Yangın yeri inceleme uzmanı yanan oteldeki güvenlik zafiyetini anlattı

Türkiye'nin ilk kadın yangın yeri inceleme uzmanı emekli akademisyen Dr. Saadet Alkış, yangında 78 kişinin yaşamını yitirdiği Bolu'da kayak merkezindeki otel için, “Güvenlik zafiyeti var. İnsanlar tahliye olamamışsa burada zafiyet var demektir. 12 katlı bir yerde çarşafla tahliye, insanlara reva görülmemeli" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2025 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2025 11:14
Kaynak: DHA
Yangın yeri inceleme uzmanı yanan oteldeki güvenlik zafiyetini anlattı

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki 12 katlı Grand Kartal Otel'de çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'nin ilk kadın yangın yeri inceleme uzmanı Dr. Saadet Alkış, bir kıvılcımın nelere sebep olacağının bir kez daha görüldüğünü söyledi. Dr. Alkış, otellerin insan hareketliliğin en çok olduğu yerlerden biri olduğunu belirten Alkış organize sanayi bölgelerinin itfaiye teşkilatlarının olduğunu ancak oteller bölgesinde böyle bir hazırlık olmadığına dikkat çekti. Alkış, “Bir yangın 4-10 dakika arasında bütün bir alanı kaplar. Yangın insanın olduğu her yerde çıkar. Ancak sizin yangının çıktığını haber almanız lazım. İnsansız alanlarda dahi yağmurlama sistemleri var. Onların devreye girmesi lazım. Bu sistem iyi projelendirilirse yüzde 95 oranında başarı sağlar" şeklinde konuştu.

İNSANLAR ÇARŞAFLA TAHLİYE EDİLEMEZ

Yangın anında tahliyenin önemine değinen Alkış, otelde bulunanların çarşafları birbirine bağlayarak pencerelerden ya da balkonlardan sarkarak tahliye edilmesini eleştirdi. Bu şekilde bir tahliye yönteminin 2025 yılı Türkiye'sine yakışmadığını belirten Dr. Alkış şu ifadeleri kullandı;

“Yangın yerinde 15 dakikadan fazla kalınmaması lazım. İnsanlar yangında yanarak ölmez, dumandan zehirlenerek ölür. Yanan yer otel. Akrilik malzemeler çok ve sünger yataklar var. Süngerin içerisinde yapı olarak siyanürlü malzemeler var. Bunların dumanı çok hızlı kanı kirletiyor ve iç organ kanamaları başlıyor. Bu otel için tek bir cümle kurulabilir; Güvenlik zafiyeti var. İnsanlar tahliye olamamışsa burada zafiyet var demektir. 12 katlı bir yerde çarşafla tahliye insanlara reva görülmemeli"

TURİZM TESİSLERİ GÜVENLİ Mİ?

Antalya'nın turizm cenneti olduğunu ve otel yöneticilerinin geçmiş yıllarda olası yangınlarla ilgili çok hassas olmadığını belirten Alkış, “Ancak son yıllarda gerçekten bu konulara eğilmeye başladılar. Antalya’mız bu yönden biraz daha şanslı. İşinin ehli yöneticiler var. İnşaat aşamalarında dahi bizden bilgi alıyorlar" diye konuştu.

Yangının akla gelmeyecek sebeplerden dahi çıktığının altını çizen Saadet Alkış, çocuklu evlerde, öğrenci yurtlarında yangının çok fazla çıktığını ifade etti. Alkış, “Sigara içmenin yasak olduğu yerlerde çok yangın çıkıyor. Perde arkasına saklıyorlar tam olarak söndürmeden. Su şişesinin içerisinde söndürülmüş sigaradan yangın çıktığını biliyorum. Naylona sarılmış malzemeler statik birikimi yapar ve kıvılcım atar. Bunlar basit ama önemli şeylerdir" dedi.

Klimaların ya da elektronik ev aletlerinin bekleme modunda prize takılı halde bırakılmasının statik elektriğe neden olduğunu ve yangına yol açtığını da söyleyen Dr. Saadet Alkış, çoklu prizlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.