı ve 2022'de 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçildi. Ancak, milletvekili seçilmesinin ardından tahliye edilmedi.

Atalay'ın milletvekilliği, 30 Ocak 2024'te Yargıtay kararının Meclis Genel Kurulu'nda okutulmasıyla düşürüldü.

Can Atalay, hâlen Silivri Cezaevi'nde tutuklu olarak bulunuyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.