#Ani Ören Yeri

Ani Ören Yeri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ani Ören Yeri haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ani Ören Yeri’nde 8 noktada kazı çalışması yapılıyor Haber

Ani Ören Yeri’nde 8 noktada kazı çalışması yapılıyor

Kars’ta bulunan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yerini alan Ani Ören Yeri'nde, tarihi eser ve kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için aralarında sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar ve öğrencilerinde bulunduğu 35 kişilik ekip, 8 ayrı noktada kazı çalışması yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) işbirliğinde yürütülen kazı çalışmalarıyla toprak altında bulunan tarih, yürütülen kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılarak Kars turizmine kazandırılıyor. “Ani toprak altında kazılmayı bekleyen eserleriyle de önemli bir kent” Ani Ören Yeri’ndeki kazı çalışmalarına yeniden başladıklarını belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, “Ani Ortaçağ’ın en önemli kentlerinden birisi, özellikle 10 ve 13’üncü yıllar arasında kentte çok aktif bir hayatın olduğunu söyleyebiliriz. Ani şu anda ayakta duran anıtsal eserleriyle değil, aynı zamanda toprak altında kazılmayı bekleyen eserleriyle de önemli bir kent, bizler de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kafkas Üniversitesi ortaklığında Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı statüsünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2024 yılı kazı ve koruma çalışmaları Haziran ayı itibarıyla başladı. 10 farklı üniversiteden, başta sanat tarihçileri olmak üzere içerisinde arkeologların, mimarların, restoretörlerinde dahil olduğu disiplinlerarası bir ekiple çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. “8 farklı noktada kazı yapılıyor” Arslan, “8 farklı noktada kazı ve koruma çalışmalarımız devam ediyor. Selçuklu Çarşısı, Selçuklu konutları, Selçuklu mezarlığı, Selçuklu büyük hamamı geçen yıllardan devam eden çalışmalarımızdı. Bu yıl bunlara ek olarak Batı Aşot Surları dediğimiz alandaki kazı çalışmalarına bu yıl itibariyle başladık. Tabi burası Bagratlılar zamanında yapılan Ani’nin ilk dış surları ancak Selçukluların fethi ile birlikte bu dış surlar korunarak burası konut haline getirilmiş. Şimdi ekip arkadaşlarımızla birlikte bu mekanları da açığa çıkarmak için gayret sarf ediyoruz. Bunun haricinde bu yıl ilk kez girdiğimiz ve Divin Kapısı Kaya Mescidi adlandırdığımız mağaralar bölgesi bulunmakta, buradaki çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam ediyor” diye konuştu. Öte yandan Ani Ören Yeri’nde Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan başkanlığındaki kazı çalışmaları 10 üniversiteden bilim insanları, sanat tarihçiler ile arkeologlar, mimarlar ve öğrencilerden oluşan 35 kişilik ekip tarafından yürütülüyor. Yürütülen kazı çalışmalarıyla Ani Ören Yeri’nde bulunan ve toprak altındaki tarihi eserler gün yüzüne çıkarılıyor.

Beyaza bürünen Ani Ören Yeri ziyaretçilerini büyülüyor Haber

Beyaza bürünen Ani Ören Yeri ziyaretçilerini büyülüyor

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Ani Ören Yeri, yıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Arpaçay ilçesinin iki derin dar boğazının arasında bulunan Ani, yaklaşık 100 hektarlık bir alana kurulmuştur. Tarih boyunca Türklerin yanı sıra birçok medeniyetin izlerini taşıyan Ani'de, 970-1320 yılları arasında Ermenice, Yunanca, Türkçe, Arapça, Gürcüce, Farsça gibi en az altı farklı dil konuşulmuş ve Hristiyanlar ile Müslümanlar bir arada yaşamıştır. UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne dahil edilen antik şehir, İslam mimarisi eserlerini de içinde barındırarak yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ilgisini çekiyor. Ani olarak bilinen bu antik şehir, "Dünya kenti", "medeniyetler beşiği", "binbir kilise" ve "40 kapılı şehir" gibi isimlerle anılır. Ziyaretçiler, "Ebul Menucehr Camisi", "Amenaprgiç Kilisesi", "Ani", "Ani Katedrali", "Dikran Honentz Kilisesi", "Abugamir Pahlavuni Kilisesi" gibi önemli eserleri görmek için Ani'ye geliyorlar. Ankara'dan yola çıkan Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi gibi trenlerle gelen turistlerin ilk durağı genellikle Ani oluyor. Bu antik şehir, ziyaretçilerini beyaz bir örtüyle kaplı güzelliğiyle karşılıyor. Karla kaplı tarihi yapıların bulunduğu ören yeri, kış mevsiminde de yoğun ilgi görüyor. Aydın'dan gelen Neşe Yazıcı, Ani'nin beyaza büründüğü kar yağışıyla etkileyici bir atmosfere sahip olduğunu belirtti. Bölgenin kendine özgü atmosferinden etkilendiğini dile getiren Yazıcı, şu ifadeleri kullandı: "Ani, gerçekten benzersiz bir yer. Burada farklı bir atmosfer, kendine özgü bir büyü var. Bu atmosferi deneyimlemek için buraya geldim. Ani'de dolaşırken zamanın nasıl geçtiğini hissetmek istedim. Ani, kültürel bir mozaik gibi, ülkemizin ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Bir arada farklı kültür ve inançları görmek beni çok mutlu etti. Yaşadığımız coğrafyanın ne kadar özel olduğunu görmek harika bir duygu." Meltem Balcıoğlu, Ani'yi ilk kez ziyaret ettiğini ifade ederek, "Bu bölge gerçekten büyüleyici. Tarihi atmosfer bizi derinden etkiledi ve kesinlikle tekrar geleceğiz. Ani'nin karla kaplı hali daha da etkileyici. Yabancı turistlerin buraya ilgisi çok yoğun, birçok yabancı gördüm. Umuyorum ki biz de daha fazla ilgi gösteririz. Ulaşım oldukça kolay, bu bölgeye olan ziyaretlerin artması çok güzel olur." şeklinde konuştu. İzmir'den gelen Birgül Kaygısız ise Ani'nin mutlaka görülmesi gereken bir yer olduğunu vurgulayarak, herkesi bu tarihi güzellikleri keşfetmeye davet etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.