Türkiye'nin diri fay haritası güncellendi - Türkiye'de kaç diri fay var? En riskli bölgeler...

MTA'nın güncellenmiş Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, ülke genelinde 45 ilde 5,5 büyüklüğünde veya daha büyük depremler üretebilecek 485 diri fay tespit edildi. Bu yeni harita, Türkiye'nin sismik risklerini daha detaylı bir şekilde ortaya koyuyor

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2024 11:50
Kaynak: HABER MERKEZİ
Türkiye'nin diri fay haritası güncellendi - Türkiye'de kaç diri fay var? En riskli bölgeler...

Türkiye'de deprem araştırmaları, çeşitli kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler tarafından yürütülüyor ve bu çalışmalar harita verileri ile destekleniyor. Bu bağlamda, MTA'nın güncel fay hattı haritası, sismik risklerin değerlendirilmesinde önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşakları üzerinde yer alıyor. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi'nden başlayarak, Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde sonlanıyor. Bu yapılar, ülkenin sismik aktivitesinin şekillenmesinde kritik bir rol oynuyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş illerinden geçerek devam ediyor ve Erzincan'a ulaştığında Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor. Bu birleşim, fay hatlarının sismik etkilerini daha da karmaşık hale getiriyor.

Aktif faylar, 24 ilin doğrudan kent merkezlerinden geçiyor

AFAD'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye'de aktif faylar, 24 ilin doğrudan kent merkezlerinden geçiyor. Bu iller arasında Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde ise 4 il bulunuyor. Ayrıca, diğer faylar üzerinde de 8 il yer almakta. Bunun yanı sıra, 80'den fazla ilçe de doğrudan aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı, Saros Körfezi'nden başlayarak Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi'ne kadar devam ediyor. Bu fay kuşağı, Gelibolu, Marmara Denizi'nin derin bölgeleri, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa, Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van illerinden geçiyor. Ayrıca, Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu fay kuşağı içinde yer alıyor.

Ege Bölgesi'nde Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes çöküntü ovalarında bazı diri fay hatları yer alıyor. Bu fay hatlarına bağlı olarak gelişen deprem kuşağı, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’i kapsıyor. Ayrıca, Burdur ve Acıgöl havzalarının kenarlarında, Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de çeşitli faylar uzanıyor.

İstanbul ve Ankara'da diri fay yok ama...

MTA'nın yayımladığı diri fay hatları haritasına göre, en uzun diri fay Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda yer alıyor. İstanbul ve Ankara şehir merkezlerinde doğrudan diri fay bulunmamakla birlikte, bu illerin yakınlarındaki diri fay hatları, sismik riskleri artırıyor.

MTA'nın Diri Fay Haritası'na göre, birinci derece riskli bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

Yenilenmiş Diri Fay Haritası'na göre, ikinci derece riskli bölgeler

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Türkiye MTA Diri Fay Haritası'na göre, üçüncü derece riskli bölgeler

 Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

MTA'nın yenilenmiş Diri Fay Haritası'na göre, deprem riskinin en düşük olduğu dördüncü ve beşinci risk grupları

 Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.