UDEMKO 2023 Anadolu Üniversitesi'nde başladı
Dört gün sürecek olan kongrenin açılış törenine, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Temizel, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma - Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Mecit Ramazan Barın, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdür Prof. Dr. İbrahim H. Diken, Üsküdar Üniversitesi ÜSESKOM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Konrot, Anadolu Üniversitesi DİLKOM Müdürü Prof. Dr. Özlem Diken, The European Association on Early Childhood Intervention (EAECI) Yöneticileri Noor Van Leon ve Associate Professor Ana Maria Serrano, CanChild Centre for Childhood Disability Research, Faculty of Health Sciences Yöneticisi Associate Professor Olaf Kraus De Camargo, Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kürşat Öğülmüş, Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Veysel Aksoy ve Dr. Öğretim Üyesi Erkan Kurnaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, Özel Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emre Ünlü, HKÜ Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Latife Özaydın, Üstün Yetenekliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜYEP) Merkez Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şule Demirel Dingeç, Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleri, kongre katılımcısı akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.
“Anadolu Üniversitesinin temel misyonunu yerine getiriyoruz”
Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Temizel, kongrenin açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü olarak temel misyonlarımızdan birini daha yerine getirebilmek mutluluk verici. Bugün burada sizlerle bir arada bulunmak etkinliğimizin önemini bir kez daha anlamamızı sağladı. Emekleriniz bizim için çok kıymetli. Tüm katılımcılar için verimli bir kongre geçmesini diliyorum”
“Özel gereksinimli bireyler için müdahale başkadır”
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, erken müdahale ve disiplinlerarası kavramlarının önemine vurgu yaparak konuşmasında şunlara değindi:
“Nerede problem çözme varsa bilin ki orada farklılıklar bir araya gelmiştir. Farklılıkların bir araya geldiği yerde de sentezler ortaya çıkar. Bu yüzden disiplinlerarasılık yeni sentezler için olabilecek en uygun ortamı sunar. Müdahale kavramında ise, erken müdahalede 3N sorusu yani ne, nerede ve nasılı cevaplamamız gerekiyor. Çocukta, insanın içinde ve erken müdahale gerektirdiği zaman diliminde. Bu müdahale iyi bir müdahale. Özel gereksinimli bireyler için müdahale başkadır, bu yüzden de farklı gelişen insanlar olarak onlara bakmak gerektiğini düşünüyorum.”
“UDEMKO’da 22 panel ve çok daha fazlası yer alacak”
Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. İbrahim Halil Diken de açılış konuşmasında kongrenin önemine değinerek şunları aktardı:
“UDEMKO bir sevdaya dönüştü. 149 poster bildiri, 100 sözlü bildiri, 22 panel, 33 sponsor, 127 çalıştay ve 1350 katılımcısıyla erken dönemde özel gereksinimli çocuklarımız için düzenlemiş olduğumuz 7. UDEMKO 2023’te farklı disiplinlerden panelistler yer alacak. 2 yılda bir düzenlediğimiz bu kongrede sizlerin doğrultusunda bu yıl da yapmaya karar verdik. Hepimiz için başarılı ve verimli bir kongre geçmesini diliyorum.”
“Türkiye’nin dört tarafından çocuklar için buradayız”
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Ümit Işık ise konuşmasında şunları söyledi:
“Bu kongrede yer almak onur ve gurur verici. Türkiye’nin dört bir tarafından, özel gereksinimli çocuklarımızın erken müdahalesi için bizi buluşturan kongre ekibine teşekkür ediyorum. Ulusal, uluslararası ve disiplinlerarası katılımla 7.’si gerçekleştirilen bu kongrede, 1350 katılımcıyla erken çocuklukta müdahaleyi konuşuyor olmak oldukça önemli. Verimli geçecek bu 4 günlük süreçte, farklı disiplinlerden bilgiler edineceğiz.”
Açılış konuşmalarının ardından UDEMKO 2023 oturumlarla devam etti. Kongrenin ilk oturumunun moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu’nun üstlendiği “Erken Müdahalenin Dünü, Bugünü, Yarını” başlıklı panelde konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim H. Diken, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Bakkaloğlu, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Doç. Dr. Salih Rakap yer aldı.
Kongre 8 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek
UDEMKO 2023, 8 Ekim Pazar gününe kadar Anadolu Üniversitesinde devam edecek. Kongrede 22 panel düzenlenecek ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelen akademisyenler bilgilerini katılımcılarla paylaşacak. Toplamda 19 poster, 100 sözlü bildiri ve çok sayıda çevrimiçi bildiri le gerçekleştirilecek. Bunların yanı sıra toplam 127 kişi çalıştay ve panelist davetlisi olarak kongrede yer alacak.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Anadolu Üniversitesi 796 öğrencisine yemek bursu verecek