[title]|İlkses Gazetesi

Yorgancılar’dan tarım arazileri sanayiye açılsın çıkışı

EBSO ocak ayı olağan meclis toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, sanayicinin yatırım için arazi bulamadığını söyleyerek, tarım vasfını kaybetmiş arazilerin sanayiye açılması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2023 07:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yorgancılar’dan tarım arazileri sanayiye açılsın çıkışı

NURETTİN BAKİ

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ocak ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu başkanlığında İzmir Ticaret Odası (İZTO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclis üyelerinin yoğun katılım gösterdiği toplantıya Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genel sekreteri Fatih Sosyal konuk olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir sanayisi ve sanayicisinin yaşadığı en büyük sorunun arazi yetersizliği olduğunun altını çizerek, “Bu noktada çalışma ve araştırmalarımız devam ediyor” dedi.

TARIM ARAZİLERİ SANAYİYE AÇILMALI

İzmir’de sanayi yatırımı için arazi bulunamadığını söyleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, tarımsal vasfını kaybetmiş tarım arazilerinin sanayi yatırımına açılması gerektiğinin altını çizdi. İzmir’de şu anda 1 milyon dönüm araziye ihtiyacı olan bir sektörün olduğunu belirten Başkan Yorgancılar, “Arazi bulunamama sorunu sadece bize özgü değil. Tüm Türkiye’de bu sorun yaşanıyor. Ama biz bu işin çözümü için sorunumuzu Kasım ayı EBSO meclisinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e ilettik. Arsa konusu İzmir’in en büyük sıkıntıların başında geliyor dedik. Genel olarak baktığımızda ise İzmir’in en önemli sıkıntıların başında şahıs arazisi ağırlıklı bir yapı var. Bu durum bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Ben dediğim gibi bu konuyu büyükşehir başkanımızla konuştum. Bize alternatif yerler gösterdiler ama bize gösterilen arazi alanları çok küçük. Araştırmalarımız devam ediyor. Mesela sadece bir sektörün 1 milyon dönüm araziye ihtiyacı var. Bu arazi bulunduğu zaman yatırımı hazır. Bunu üzülerek söylüyorum ama bu sıkıntı Türkiye’nin her yerinde var. Sorunun çözümü için tarım yapılma vasfını kaybetmiş tarımsal araziler var. Tarımın yapılma imkanı ortadan kalkmış. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gidiyorsunuz buralar tarım arazisi deniliyor. Ancak böyle bir durum yok. Buralarda tarım yapılmıyor. Biz de ısrarla tarım arazisi olmayan, tarım yapılmayacak alanların sanayiye açılması lazım” ifadelerine yer verdi.

KREDİYE ULAŞMA SORUNU

Firmaların krediye erişimde yaşadığı sıkıntılara da dikkat çeken Başkan Yorganıclar, “Uzun bir zamandır kredilerde karşımıza üç konu çıkmaktadır. Birincisi istediğin miktarda kredi temin edilememektedir. İkincisi alınan kredi faizi, politika faizinin çok üstünde ve maliyetli olmaktadır. Üçüncüsü de kredinin vadesidir. Kredi/mevduat oranına baktığımızda; 3 sene önce yüzde 120’lerde iken, bugün yüzde 88’lere geriledi. Sonuçta da özsermayesi yetersiz, teşvik kapsamında yatırımı olmayan ve ihracat yapamayan firmaların krediye ulaşmasındaki zorluklar, çarkların dönmesini güçleştirmektedir. Kredi kullanımındaki sınırlayıcı düzenlemeler ve mevzuat değişikliklerinden dolayı, ticari kredilere ulaşım her geçen gün zorlaşmaktadır. Krediler kadar önemli bir konu da reel kurların düzeyidir. TL’nin döviz karşısında aşırı değerlenmesi de, eksik değerlenmesi de sanayimize ve ekonomimize zarar vermektedir. Bu nedenle, para ve kur politikalarımızın TL’nin değerini; ihracatı veya ithalatı yapay/geçici olarak artırmasına neden olmayacak düzeyde yani gerçekçi değerde tutması gerekmektedir. Dolar/TL Eylül ayında 18.28, Aralıkta 18,64 iken Ekim-Aralık döneminde TÜFE ortalama yüzde 2,67’dir. Aylardır devam eden Dolar üzerindeki baskı, ihracatçıları zor durumda bırakmaktadır. 4 aylık oluşan enflasyon artışı hesabına göre; Dolar kurunun 20-21 TL civarında olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

GÖKÇÜOĞLU’DANKURAKLIK VURGUSU

EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, yaşanan kuraklığa dikkat çekerek, tarımsal üretimin sıkıntılı bir sürece girdiğinin altını çizerek, “Ocak ayını tamamlıyoruz. Hazırlanan tüm raporlarda öne çıkan risklerin başında gösterilen iklim değişikliğinin adeta fragmanını yaşıyoruz. Günlük konuşmalarımızın bir parçası olan bugün ‘Hava çok güzel’ cümlesini giderek daha sık konuşur olduk. Dünya genelinde 2022'nin bugüne kadar ölçülen en sıcak 5. Avrupa'da ise en sıcak 2. yıl olduğu bildirildi.Meteoroloji, ülke genelindeson 52 yılın en sıcak Aralık ayının yaşandığını açıkladı. Ocak ayı da farklı geçmedi. Barajlardaki su seviyesi de alarm vermekte. Kuraklığa doğru giden bu yol, tarımsal üretimi de sıkıntıya sokmaktadır. Artık, çok daha bilinçli su tüketimine gitmek zorundayız. İster sade vatandaş olun ister sanayici, isterseniz çiftçi olun. Yapılan her tüketim, üretilen her üründe önce su tüketimi baz alınmalıdır. Yarın yaşanacak kuraklık her kesimi çok ciddi şekilde etkileyecektir. Çok uzakmış gibi görünen kuraklık, tahmin edemeyeceğimiz kadar yaklaştı. Konuyu bir kez daha dikkatlerinize sunuyorum”dedi.

İZMİR, OSB VARLIĞIYLA 1’İNCİ, İSTİHDAMDA 8’İNCİ SIRADA

Türkiye’de bulunan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) hakkında bilgi veren OSBÜK Genel sekreteri Fatih Sosyal ise, OSBÜK’ün yaptığı çalışmalarından da bahsederek, İzmir’in OSB varlığıyla birinci sırada yer aldığını ifade etti. Sosyal, “Yenilenebilir enerji santralleri OSB’lerimizde yaymak için çalışmalarımız var. OSBÜK enerji izleme sistemi kurduk. Bu şekilde OSB’lerde enerji kullanımını raporlaştırabiliyoruz. OSB’lerdeki mesleki eğitim meslekleri kapsamında 60 bin 124 öğrenci eğitim alıyor. OSB Ar-Ge merkezleri kuruyoruz. Yeşil dönüşümün sanayi ve sanayicilerimiz için çok önemli olduğunu biliyoruz. OSBÜK olarak bu konuda farkındalık için önemli çalışmalarımız var. OSB’lerimizin belgelendirilmesini sağladık. Dijital dönüşüm faaliyetleri konusunda da OSB’lerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz. Öte yandan 17 OSB ile İzmir birinci sırada yer alıyor. Ancak kentte sanayi alanlarını arttırmamız gerekiyor. İstihdamda sekizinci, OSB alan bakımından İzmir 6’ncı sırada yer alıyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.