[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#bağırsak

bağırsak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, bağırsak haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Bağırsak hastalıklarında erken tanı ve tedavinin önemi Haber

Bağırsak hastalıklarında erken tanı ve tedavinin önemi

Uzm. Dr. Fatih Saygılı dışarıdan alınan duygusal uyaranların sindirim sistemi ve bağırsakları etkilediğine dikkat çekti; bu sebeple bağırsakların ikinci beyin olarak isimlendirildiğini aktardı. Dr. Fatih Saygılı, “Mide ve bağırsak sisteminin besinlerin sindirimi ve emilimi, zararlı maddelerin uzaklaştırılması, hormon salınımı , enfeksiyonlardan korunma, bağışıklık sistemini destekleme ve insan florasına ev sahipliği gibi başlıca görevleri vardır. Mide bağırsak sistemi 500 farklı bakteri çeşidine ev sahipliği yapar. Bu sistem duyguları ve hisseden bir yapıya sahiptir. Vücudumuz bir bütündür ve alınan bilgi verilerine göre kendi işleyişini belirler. Stres ve duygu değişimi gibi nedenlerle vücutta mide ağrısı, yutkunma zorluğu, kabızlık veya ishal gibi hastalıklar meydana gelebilir” dedi. Probiyotik ürünler yararlı bakterilere ev sahipliği yapıyor Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatih Saygılı, “Bakterilere ihtiyacımız var. Çoğunlukla yaşadığımız çevreden ve yiyeceklerden bunları alıyoruz. Beslenme bu konuda önemli yer tutuyor. Özellikle ev yapımı turşu, kefir, yoğurt gibi probiyotik ürünler yararlı bakterilere ev sahipliği yapıyor. Probiyotikler şişkinlik, ishal ve kabızlığı düzenliyor. İleri yaş ve genetik faktörler nedeniyle düzenli olarak endoskopik tarama yapılması önem taşıyor. Endoskopiden elde edilen veriler ışığında hastalıkların erken tanı ve tedavisi hayat kurtarıyor” şeklinde konuştu.

Bağırsak Mikrobiyotasının sağlık ve bağışıklık üzerindeki etkileri nelerdir? Haber

Bağırsak Mikrobiyotasının sağlık ve bağışıklık üzerindeki etkileri nelerdir?

Bağırsak mikrobiyotası genel anlamda bağırsağın iç duvarını kaplayan hücrelerin üremesini sağlayan karmaşık süreçlerin yürütülmesi adına hizmet eden bakterilerdir. Aynı zamanda probiyotikler sayesinde vücutta zararlı mikroorganizmaların istilasını engelleyici bir koruyucu bariyer görevini de üstlenir. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin işlevlerini düzenler ve besinlerin sindirilmesi hususunda aktif rol alır. Bunu yaparken de çeşitli vitaminleri ve diğer yararlı maddeleri sentezlemeyi de ihmal etmez. Bu bakımdan da kompleks ekosistem içerisinde tüm vücudun sağlığına etki eder. Bağırsak Mikrobiyotasının Temel Fonksiyon Alanları Bağırsak mikrobiyotasının pek çok fonksiyonu vardır. Ancak bunlar arasında en etkili olduğu yerler, metabolik, sindirim, koruma ve bağışıklık fonksiyonlarıdır. Mikrobiyota Dengesi Gün içerisinde kullanılan antibakteriyel ilaçlar ya da yetersiz beslenme gibi etmenlerin yanı sıra ani sıcaklık değişimleri, seyahat, çevre kirliliğine maruz kalmak, hormon kullanım durumları ve stres gibi durumlarda hassas olan mikrobiyota dengesine zarar verebilir. Bu da daha dengesiz bir yapıya sahip olmasına sebep olur. Mikrobiyota dengesi bozulunca vücudunuzdaki iyi bakteri sayısı düşer ve zararlı olan bakteriler artar. Bu nedenle Eczacıbaşı Bigaia gibi saşeler kullanmanız ve iyi bakteri sayısını arttırmanız gerekir. Metabolik Fonksiyon Bağırsak mikrobiyotası sağlıklı ve dengeli olduğu takdire kalsiyum, magnezyum, demir ve diğer yararlı maddelerin emilimini dengeleyen bir yapıdır. Aynı zamanda da folik asit, K vitamini, B vitamini kompleksi ve diğer vitaminler gibi pek çok maddenin de sentezlenmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra ise karbonhidratları parçalama noktasında etkin rol oynar. Sindirim Fonksiyonu İnsan bağırsak mikrobiyotasının bir diğer önemli etkisi de farklı bazı maddeleri üretilmesi hususunda oynadığı roldür. Çünkü, ön sindirimde aldığı görev sayesinde bağırsak hücrelerini besleyen bir enerji kaynağı üretmektedir. Koruyucu Fonksiyon Dış etkenlere karşı vücudumuzun ilk kalkanını oluşturan şey mikrobiyotadır. Bu nedenle de güçlendirilmesi oldukça önemlidir. Böylelikle vücut koruyuculuğu da artacaktır. Bağışıklık Fonksiyonu İnsan sağlığının en önemli koruyucusu olan şey bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminin destekleyicisi ise probiyotikler ve mikrobiyotadır. Eğer bağırsak mikrobiyotasını iyi bir şekilde koruyabilirseniz bağışıklığınız daha güçlü olacaktır. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Beta Glukan Nedir? Faydaları Nelerdir? Beta Glukan Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Doğal müshil etkisi gösteren Sinameki otunun faydaları! Haber

Doğal müshil etkisi gösteren Sinameki otunun faydaları!

Sinameki otu, genellikle çay olarak kullanılır. Yapımı oldukça basit olan bu çayın bilinen birçok faydası var. Sinameki otu ve çayıyla ilgili tüm detayları haberimizin devamında okuyabilirsiniz.   SİNAMEKİ OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?  Kullanımı yaygın bir bitki olan sinameki otunun faydaları şunlardır;  En bilindik faydalarından biri, kabızlık sorununu gidermesidir. Lif oranı yüksek bir bitki olması nedeniyle sindirimi kolaylaştırır.   Kabızlığa bağlı olarak oluşan basur sorununu çözer. Düzenli kullanımda kalıcı iyileşmeyi sağlar.   İltihaplanmalara karşı etkilidir. İltihap kurutucu etkisi vardır.   Vücut içerisinde yer alan parazitlerin yok edilmesinde etkilidir.  Mikrop oluşumuna karşı da koruma sağlar.   Bağırsak kurtlarının vücuttan atılmasına büyük ölçüde yardımcı olur.  Sinameki otunun ağrı kesici özelliği bulunur. Baş ve eklem ağrıları gibi sorunlara iyi gelir.   Cildi canlandırır. Leke ve sivilce gibi cilt sorunlarının giderilmesinde etkilidir.   Kabızlığa iyi geldiği gibi ishale karşı da oldukça faydalı etkileri bulunmaktadır. İshal sonrasında enerji kaybının da önüne geçmektedir.   SİNAMEKİ ÇAYI TARİFİ  Sinameki çayının hazırlanışı oldukça basittir. Tarifi şu şekildedir;  Su kaynatılır.  İki yemek kaşığı sinameki otu kenara ayrılır.   Su kaynadıktan sonra iki kaşık sinameki otu kaynamış suyun içine atılır.  10 dakika kadar demlenmeye bırakılır.   Demlendikten sonra içilmeye hazır hale gelir. İsteğinize göre içine bal veya limon karıştırabilirsiniz.   KABIZLIK İÇİN SİNAMEKİ NASIL KULLANILMALI?   Sinameki otunu çay olarak her gün bir bardak içmeniz kabızlık problemini aşmanıza yardımcı olmaktadır.   SİNAMEKİ OTUNUN ZARARI VAR MI?  Sinameki otu, günlük önerilen tüketim miktarı aşılırsa mide ağrısı, ishal, gaz ve kramplara neden olabilir. Ayrıca apandist, crohn, ülseratif klit, hemoroit ya da ülser gibi bağırsak hastalıkları yaşayan kişilerin bu çayı tüketmesi oldukça sakıncalıdır.   İskelet sisteminin güçsüzleşmesine aynı zamanda kemik yumuşamasına neden olabilir.   Cilt döküntüsü sorunu ve alerji gelişebilir.   Yanlış tüketilirse karaciğere zarar verebilir.   İdrarda renk farklılıkları ve kan görülmesine neden olabilir. İdrarda protein artışı yapabilir.   Bitkisel gıdaların her bünyede farklı reaksiyonları olabilir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz. HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.