Üniversiteye giden yol zorlaştı: Öğrenciler uygun ulaşıma yöneldi

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala, ekonomik nedenlerle öğrencilerin ulaşım tercihleri değişti. Artan maliyetlerle beraber, öğrenciler kamuya ait en uygun fiyatlı ulaşım seçeneklerine yöneldi

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 10:48
Kaynak: MUHABİR MERVE AĞRIÇ
Üniversiteye giden yol zorlaştı: Öğrenciler uygun ulaşıma yöneldi

Muhabir- Merve Ağrıç / Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte şehirler arası ulaşımda yoğun bir hareketlilik yaşandı. Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala, bu artışın daha da ivme kazanması bekleniyordu. Ancak bu yıl, otobüs firmaları bekledikleri yoğunluğu yakalayamadı. Artan maliyetler ve ekonomik koşullar, öğrencilerin şehirler arası ulaşım tercihlerini önemli ölçüde değiştirdi. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, bu değişimin nedenlerini değerlendirirken, özellikle yükselen bilet fiyatlarının ve alternatif ulaşım seçeneklerinin öğrencilerin tercihlerine etkisini vurguladı. Özcan, “Üniversitelerin açılmasına az bir zaman kaldı fakat çok fazla talep olmuyor. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda ek seferler düzenliyorduk. Ancak bu yıl neredeyse talep bile yok. Öğrenciler ekonomik nedenlerden dolayı kamuya bağlı ulaşım araçlarını seçiyor. Kimse artık otobüsle yolculuk yapmayı tercih etmiyor” dedi.

BU YIL NEREDEYSE TALEP BİLE YOK

Bu yıl sadece yeni eğitim öğretim yılında okulların açılmasına 3-4 gün kala yoğunluk yaşandığını dile getiren Özcan, “İlkokul, ortaokul ve liselerin açılmasıyla beraber biletlere olan talepler arttı. Birçok kişi yaz tatilinden dönüyordu bu nedenle taleplerde değişiklik yaşandı. Ancak üniversitelerin açılmasına az bir zaman kaldı fakat çok fazla talep olmuyor. Geçtiğimiz yıllarda bu zamanlarda ek seferler düzenliyorduk. Ancak bu yıl neredeyse talep bile yok. Öğrenciler ekonomik nedenlerden dolayı kamuya bağlı ulaşım araçlarını seçiyor. Uçak ve demiryollarına yöneliyor. Kimse artık otobüsle yolculuk yapmayı tercih etmiyor” ifadelerine yer verdi.

ÖZEL FİRMALAR, KAMU FİRMALARIYLA REKABET EDEMİYOR

Yaz tatili sonunda normal seferlere ek olarak yüzde 30 sefer konulduğunu belirten Özcan, bu yıl ek seferlerin azalmasının temel sebebini değerlendirdi. Bu yıl ekonomik nedenlerden dolayı seferlerin azaldığını aktaran Özcan, “Ekonomik nedenlerden dolayı birçok kişi bu yıl tatile gidemedi. Bu durumda doğal olarak otobüs seferlerine yansıdı. Özel sektöre bağlı olan firmalar, kamuya bağlı firmalarla rekabet dahi edemiyor. Raylı sisteme ve hava yollarına bağlı şirketler destek alarak fiyatları düşürüyor. Bu sefer de vatandaşlar doğal olarak uygun fiyatlı olan ulaşım alternatiflerine yöneliyor. Ancak karayolları ulaşım araçlarına yeterli destek verilmiyor. Mazot ve köprü fiyatları her geçen gün artıyor. Bizde fiyatlara zam yapmak istemiyoruz ancak mecbur kalıyoruz. Bizim maliyetlerimiz düştüğü zaman, bilet fiyatları düzelir” diye aktardı.

İZMİR’E DOĞRU BİR HAREKETLİLİK YAŞANIYOR

Geçen ay Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına fiyat bildirimi yaptıkları ifade eden Özcan, “Yolcu maliyetleri karşısında kar oranlarımız düştü. Örneğin İstanbul’dan İzmir’e giden bir yolcunun maliyeti bize bin TL’ye mal oluyor. Aynı zamanda mecburen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanıyoruz. 70 kilometre fark var. İstanbul’a en yakın olan Yalova, Bursa ve Adapazarı’nda günde 3 sefer yapıldığı zaman 400-450 kilometre fark oluyor ve fiyatlara yansıyor. 450 kilometre ciddi bir mazot maliyeti demek. Aynı zamanda köprü, otoban ve diğer maliyetlerde yüksek. Yolcularda eskisi gibi gidemiyorlar zaten. Sadece İzmir’e ve Ege Bölgesi’ne doğru bir hareketlilik var şu anda. Eskiden İstanbul’dan o tarafa doğru bin 700 ya da bin 800 otobüs çıkış yapardı. Bu yıl bin, bin 250 civarında otobüs çıkış yapıyor” dedi.

ÖĞRENCİLER ARA TATİLLERDE EVLERİNE GİTMİYOR

Öğrencilerin biletlerden ziyade ev tutamadıklarını ve yurt ücretlerini ödemekte zorlandıklarını vurgulayan Özcan, “Bu öğrenciler bilet alırken tabii ki kamuya ait olan uygun fiyatlı ulaşım araçlarına yönelecek. Öğrenciler zaten ev ve yurt ücretlerini ödemekte zorlanıyor. Ulaşıma da fazla para vermek istemiyorlar. Bu yıl 11 ve 12’nci aydan sonra talepler daha da düşecek. Artan maliyetlerden dolayı bazı öğrenciler ara tatillerde evlerine dahi gitmiyor. Bu konuda teşvikler ve destekler yapılmalı. Bize de destek yapılırsa zaten bilet fiyatları düşer ve öğrencilerin ulaşımı da kolaylaşır” sözlerine yer verdi.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.