[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#aktar

aktar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, aktar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Nezle ve grip arttı: Vatandaş aktarların yolunu tuttu Haber

Nezle ve grip arttı: Vatandaş aktarların yolunu tuttu

Gaziantep'te vatandaşlar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için doğal ürünleri tercih ediyor. Özellikle ıhlamur, ada çayı, zencefil, zerdeçal gibi bitkiler, bağışıklık sistemini güçlendirmek için sıkça tercih ediliyor. Yerel lezzetler arasında bulunan zahter de bu dönemde vatandaşların kullandığı doğal bir bitki. Almacı Pazarı'nda aktar dükkanı işleten Semih Sepin, mevsimsel hastalıklara karşı korunmak isteyen vatandaşların taleplerini karşılayabilmek için yoğun mesai yaptıklarını ve doğal ürünlerin satışlarında her geçen gün artış yaşandığını söyledi. Nezle ve grip çok arttı Grip ve soğuk algınlığına iyi gelen çaylardan söz eden Semih Sepin, “Mevsim değişikliği dolayısıyla genelde nezle, grip çok arttı. Ihlamur, adaçayı ve zahter gibi çaylara ilgi arttı. Onun haricinde boğaz ağrısına iyi gelen zencefil ve zerdeçala da talep arttı. Ses kısıklığı ve öksürük gibi rahatsızlıklara zahter çayını öneriyoruz. Doğal antibiyotik olarak zencefil, zerdeçal, pekmez ve hardal özünü karıştırıp içmelerini de öneriyoruz” diye konuştu. “Vatandaşlara bu çayları sabah ve akşam içmelerini öneriyoruz” Bitki çaylarının ne sıklıkta tüketileceğinden de bahseden Sepin, “Vatandaşlar genellikle zahter çayına ilgi gösteriyor. Zencefil ve zerdeçal acı olduğu için yetişkinler daha çok tüketiyor. Vatandaşlara bu çayları sabah ve akşam içmelerini öneriyoruz. Zahter çayının içine limon sıkılarak içilirse daha etkili olacaktır” dedi.

Yazın cilt problemlerine karşı aktar tavsiyeleri Haber

Yazın cilt problemlerine karşı aktar tavsiyeleri

Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de son yılların en sıcak yaz mevsimi yaşanıyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin ortalama 8 derece üzerinde seyrettiği Eskişehir’de öğle vaktinde dışarıda olan vatandaşlar, güneşin zararlı etkilerine de maruz kalarak, bazı cilt problemleri de yaşıyor. Uzmanlar, özellikle öğle vakitlerinde tedbirsiz olarak güneşe çıkan vatandaşları uyarırken, uzun yıllardır aktarlık yapan Koray Özkılıç ise güneş ışınlarına maruz kalarak, cilt problemi yaşayanlar için tavsiyeler verdi. Vücutta oluşan deformasyon ve ağrılar için özel yağlar kullanılmasını öneren Özkılıç, rahatlatıcı çaylarla da ödem atılabileceğini söyledi. “Bu yağların ağrı kesici ve tedavi edici özellikleri vardır” Güneşin zararlı ışınlarının cilt sağlığı için tehlikeli sonuçlar meydana getirebileceğini belirten aktar Koray Özkılıç, bitki yağları ile sorunların tedavi edilebileceğini söyledi. Cilt için çeşitli bitki çayları ve özel yağlar kullanılmasını tavsiye eden Özkılıç, “Güneşin zararlı etkilerine maruz kalmış ve problem oluşturan cilt rahatsızlıkları için rahatlatıcı çaylar kullanılabilir. Bunlardan limon,melisa ve kanteon çayı çok önemli ve etkili bitki çaylarıdır. Bu çaylar vücudu rahatlatır ve ödem atılmasını kolaylaştırır. Bunların yanına mısır püskülü, kiraz sapı, avakado çayı ve murt çayı ilave edilebilir. Bu çayların hepsi vücudu rahatlatacak çaylardır. Bunların dışında, eğer güneşte fazla kalındıysa ve ciltte yanma meydana geldiyse, bu bölgelere havuç, kantaron, kakao jojoba yağı karıştılıp, sürülmelidir. Böylece bölgede oluşan deformasyon engellenir. Deri yağ ile beslendiği için sıcaktan dolayı oluşan deri gerilmesi ve sancı en aza indirilir. Bu yağların ağrı kesici ve tedavi edici özelliği vardır, deriyi tekrar onarmaya da yarar. Hatta 2’nci ve 3’üncü derece yanıklarda kantaron yağı öneriliyor. Bu karışımı birkaç defa kullanmak yeterli olacaktır” dedi. BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Güneş yanıkları nasıl geçer?

İftardan sonra çay yerine bunları için Haber

İftardan sonra çay yerine bunları için

Ramazanda insanların düzenli sıvı alamadıkları ve akşam iftarda yemeğe çok yüklendikleri için kabızlık ve gaz sorunları yaşadıklarını söyleyen Muhammet Hanzala Altun, “Bunun için bizim tavsiyemiz, rezene, anason, kişniş, papatya, açlık otu ve sinameki bitkileridir. Biz bağırsakları rahatlatıcı ürünleri vatandaşlarımıza öneriyoruz. Bu saydığım bitkiler içerisinde rezene, anason ve kişniş midede ve bağırsakta bulunan gazları alır. Açlık otu, sinameki ve papatya da bağırsakları çalıştırır. Vatandaşlarımız yemekten sonra çay yerine rezene ve anason demleyebilirler. Ürünleri fiyatları 100 gramı 20-30 TL arasında değişiyor. Zaten bu ürünler hafif olduğu için grama çok fazla giriyor. Bir kişi 100’er gram alsa kendisine bir Ramazan boyunca yeter” ifadelerini kullandı. HER GÜN İÇİLMEMELİ Vatandaşların rezene, anason, kişniş, papatya, açlık otu ve sinameki bitkilerini her gün değil 2-3 günde bir kere içmeleri gerektiğini dile getiren Altun, “Bu ürünleri vatandaşlarımız karıştırarak içerse daha iyi olur. Bu ürünleri karıştırarak, 2-3 güne bir içerlerse bağırsakları normal orantıda çalıştırır. Ancak her gün içerlerse bu kez bağırsaklarını daha çok bozarlar. Vatandaşlarımızı biraz daha fazla sıvı tüketmeleri yönünde uyarıyoruz. Yemeğe sıvı yiyeceklerle başlamalarını daha sonra ana yemeklere geçmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu. İHA

Mevsim geçişinde aktarlara yoğun ilgi Haber

Mevsim geçişinde aktarlara yoğun ilgi

Kış aylarının bitmeye yaklaşması, birçok kentte baharın karşılanmasıyla birlikte mevsim geçişinde oluşan grip de yaygınlaşmaya başladı. Grip gibi rahatsızlıklara iyi gelen bitkiler ilgi görürken, aktarlarda mesailer yoğunlaşmaya başladı. 5 dakikada kaynatılarak hazırlanan bitkiler mevsim geçişlerinde oluşan rahatsızlara çözüm olurken, fiyatları ise normal seyir ediyor. Başta 'gülhatmi' bitkisi olmak üzere kiraz sapı, rezene ve zencefil çok talep görenler arasında bulunuyor. "Bu mevsimsel geçişlerde talepler artıyor" Mevsim geçişlerinde taleplerin arttığını belirten aktar Remzi Yağmurcu, "Mevsim geçişinde yakalanan gribe en iyi gülhatmi dediğimiz bitki gelir. 5 veya 6 adet kaynayan suyun içine attıktan sonra 5 dakika kaynatmamız gerekmektedir. 5 dakikadan sonra kısa bir dinlendirmenin ardından süzerek bardağa koyabiliriz. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere 1 çay bardağı içersek mevsimsel gribe karşı koymuş oluruz. Bu bitki akciğeri koruyan bir bitkidir. Mardin başka olmak üzere birçok yerde yetişebilen bir bitkidir" dedi. Bitkinin halk arasında bilinen bir tür olduğunu belirten Yağmurcu, "Bunun faydaları çok fazla. Grip, göğüste biriken balgam ve akciğerlerin nefes almasını sağlayan bir bitkidir. Bu mevsimde oluşacak gribe karşı kullanılabilecek bitkiler kiraz sapı, rezene ve zencefildir. Bunlar ayrı ayrı veya beraber kullanılabilir. Çok kaynatmadan tüketmeyi öneriyoruz, kiraz sapını gülhatmi veya süt ile beraber tüketebilir. Günde 3 öğün bu şekilde kullanmak griplere karşı koruyucu olabilir. Fiyatları normal, insanlar rahatlıkla alabilir. Bu mevsimsel geçişlerde talepler artıyor" şeklinde konuştu. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.