Türkiye'nin önderliğinde 52 ülke, İsrail'e silah sevkiyatının durdurulmasını talep etti

Türkiye'nin önderliğinde, 52 ülke ile iki uluslararası ve bölgesel kuruluş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden İsrail'e yapılan silah ve mühimmat sevkiyatını durdurması için önlem almasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2024 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2024 16:07
Kaynak: AA
Türkiye'nin önderliğinde 52 ülke, İsrail'e silah sevkiyatının durdurulmasını talep etti

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türkiye, İsrail'e silah ve mühimmat satışının sona erdirilmesi amacıyla uluslararası farkındalığı artırmak için Birleşmiş Milletler çerçevesinde ortak bir mektup girişimi başlattı.

Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nın 19 Temmuz 2024 tarihli istişari görüşü, İsrail’in devam eden işgal, yerleşim ve ilhak politikalarının yanı sıra Kudüs’ün demografik yapısını ve statüsünü değiştirmeye yönelik eylemlerinin hukuki sonuçlarına dair hayata geçirilmek üzere Türkiye'nin de dahil olduğu 124 ülkenin desteğiyle 18 Eylül 2024 tarihinde BM Genel Kurulu'nda bir karar alındı.

Bu karar doğrultusunda, tüm ülkelere, işgal altındaki Filistin topraklarında kullanılabilecek makul gerekçelerin bulunduğu durumlarda İsrail'e silah, mühimmat ve ilgili teçhizatın tedarikinin veya sevkiyatının durdurulması için önlem almaları yönünde bir çağrı yapıldı.

Bu bağlamda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın önerisiyle, uluslararası farkındalığı artırmak amacıyla Birleşmiş Milletler çatısı altında İsrail'e silah ve mühimmat satışının durdurulması için ortak bir mektup girişimi başlatıldı.

Söz konusu girişim, İsrail'in Gazze ve diğer işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirdiği uluslararası insani hukuk ile insan hakları hukuku ihlallerini engellemeyi hedefliyor.

Mektupta, Gazze dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin toprakları, Lübnan ve Orta Doğu’nun diğer bölgelerinde artan şiddet olayları ve uluslararası hukuk ihlalleri konusundaki derin endişe dile getiriliyor. İhlaller sonucunda, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu sivil kayıpların giderek arttığına dikkat çekilen mektupta, bu tehlikeli gidişatı durdurmak için acil önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor. Uluslararası topluma, İsrail’e silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunulan mektupta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu doğrultuda adım atması talep ediliyor.

Söz konusu mektup, 1 Kasım’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin kasım ayı dönem başkanı olan İngiltere ve BM Genel Kurul Başkanı Philemon Yang’a iletildi. Türkiye, İsrail’in özellikle Gazze’de uyguladığı savaş politikası karşısında, bu ülkeye yapılan silah ve mühimmat tedarikinin durdurulmasının uluslararası toplumun hukuki ve ahlaki yükümlülüğü olduğuna inanıyor.

Türkiye’nin öncülüğünde başlatılan bu ortak mektup girişimine, 52 ülke ile Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da destek verdi.

İmzacı ülkeler arasında Türkiye, Filistin, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Bolivya, Brezilya, Brunei, Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fas, Gambiya, Güney Afrika, Irak, İran, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Komorlar Birliği, Kuveyt, Küba, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Meksika, Mısır, Moritanya, Namibya, Nijerya, Nikaragua, Norveç, Pakistan, Rusya, Saint Vincent ve Grenadinler, Sao Tome ve Principe, Senegal, Somali, Sudan, Suudi Arabistan, Şili, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela, Vietnam, Yemen ve Zimbabve yer alıyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.