Yüksel Taşkın’dan emekli aylığı çıkışı: Kent lokantalarının önüne bakın

Emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısı üzerinden muhalefet iktidara yüklenmeye devam ediyor. Saadet Partisi’nin dün gerçekleştirilen meclis oturumunda emekli aylıklarını önerge vererek gündeme taşıması üzerine söz alan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın emeklinin yerel seçimde iktidara kırmızı kart gösterdiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2024 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2024 11:48
Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN
Yüksel Taşkın’dan emekli aylığı çıkışı: Kent lokantalarının önüne bakın

Muhabir- Berkay Erden / Emeklinin geçim sıkıntısını gündemden düşürmeyen muhalefet partileri, emekli aylıklarına son yapılan 2 bin 500 Türk Liralık zamdan sonra hükümete yüklenmeye devam ediyor. Saadet Partisi’nin emekli maaşlarındaki hesaplamalarda yapılan hataların tespiti için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne(TBMM) bir önerge vermesinden sonra söz alan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın emeklinin yaşadığı sorunlar üzerinden hükümete yüklendi. Hükümetin uyguladığı beceriksiz politikalara emeklinin yapılan son yerel seçimde tepki koyduğunu dile getiren Taşkın; “Değerli milletvekilleri, Saadet Partisinin grup önerisi hakkında partim adına söz almış bulunmaktayım. İktidarın çalışanlar ve emekliler aleyhine olan sınıfsal tercihleri ve enflasyonu canavarlaştıran beceriksiz politikaları nedeniyle son yerel seçimlerde emekli yurttaşlarımız partimize ciddi destek verdiler ve iktidara net bir kırmızı kart gösterdiler. İktidar, yama tedbirlerle zaman kazanmaya çalışıyor, emeklileri ferahlatacak sahici politikaları yok, sadece günü kurtarmaya çalışıyor. İktidarın en düşük emekli aylıklarına 2.500 TL zam yapmayı nihayet kabullenmesi aslında pratikte pek bir şey ifade etmiyor” şeklinde konuştu.

Emekli maaşları dibe vurdu

Hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle ortalama emekli maaşının en az maaş ile neredeyse eşitlendiğini dile getiren CHP İzmir Milletvekili, kent lokantalarında yaşanan yoğunluğu işaret ederek; “En düşük emekli aylıklarına ek zam uygulaması, emekli aylıklarının dibe vurması nedeniyle Ocak 2019'da AKP iktidarı tarafından başlatılmak zorunda kalınmıştı, böyle bir uygulamaydı fakat Ocak 2019'da ortalama emekli aylıkları en düşük emekli aylığının 2 kat üzerindeydi yani ortalama emekli aylığı en düşük emekli aylığının 2 katı üzerindeydi. Ocak 2024'e geldiğimizde ikisi neredeyse eşitlendi ama bu eşitlenme maalesef yukarıda değil, dipte yani aşağıda eşitlenmiş durumda yani Türkçesiyle, emekli maaşları resmen dibe vurdu. Sorunun derinliğini görmek istiyorsanız belediyelerimizin kent lokantalarının önünde biriken emeklilere bakmanız yeterli. Orada orta sınıftan daha yoksullaşan, statü kaygısıyla orada olmaktan hicap duyan ama orada olmak zorunda olan emeklilerimiz Türkiye'deki emekli gerçekliğini net bir şekilde ortaya koyuyor” ifadeleri ile iktidara eleştirilerini sürdürdü.

Çay alamadan saatlerce oturmaktan utanıyor

Emeklini bir çay dahi almaya çekindiğini dile getiren Yüksel Taşkın, CHP’nin emeklinin sorunlarını çözmek için bazı önerilere sahip olduğunu belirtip; “Yine, seçim çalışması sırasında bir parkta karşılaştığım emekli bir yaşlı şahıs şunu söylemişti: ‘Bu parkta oturuyorum çünkü kahvede bir tane çay alıp saatlerce oturmaktan utanıyorum veya çay alamadan saatlerce oturmaktan utanıyorum. O yüzden böyle bir şey yaşamamak için parkta oturup duruyoruz’ demişti etrafındaki emeklileri göstererek. Partimiz sorunun aşama aşama nasıl çözüleceği konusunda bazı somut önerilere sahip. İlk başta yangını söndürmek, böyle başlamamız lazım. O da şu: En düşük emekli aylığını asgari ücretle eşitlemek. Bu da yetmiyor, açlık sınırıyla da eşitlemek yani bu 3 tane parametre eşit olmalı ve sabit olmalı ve en düşük emekli aylığı bunun altına asla inmemeli. Bu, çok çok önemli bir düzenleme diye düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.

En çok kayıt dışılık kadınlarda var

Çözüm önerilerine devam eden Taşkın çalışan sayısını arttırarak emekli aylıklarında iyileştirme yapılabileceğini savundu. Çalışan sayısını arttırmanın yollarından biri olarak kayıt dışılığı işaret eden İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, en çok kadınların kayıt dışı istihdam edildiği konusuna dikkat çektiği konuşmasını şu sözler ile noktaladı; “Bunun dışında, biliyorsunuz, emeklilere en büyük darbe 2008'de gelmişti, aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları düşürülmüştü. Bunları yükseltmek de bir çözümdür. Bunun dışında en temel çözümlerden bir tanesi elbette çalışan sayısının arttırmaktır, çalışan sayısını artırmak konusunda yani güvenceli istihdamı, prim verenlerin sayısını artırdığımızda emeklilerle ilgili bu yapısal sorunu çözebiliriz. Bunun en kestirme yolunu söylüyorum, yüzde 30’larda olan kadın istihdamını artırmak. Demin konuşan arkadaşım en güvencesiz kesimin kadınlar olduğunu söyledi, en çok kayıt dışı olanlar da kadınlar, dolayısıyla bu kesimi kayıtlı bir şekle getirdiğinizde Türkiye’de emeklilik sisteminin ihtiyacı olan prim sayısını, prim verenlerin sayısını arttırma yönünde önemli bir adım atmış oluruz, aksi takdirde vahim durum şu: 4 tane aktif çalışanın 1 emekliyi karşılaması idealdir, bugün tam 1,69 aktif çalışan 1 emekliyi karşılıyor, emeklilik sistemimiz çökmüş durumda, daha çok çalışan ve daha çok prim ödeyenin daha fazla kazandığı bir sistemi mutlaka kurmamız gerekiyor. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”

Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.