Türk tarihinde geyik ne anlama gelir? Yaralı geyik neyin habercisi?

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de bir fabrikanın bahçesinde görülen yaralı geyik, sosyal medyada yankı uyandırdı. Kullanıcılar, Türk mitolojisindeki yaralı geyik alametiyle ilgili araştırmalar yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 11:04
Kaynak: HABER MERKEZİ
Türk tarihinde geyik ne anlama gelir? Yaralı geyik neyin habercisi?

2 gün önce İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan bir fabrikanın bahçesinde, bacağı yaralı halde olan bir kızılgeyiğe rastlandı. Fabrikada çalışan işçilerin yetkililere bildirmesi üzerine, bacağında kırık olduğu tespit edilen yaralı geyik ekiplerce veterinere götürüldü.

Sosyal medyada yankı uyandıran bu olay, ‘yaralı geyik alameti’ konusunun gündem olmasına neden oldu. Haberi gören kullanıcılar tarafından ‘kıyamet alameti’ olarak adlandırılan yaralı geyik olayının ne olduğunu inceleyelim. Türk mitolojisinde geyik neyi temsil ediyor? Yaralı geyik görmenin anlamı nedir? İşte detaylar…

TÜRK MİTOLOJİSİNDE GEYİĞİN YERİ

Türk mitolojisine göre geyik, ‘kut’ yani diğer bir adıyla kutsal olarak kabul edilir. Tasavvufta da oldukça kendisine yer bulan geyikler hakkındaki inanışa göre, ataların ruhlarının veya rehberlik eden ruhların yeryüzünde geyik suretiyle varolduğu kabul görür. O nedenle geçmişten günümüze Türk mitolojisinde ve Türk tarihinde geyiğin yeri ve önemi büyüktür.

geyik

TÜRK MİTOLOJİSİNDE YARALI GEYİK

Köklü Türk inançlarına göre kutsal kabul edilen geyiğin yaralı olarak görülmesi, olumsuz bir anlam ifade eder. Buna göre yaralı bir geyik görmek, ‘hayra alamet’ değildir.

Toplumumuzda son dönemlerde art arda yaşanan kötü hadiselerin ardından yaralı geyik görmek, internet kullanıcıları tarafından, ‘yaşanacak kötü şeylerin habercisi’ şeklinde adlandırıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.