[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#anjiyo

anjiyo haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, anjiyo haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

9 aylık Ela bebeğin kalbindeki delik ameliyatsız anjiyo yöntemiyle kapatıldı Haber

9 aylık Ela bebeğin kalbindeki delik ameliyatsız anjiyo yöntemiyle kapatıldı

Mersin'in Toroslar ilçesinde yaşayan Vural ve Esengül Acar çiftinin kızı Ela'ya "Patent Duktus Arteriozus (PDA)" teşhisi konuldu. Aile, daha sonra MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı ve Uzmanı Prof. Dr. Derya Karpuz'a gitti. Gerçekleştirilen tetkiklerle çocuğun kalbindeki iki büyük atardamar arasında 3,2 milimetrelik delik olduğu ve kalpten "üfürüm" olarak adlandırılan ses çıktığı tespit edildi. Kasıktan girilerek yapılan anjiyo yöntemi sayesinde kalbindeki delik kapatılan Ela'nın, 1 gün sonra taburcu edilmesine karar verildi. "Kendisini bir gece hastanede yatırdık" Konu hakkında konuşan Prof. Dr. Derya Karpuz, çocuklardaki kalp delikleri ve damar darlıklarının anjiyo yöntemiyle tedavi edilebildiğini ifde etti. Karpuz, şöyle konuştu: "Girişimsel anjiyo yöntemimizde, çocuklarda kasık damarlarından kalbe giriyoruz ve şemsiye şeklindeki cihazı deliğe yerleştiriyoruz. Zamanla kendi vücut dokusu, cihazın arasına girerek bütünleşiyor. Yara izi olmadan kalp deliği kapanmış oluyor." Karpuz, "Ela'nın kalp deliğini anjiyo yöntemiyle 15-20 dakikada başarıyla kapattık. Kendisini bir gece hastanede yatırdık. Ertesi gün kalbine baktığımızda cihazın yerinde ve gayet iyi olduğunu gördük. Hastamızı sağlıkla taburcu ettik." diye konuştu. Anne Esengül Acar da Ela'nın ablasında da benzer hastalıkla karşılaştıklarını aktardı. Acar, "Kızım çok şükür iyi. İz kalmayacak olması da sevindirici. Derya Hanım çok destek oldu, moral verdi. Hocamıza ve ekibine teşekkür ediyorum." dedi.

Anjiyo nedir? Anjiyo nasıl yapılır? Anjiyo ne kadar sürer? Haber

Anjiyo nedir? Anjiyo nasıl yapılır? Anjiyo ne kadar sürer?

Tıp dünyasındaki gelişmeler ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi edinmek isteyenlerin sıkça araştırdığı konulardan biri olan "anjiyo" kalp sağlığıyla ilgili önemli bir tıbbi müdahale olarak öne çıkıyor. Anjiyo hakkında merak edilen anjiyo nedir, anjiyo nasıl yapılır gibi birçok soru bulunmaktadır. İşte anjiyo hakkında merak edilenler… ANJİYO NEDİR? Anjiyo, kalp damarlarının durumunu değerlendirmek ve olası tıkanıklıkları belirlemek için başvurulan bir tıbbi işlemdir. Kalp hastalıklarının teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynayan anjiyo, damar tıkanıklığının yerini, derecesini belirleyerek gerekli müdahaleleri gerçekleştirmeyi sağlar. Balon ve stent uygulamalarının da yapılabildiği bu işlem hem teşhis hem de tedavi amacıyla kullanılan etkili bir yöntemdir. ANJİYO NEDEN YAPILIR? Anjiyo, kalp krizi belirtileri gösteren durumlarda, kan damarlarının tıkanması, hasar görmesi veya anormal bir durumda olması durumunda uygulanan bir medikal prosedürdür. Bu işlemle uzman doktor, sorunun kaynağını belirleyerek kan damarlarındaki hasarın boyutunu değerlendirir. Anjiyo genellikle şu hastalıkların teşhisinde kullanılır: Koroner arter hastalığı Periferik arter hastalığı Ateroskleroz Kan pıhtıları Anevrizma ANJİYO NASIL YAPILIR? Koroner anjiyografi, bir diğer adıyla anjiyo, hasta için kasık bölgesinden girilerek atardamarın içine ince bir kateter yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu kateter aracılığıyla kalp bölgesine kontrast madde enjekte edilir ve ardından röntgen çekilerek anjiyo işlemi tamamlanır. Bu işlem için sağ kasık, sol kasık, sağ-sol el bileği, dirsek ya da koltuk altı atardamarları kullanılabilir. Anjiyo sırasında sol ve sağ koroner damarları görmek için pozlar kullanılır. Sol karıncığı incelemek için boyalı madde kullanılarak yapılan bu işlemde hasta, girişim yerinde belirgin bir şişlik, ağrı veya morluk olmadığı sürece ertesi gün normal yaşamına dönebilir. ANJİYO NE KADAR SÜRER? Anjiyo süresi genellikle 10-20 dakika arasındadır, ancak damarların farklı anatomik yapıları veya kıvrımlı olmaları durumunda süre biraz daha uzayabilir. By-pass uygulanan hastalarda süre 20-30 dakikayı bulabilir. İşlem sonrasında kanül çekilir, kanamanın durması için bası uygulanır ve hasta 4-6 saat dinlendirilerek taburcu edilir. ANJİYO TEHLİKELİ Mİ? Koroner anjiyografi esnasında komplikasyon riski genellikle %1'in altında olmasına rağmen, bazı risk faktörleri mevcuttur. Bu potansiyel riskler arasında kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon, böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon ve X-ray ışınına maruz kalma gibi durumlar bulunmaktadır. ANJİYO OLAN KİŞİ NELERE DİKKAT ETMELİ? Anjiyo sonrasında önerilen davranışlar arasında bol su içme, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, sıvı içecekleri tercih etme ve ilk 24 saat içinde duş almama bulunmaktadır. Eğer vücudunuzda anlam veremediğiniz bir durum ortaya çıkarsa, işlemi gerçekleştiren kardiyoloji doktorunuza bilgi vermek en uygun tutum olacaktır.

Anjiyo nedir? Haber

Anjiyo nedir?

Anjiyo, kalp ve damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntem olup, kalp damarlarının içerisini incelemek, tıkanıklıkları tespit etmek ve eğer gerekiyorsa tedavi etmek amacı ile uygulanmaktadır. Çoğunlukla kalp damarlarında tıkanıklık olduğu ihtimaline karşı uygulanan bir yöntem olan anjiyo, kardiyoloji bölümünün gerçekleştirdiği bir işlemdir. ANJİYO NEDİR? Anjiyo operasyonu, vücutta bulunan tüm organlar için uygulansa da çoğunlukla kalp ve damar hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uygulanır. Hastalık bulunan ilgili organa bağlı olan damarların iç filmini çekmek olarak açıklanabilen anjiyo, tanı koymaya yarayan bir işlem olup damarların iç yapısını görüntülemeye yarar. ANJİYO NE ZAMAN UYGULANIR? Kalp damarlarında meydana gelen daralma ve tıkanıklıkların tespiti, beklenmeyen kalp damar hastalıkları, kalp krizi, şiddetli göğüs ağrılarına sebep olan tıkanık damarların tespiti, ve tıkanmış damarları açma operasyonu için anjiyo yöntemi uygulanır. ANJİYO KİMLERE UYGULANIR? Ritim bozukluğu şikayeti olan kişilere, Kalp kapağı ve kalp kası hastalığı olan kişilere, Kalp krizi geçirmiş olan kişilere, Ani kalp durmasının ardından hayata döndürülen kişilere, Doğuştan kalp hastalığı bulunan kişilere, Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çene ağrısı, sırt ağrısı veya kollarında ağrı şikayeti olan kişilere anjiyo işlemi uygulanabilir. ANJİYO NE KADAR SÜRER? Anjiyo operasyonu 10 ila 15 dakika süren bir işlem olmakla birlikte, operasyona hazırlık ve operasyon sonrası dinlenme süreci ile yaklaşık 6 saati bulmaktadır. Anjiyo operasyonu sonrası çoğu hasta gün içerisinde taburcu edilmekte ancak operasyon geçirecek olan hastanın istisnai durumlara hazırlıklı şekilde hastaneye gelmesinde fayda olduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. ANJİYO NASIL YAPILIR? Anjiyo operasyonu çoğunlukla kalp ve damar hastalıkları için uygulandığından, kalbe giden damarın görüntülenebilmesi amaçlanır. Anjiyo işlemi, sağ ve sol el bileği, sağ kasık ya da dirsek ve koltukaltında bulunan atardamarlardan girilerek kalbe doğru ilerlenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Görüntü alınması istenilen damarın içerisine anjiyo boyası isimli bir madde enjekte edilir ve meydana gelen görüntü bilgisayar ekranına yansıtılarak hastalığın tespiti yapılır. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Patoloji nedir? Patoloji testleri neden yapılır?

Şah damarında baloncuk oluşan küçük Ahmet anjiyo oldu Haber

Şah damarında baloncuk oluşan küçük Ahmet anjiyo oldu

Kıbrıs’ta yaşayan 1,5 yaşındaki Ahmet bebek, ailesiyle birlikte Mersin’e tatile geldiğinde bir gece ağlayarak uykusundan uyandı. Bebeğinin nöbet geçirdiğini fark eden anne Hülya Karademir, önce Mersin’deki bir hastaneye başvurdu. Hastanede çekilen tomografi sonucu bebeğin beyninde bir kanama ve beyin damar baloncuğu tespit edildi. Daha sonra Ahmet bebek, ileri özelleşmiş hekim ihtiyacı dolayısıyla Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde Prof. Dr. Ergün Dağlıoğlu ve ekibi tarafından tedavi altına alındı. Bebeklerde nadir görülen ve şahdamarın iki çatalının birleştiği yerde oluşan baloncuk, kasık damarlarından beyin damarlarına ulaşarak, damar baloncuğuna zarar vermeden kapalı beyin cerrahi ameliyatı ile hem bağlandı hem de stent takıldı. Bilkent Şehir Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği Prof. Dr. Ergün Dağlıoğlu, ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Ahmet bebeğin durumunun iyi olduğunu kaydetti. “Baloncuğun tedavisini yapmak için hastanın kasığından kateter ile beyne ulaştık” Bilkent Şehir Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği Prof. Dr. Ergün Dağlıoğlu, yaptığı açıklamada, çocukluk çağında bu baloncukların kanaması ihtimalinin oldukça düşük olduğunu belirterek, “Gerçekten literatürde de çok az sayıda olgu mevcut. Bir elin parmaklarından daha az yayın mevcut. Böyle bir çocuğun tedavisi üstlendik. Bizim için de farklı bir süreç oldu. Baloncuğun tedavisini yapmak için hastanın kasığından kateter ile beyne ulaştık. Aynı kateterden hem baloncuğu kapattık hem de aynı kateterden stenti yerleştirdik. İşlem sırasında herhangi bir sorunumuz olmadı. İşlem sonrasında hastamızı yaklaşık 48 saat süreyle yoğun bakımda beyindeki basıncın azalması için ilaç tedavisi ve medikal eşliğinde sedasyonla (uyutarak) takip ettik. Ondan sonraki süreçte de yavaş yavaş uyandırma işlemini yaptık. Ondan sonraki takiplerinde giderek kanamasının azaldığını gördük. Baloncuğun da kapalı olduğunu gördük. Daha sonra hastamızı servise aldık. Servise aldıktan sonraki süreçte de aile de olayın içerisine geldi ve şükürler olsun kendisi oldukça iyi bir durumda” dedi. “Kan sulandırıcıları çok nadiren bu yaş çocuklarda kullanılmakta” Ahmet bebeğin tedavisinde kan sulandırıcı kullanmaları gerektiğini ifade eden Dağlıoğlu, “Kan sulandırıcıları çok nadiren bu yaş çocuklarda kullanılmakta. O yüzden biz de mevcut daha önceki tecrübelerimize dayanarak, tedavimizin dozuna ona göre başladık. Bir ilacın dozunu çocuğa göre ayarlayarak uyguladık” ifadelerini kullandı. “Nöbet geçirdiğini anladım” Anne Hülya Karademir de bir gece 1,5 yaşındaki oğlunun ağlayarak uyandığını dile getirerek, “Önce emmek istediğini anladım. Sonra baktım kramp girdi, kaskatı kesilmişti. Nöbet geçirdiğini anladım. Direkt hastaneye başvurduk. Üniversite hastanesinde önce epilepsi olduğunu söylediler. Sonra tomografi çekilince kanamanın olduğunu gördüler. Sonra Ankara’ya sevk ettiler bizi. Ambulansla Ankara’ya geldik” diye konuştu. “Çocuğumu bana kavuşturdular” Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde ameliyata aldıklarını dile getiren Karademir, “Çok başarılı bir ameliyattı. Sağ olsunlar çok iyi oldu, çok şanslıyız böyle bir hastaneye geldiğimiz için. Çocuğumu bana kavuşturdular. Önce Rabbime sonra Ergün hocama çok teşekkür ediyorum. Şu an durumu iyi. Gün geçtikçe durumu daha iyiye gidiyor. Önce tepkisizdi, direkt duvara bakıyordu. İkinci günü bizi görmeye başladı. Sonra yavaş yavaş elini, kolunu hareket ettirmeye başladı. Gülümsemeye başladı. Yavaş yavaş ilerliyoruz. Kolay değil uzun bir süreç bizi bekliyor ama çok şükür çocuğum sağlıklı bir şekilde benim yanımda. Hastanedeki hemşirelere, Ergün hocama çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Öte yandan Dağlıoğlu, Bilkent Şehir Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniğinin yılda binden fazla kapalı beyin ameliyatı gerçekleştirerek, Türkiye'de damar hastalıklarının tedavi edildiği en önde gelen kliniklerden biri haline geldiğini ifade etti. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yürüme güçlüğü çeken hastalar robotik cihazla şifa buluyor

Kalp krizleri anjiyografi ile önlenebilir mi? Haber

Kalp krizleri anjiyografi ile önlenebilir mi?

Kalp damar hastalıklarının teşhisinde kullanılan anjiyo işleminin ani kalp krizlerinde de hayat kurtaran bir yöntem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Halil Tanrıverdi, elde edilen sonuca göre tedavi planlaması yapıldığını belirtti. Kanser tedavilerinde erken teşhisin önemli olduğu kadar kalp krizlerinde de erken teşhisin ve tedavinin kritik rol oynadığını vurgulayan kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Halil Tanrıverdi, “Anjiyografi dediğimiz işlem hemen hemen tüm hastanelerde uygulanan yaygın bir işlemdir. Kalp damarlarındaki tıkanıklıkların tespitinde ve tedavisinde kullandığımız bir yöntemdir. İşlem başlamadan önce giriş yapılacak olan alana lokal anestezi uyguluyoruz. Uzun ve plastik materyallerden yapılmış bir boru kullanarak, bu bölgeden kalbi besleyen atardamara ulaşıyoruz. Kullanılan kalem şeklindeki boru herhangi bir komplikasyon oluşturmayacak şekildedir. Hastamızın damarlarında herhangi bir tıkanıklık varsa balon patlatma ve stent takma işlemini yapıyor, bir gün sonrasında taburcu ediyoruz. Damarlarda tıkanıklık ya da herhangi ihtimal bir durum ile karşılaşmadığımız takdirde, hastalarımızı aynı gün içinde taburcu ediyoruz” ifadelerini kullandı. "RİSKİ BULUNMUYOR" Hastanın yapılacak işleme göre birkaç gün dinlenmesinin yeterli olduğunu belirten Prof. Dr. Tanrıverdi, “Anjiyografi dediğimiz işlemin büyük bir riski bulunmamaktadır, tıbbi tanı ve tedavide sıkça kullandığımız bir işlemdir. Bakım açısından uzun süre bakım gerektirmemektedir. Hastalarımızı ayakta taburcu ediyoruz, evde birkaç gün dinlenmesi yeterlidir. Anjiyografi işleminde, bilekten ya da kasıktan yapılma durumunun kararını doktor olarak bizlerin verdiği prosedürler vardır. Hastalarımızın kasıktan girme durumu zor ise bilekten girerek anjiyo işlemini gerçekleştiriyoruz" diye belirtti. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.