[title]|İlkses Gazetesi

Ülkenin yüzde 29'unu oluşturan ormanlara bir profesör düşmüyor!

En önemli karbon yutaklarından biri olan ormanları anlatacak nitelikli öğretim üyeleri ve profesörler Türkiye’de yetersiz! ‘Öğretim Üyesi Yetiştirme’ programı ile açık kapatılmaya çalışılıyor

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2023 11:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ülkenin yüzde 29'unu oluşturan ormanlara bir profesör düşmüyor!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER 

2021 yılı itibariyle Türkiye'nin toplam orman alanının 23 milyon 110 bin hektar olduğunu, bu alanın ise ülke genelinin yüzde 29,6’sına denk geldiğini kaydeden Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Kenan Öztan, en önemli karbon yutaklarından biri olan ormanları öğretecek eğitimcilerin Türkiye’de yetersiz kaldığını vurguladı. Eğitim-öğretimdeki kalite düşüklüğünün orman mühendisliği disiplinine de yansıdığını öne süren Öztan, bazı fakültelerde nitelikli öğretim üyesinin ve profesörün bulunmadığını belirtti. “Öğretim üyeleri yetiştirmekte geç kalındı” diyen Öztan, “Araştırma görevlileri normalde derse girmezken onların derslerde boy gösterdiğini görüyoruz. Hatta bazı derslere o mıntıkadaki orman işletme müdürü giriyor. Yetkin isimleri göremezsiniz. Bu sıkıntıyı gidermek için ‘öğretim üyesi yetiştirme’ programı devreye sokuldu. Hızlıca öğretim üyesi yetiştirmeye çalışılıyor” cümlelerini kullandı. 

Fakültelerin alt yapı ve laboratuar yetersizliğine de değinen Öztan, “Orman mühendisliği bölümlerine öğrenci kabul eden 12 fakülte var. İşsiz ya da mesleğini yapamayan yaklaşık 10 bin meslektaşımız mevcut. Mezunları iş bulamadığı için kontenjanı dolmayan hatta hiç öğrenci başvurmadığı için o yıl öğrenime açılmayan fakülteler söz konusu. Örneğin Artvin'deki Orman Fakültesi… İzmir'deki Katip Çelebi ise açıldıktan sonra 4 yıl öğrenci almadı. Sadece yüksek lisans programına öğrenci kabul etti” bilgisini paylaştı.

mühendis_ilkses

İŞSİZ YAKLAŞIK 10 BİN ORMAN MÜHENDİSİ… 

1973 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden mezun olan ve 40 sene Orman Genel Müdürlüğü’nde çalıştıktan sonra emekliye ayrılan Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Kenan Öztan, gün yüzüne çıkmayı bekleyen önemli bir problemi kamuoyuyla paylaşarak “Orman mühendisleri Türkiye’de yeteri kadar varlar, sahada da bulunuyorlar. Ama eğitim-öğretimdeki kalite düşüklüğü orman mühendisliği disiplinine de yansıdı. Pek çok fakültemizde yeterli öğretim üyesi yok. Halen Orman mühendisliği bölümlerine öğrenci kabul eden 12 fakülte var. Mezun sayıları yeterli. Fakat işsiz ya da mesleğini yapamayan yaklaşık 10 bin meslektaşımız mevcut. Mezunları iş bulamadığı için kontenjanı dolmayan hatta hiç öğrenci başvurmadığı için o yıl öğrenime açılmayan fakülteler söz konusu. Örneğin Artvin'deki Orman Fakültesi… İzmir'deki Katip Çelebi ise açıldıktan sonra 4 yıl öğrenci almadı. Sadece yüksek lisans programına öğrenci kabul etti” sözlerini kullandı.

orman mühendisi_ilkses

YETKİN İSİMLERİ GÖREMEZSİNİZ 

“Çoğu üniversitemizde profesör unvanlı bir hocamız yok!” diyen Öztan, “Bu sıkıntıyı gidermek için ‘öğretim üyesi yetiştirme’ programı devreye sokuldu. Hızlıca öğretim üyesi yetiştirmeye çalışılıyor. Ancak geç kalındı. Sadece bizim meslekte değil, pek çok fakültede öğretim üyesi sıkıntısı var. Araştırma görevlileri normalde derse girmezken onların derslerde boy gösterdiğini görüyoruz. Hatta bazı derslere o mıntıkadaki orman işletme müdürü giriyor. Benim de başıma geldi. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi açıldığında Orman Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetimindeydim. Amenajman denilen teknik bir dersimiz vardı. Amenajmanda başmühendis olarak çalışıyordum. ‘Gel bize amenajman dersini ver’ dediler. ‘Kusura bakmayın, amenajmanı bilirim ama öğretmeyi bilmem’ yanıtını vererek görevi kabul etmedim. Yetkin isimleri göremezsiniz kısacası” bilgisini paylaştı. 

oman yangın_ilkses

EN KOLAY KAZANILAN FAKÜLTELER ARASINA GİRDİ

Öztan, şunları da ekledi: “Bazı meslekler zaman zaman popüler oluyor, sonra ise vazgeçiliyor. Örneğin su ürünleri mühendisliği. Galiba fakültesi kalmadığı için artık eğitiminden de vazgeçildi. Mezunları iş bulamadığı için fakülteleri kapatıldı. Orman fakülteleri de benzer kaderi paylaşacak gibi. Bir zamanlar bir mühür, bir bina ve başına da bir yönetici yerleştirilerek ‘fakülteyi açtık’ derlerdi. Kasabalar da dahi yüksekokullar, fakülteler açılırdı. Ama zaman içerisinde hocalar zaten tercih etmedikleri için gitmediler oralara. Mesela Karadeniz Teknik Üniversitesi solcu hocalar için sürgün yeriydi. Günümüzde ise fakültelerin alt yapı / laboratuar yetersizliği, yetkin ve bilgili öğretim üyelerinin, profesörlerin olmayışı orman mühendisliğindeki kaliteyi daha da düşürdü. Orman fakülteleri en kolay kazanılan fakülteler arasına girdi. Birkaç matematik sorusunu çözebilen orman fakültelerine girebilir hale geldi. Dolayısıyla sadece öğretmen değil, öğrenci kalitesinde de bir düşüş oldu!”

orman fakültesi_ilkses

EĞİTİM VEREN 12 ÜNİVERSİTE 

Artvin Çoruh Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi/Cerrahpaşa, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi. 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.