Yurt dışı siparişleri yasaklandı mı? Yurtdışı siparişlerinde gümrük vergisi ne kadar oldu?

Son dönemde yurt dışı alışverişleriyle ilgili pek çok soru ortaya çıktı. Bu alışverişler için uygulanan vergi oranlarında bir değişiklik olup olmadığı ve bu vergilerin artıp artmadığı şu an merak edilen başlıca konular arasında. Özellikle, yurt dışı siparişlere getirilen kısıtlamalar ve vergi oranlarının güncel durumu hakkında bilgiler araştırılıyor. Peki, Yurt dışı siparişleri yasaklandı mı? Yurtdışı siparişlerinde gümrük vergisi ne kadar oldu?

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2024 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2024 11:30
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yurt dışı siparişleri yasaklandı mı? Yurtdışı siparişlerinde gümrük vergisi ne kadar oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, belirli e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde önemli sınırlamalar getirildi. İnsanlar hangi platformların etkilendiğini öğrenmek istiyor. Daha önce 150 euro olan alışveriş limitinin, artık 30 euroya indirildiği belirtiliyor. Peki, Yurt dışı siparişleri yasaklandı mı? Yurtdışı siparişlerinde gümrük vergisi ne kadar oldu?

Yurt dışı siparişleri yasaklandı mı

Yurt dışı siparişleri tamamen yasaklandı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, Temu, Amazon ve AliExpress gibi büyük e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde sıkı kısıtlamalar getirildi. Daha önce 150 euro olan alışveriş limiti, şimdi 30 euroya indirildi. Ayrıca, Avrupa'dan yapılan alışverişlerde vergi oranı yüzde 30'a yükseltilirken, Avrupa dışından gelen alışverişlerde bu oran yüzde 60'a çıkarıldı.

Yurt dışı siparişleri yasaklandı mı

Yurtdışı siparişlerinde gümrük vergisi ne kadar oldu?

Posta veya hızlı kargo ile bir bireye gönderilen ve ticari niteliği bulunmayan, değeri 30 euroyu aşmayan eşyalar ile değeri 1500 euroyu geçmeyen ilaçların vergilendirilmesi şu şekilde düzenlenmiştir:

•             Avrupa Birliği ülkelerinden gelen eşyalar için %30 vergi,

•             Diğer ülkelerden gelen eşyalar için %60 vergi,

•             Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanununda belirtilen ürünler için ek olarak %20 vergi uygulanacaktır.

Bu yeni düzenleme 15 gün içinde yürürlüğe girecek.

Yurt dışı siparişleri yasaklandı mı

YURT DIŞI SİPARİŞLERİ 30 EUROYU AŞARSA NE OLUR?

Kanun maddelerine göre, 30 euroyu geçmeyen ancak 1500 euroyu aşmayan ve ticari amaç taşımayan eşyaların tüm gümrük işlemlerinin, gümrük beyanı dahil, dikkatlice izlenip tamamlanması gerekiyor. Hızlı kargo hizmeti sunan şirketler, posta idaresi ve Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği şartlara uyduklarında dolaylı temsilci olarak yetkilendirilebiliyor. Bu yetkileri kullanan kargo firmaları, genellikle gümrük müşaviri istihdam ediyor. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı, ihracat kapsamında olan eşyanın miktar ya da değer limitlerini ayrı ayrı on katına kadar artırma yetkisine sahip.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.