[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#baraj

baraj haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, baraj haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İstanbul barajlarındaki su doluluk oranı korkutuyor! Haber

İstanbul barajlarındaki su doluluk oranı korkutuyor!

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)’ndeki verilere göre, bugün itibarıyla barajlardaki doluluk oranı yüzde 39,84 olarak kaydedildi. Barajlarda bugün ölçülen su miktarı yılın 9 ayında en düşük seviyeyi görürken, yıl içerisindeki en yüksek doluluk oranı ise nisan ayında yüzde 82,62 olarak ölçüldü. Su miktarı Istrancalar'da yüzde 33,92, Terkos'ta yüzde 56,20, Sazlıdere'de yüzde 48,42, Alibey'de yüzde 9,73, Büyükçekmece'de yüzde 41,49, Ömerli'de yüzde 32,84, Darlık'ta yüzde 44,59, Elmalı'da yüzde 56,82, Pabuçdere'de yüzde 22,05 ve Kazandere'de yüzde 6,26 olarak ölçüldü. Melen ve Yeşilçay'dan bu yıl şu ana kadar 348,86 milyon metreküp su alındı. İçme suyu arıtma tesislerinden bu yıl kente verilen su miktarı ise 850 milyon 84 bin metreküp olurken günlük ortalama tüketim ise 3,19 milyon metreküp hesaplandı. Bu yıl şu ana kadar barajlara düşen yağış miktarı metrekare başına 437,08 kilogram olurken bu miktar son 10 yılda ölçülen en düşük miktar olarak kayıtlara geçti. İstanbul’a su kaynağı olan baraj ve göletler 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacmine sahipken, su miktarı bugün itibarıyla 348,45 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti. İstanbul'da günlük olarak tüketilen su miktarı, dün itibari ile 3 milyon 173 bin metreküp olarak tespit edildi. Bu su miktarının 2 milyon 502 bin metreküpü barajlardan, 671 bin metreküpü ise regülatörler aracılığı ile sağlandı. İstanbul'da son yıllardaki doluluk oranları İSKİ istatistiklerine göre, 25 Eylül tarihli baraj doluluk oranları 2015 yılında yüzde 62,89, 2016 yılında yüzde 46,31, 2017 yılında yüzde 55,37, 2018 yılında yüzde 56,20, 2019 yılında yüzde 51,14, 2020 yılında yüzde 39,25 , 2021 yılında yüzde 52,47, 2022 yılında yüzde 50,47, 2023 yılında yüzde 23,67 iken, bugünkü ölçülen oran yüzde 39,84 olarak kaydedildi. Balıkların yüzdüğü su kemerlerinde kuruluk İSKİ verilerine göre Alibeyköy barajında doluluk oranı 9,73 ile son 10 yılın en düşük oranı olarak kaydedildi. Düşen su seviyesinden ötürü Alibeyköy barajında, baraj kapaklarının olduğu kısımda su miktarının dip seviyesine geldiği tespit edildi. Daha önce balıkların yüzdüğü tarihi su kemerlerinin olduğu kısımların ise kuruduğu görüldü. İstanbul’un önemli su kaynaklarından Ömerli'de ise doluluk oranının 32,84'e düşmesi sebebiyle göldeki su seviyesindeki azalma gözlerden kaçmadı.

İzmir’in en büyük barajı çeyrek deponun altında Haber

İzmir’in en büyük barajı çeyrek deponun altında

Muhabir-Berkay Erden / İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) bugün paylaştığı baraj durumlarına göre İzmir barajlarındaki suyu hızla kaybetmeye devam ediyor. Yüksek sıcaklığın etkisiyle kullanımın ve buharlaşmanın artması sonucu son 1 haftada barajlarındaki suyun 9 milyon tonundan fazlasını kaybeden İzmir’in baraj doluluk oranları hızla düşüyor. Geçtiğimiz hafta salı günü yayınlanan verilerde barajlarında toplam 245 milyon 96 bin 440 metreküp su bulunduran İzmir’in, bugün açıklanan verilere göre bir hafta içerisinde 9 milyon 197 bin 440 metreküp su kaybederek; toplam kullanılabilir su hacmini 235 milyon 899 bin metreküp seviyesine indi. Tahtalı buharlaşıyor İZSU’nun paylaştığı verilere göre İzmir’e su sağlayan 6 barajdan sadece 2 tanesinin yüzde 50’den fazla doluluk oranına sahip olduğu görülürken; kalan barajların bazılarının doluluk oranları kritik seviyelere düştü. İzmir’in en büyük barajı olan Tahtalı Barajı’nın bugün itibariyle yüzde 24,91 doluluk oranına indiği İZSU’nun verilerinde görülürken; tabanında su kaçağı olduğu iddiaları ile gündeme gelen Gördes Barajı ise yüzde 9’un altına düşerek bugün itibariyle yüzde 8,98 olarak ölçüldü. Diğer 4 baraj içerisinde yüzden 50’nin altında doluluk oranına sahip olan Ürkmez Barajı yüzde 33,47 oranında doluyken; Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nın doluluk oranı İZSU tarafından yüzde 26,78 olarak paylaşıldı. Yüzde 50’den fazla doluluk oranına sahip sadece iki barajı bulunan İzmir’in en fazla doluluk oranına sahip barajı olan Güzelhisar Barajı yüzde 77,31 oranında suya sahipken; yarısından fazlası dolu olan diğer barajı ise yüzde 56,76’lık doluluk oranıyla Balçova Barajı olarak verilere yansıtıldı.

8 ilçeyi etkileyecek: Barajlar için yeni plan askıda Haber

8 ilçeyi etkileyecek: Barajlar için yeni plan askıda

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği kapsamında Balçova, Bostanlı, Değirmendere, Ürkmez ve Karaçam Baraj Havzalarında bulunan dereler ve dere mutlak alanlarına ilişkin önemli bir adım attı. Baraj havzaları ve çevresindeki dereler ile dere mutlak alanlarının planda olmadığı ve 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'na aktarılması gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği'ne tabi Balçova, Bostanlı, Değirmendere, Ürkmez ve Karaçam Baraj Havzalarına ilişkin İZSU tarafından iletilen dere ve dere mutlak alanlarının işlendiği, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlandı. 2023 Kasım ayında kabul edilerek 2024 Şubat’ta onaylanan koruma kararına ilişkin hazırlanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlanarak askıya çıkarıldı. 8 İLÇEYİ KAPSIYOR Plan raporunda plan değişikliğine konu baraj havzalarının Menemen, Karşıyaka, Bornova, Balçova Ve Seferihisar, Karabağlar, Narlıdere ve Menderes ilçelerini kapsamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.09.2012 tarih, 05.843 sayılı kararı ile uygun görülerek onanan 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nda Balçova, Bostanlı, Değirmendere, Ürkmez Barajları ile bu barajların koruma kuşakları ile arazi kullanım kararları planda yer almakta olup, Karaçam Barajı ve koruma alanlarının plana aktarılmadığı belirlenerek bölge de plana işlendi. İZSU’nun bölgeye ilişkin yazısı doğrultusunda; Menemen, Karşıyaka, Bornova, Balçova ve Seferihisar, Karabağlar, Narlıdere Ve Menderes İlçelerinde bulunan Balçova, Bostanlı, Değirmendere, Ürkmez ve Karaçam Baraj Havzaları, İçme ve Kullanma Suyu Koruma Kuşaklarının güncel sınırları ile bu havzalar içerisinde bulunan dereler ile derelerin mutlak koruma alanları plana eklendi. Plan kararları kapsamında plana konu baraj bölgelerinde bulunan her bir derenin her iki tarafında 0-200 metre dere mutlak koruma bandı uygulanacak.

Artvin'de baraj suları çekildi... Köy yeniden ortaya çıktı Haber

Artvin'de baraj suları çekildi... Köy yeniden ortaya çıktı

Artvin’in Yusufeli ilçesi Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES, elektrik üretimine devam ediyor. 22 Kasım 2022 tarihinde su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı. Su tutma işlemine sona ermesinin ardından Ocak ayında barajda elektrik üretiminde tam kapasiteye ulaşıldı. Baraj sularının çekilmesiyle, sular altına kalan köy ve mahalleler ortaya çıkmaya başladı. Tekkale köyü sakinleri köylerinin yeniden su üstüne çıkmasıyla o günleri yad ettiler. Hayatları Tekkale köyünde geçen Muteber Aktaş, Asiye Demirkıran ve Havva Demirkıran eski evlerini görebilmek için patika yol yaptılar. Her gün yürüyerek eski evlerine giderek o günleri yad eden 3 arkadaş aynı zamanda değerli gördükleri eşyaları sırtlarına alıp, yeni yerleşim yerinde bulunan evlerine dönüyor. "Ömrümüz bu mahallede geçti" diyen 3 arkadaş "Evimizi yeniden gördük üzüldük. Boyası bile kirlenmemişti. Öylece duruyordu. Zorda olsa yeni yaşama alıştık. Arada buraya gelip eski anıları yad ediyoruz. Sular altında kaldı yeniden yol yaptık. Değerli gördüğümüz, beşik, hayvanlara biraz ot, çatı malzemelerini sırtımızla taşıyoruz” dediler. Baraj suları çekilince hatıraları için evlerine patika yol yaptılar

Denizli'de kuraklığın acı tablosu: İskele ile tekne arasında metrelerce mesafe Haber

Denizli'de kuraklığın acı tablosu: İskele ile tekne arasında metrelerce mesafe

Türkiye'de küresel iklim değişikliğiyle birlikte her geçen yıl daha fazla hissedilen kuraklık, özellikle göl, gölet ve barajları olumsuz etkiliyor. Denizli gibi yaz aylarında kuraklıkla mücadele eden bölgelerde, uzun yıllar boyunca beklenen kar ve yağış miktarının altında kalınması, kuraklık sorununun daha da derinleşmesine neden oluyor. Bu durum, su kaynaklarının azalması ve barajlardaki su seviyelerinin belirgin bir şekilde düşmesiyle kendini gösteriyor. Bölgenin en önemli sulama kaynağı olan Büyük Menderes Nehri üzerinde inşa edilen Güney ilçesindeki Cindere Barajı, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklıkla ciddi şekilde etkilenmiştir. Bölgenin önde gelen barajlarından biri olan Cindere Barajı'nda su seviyesi önemli ölçüde düşmüş durumdadır. Baraj gölü, 84 milyon 270 bin metreküp su tutma kapasitesine sahiptir ve tekne turlarının düzenlendiği bir noktadır. Ancak, su seviyesindeki düşüş nedeniyle iskele ile tekne arasında normalde olması gerekenden çok daha fazla mesafe oluşmuştur. Denizli'nin Güney ilçesinde bulunan Çindere Barajı'nın mevcut durumuna tanık olan Dr. Ahmet Altınel, "Denizli kuraklık açısından zorlu bir dönemden geçiyor. Son günlerde etkili olan yağışların, barajların yeniden dolmasına vesile olmasını umuyoruz. Mart ayında yağışlar devam ediyor, ancak su seviyesi hala çok düşük. Eskiden bu baraj gölünde büyük bir tekneyle gezinti yapılıyordu. Ancak, su seviyesi düştüğü için iskele yukarıda kaldı. Tekne de suyun çok altında duruyor. Su seviyesi yükselirse, tekne de yukarıya çıkacak ve yine iskeleye erişim sağlanabilecek. Normalde su seviyesinde olan iskele şu anda metrelerce yüksekte. Çindere Barajı'nda su seviyesinin yükselmesini umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

Patlayan barajda yakınlarını kaybetmişlerdi: Acıları hala çok taze Haber

Patlayan barajda yakınlarını kaybetmişlerdi: Acıları hala çok taze

2012 yılının 24 Şubat'ında Kozan'da, Ergenuşağı Mahallesi yakınlarında Göksu Irmağı üzerine inşa edilen Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin Derivasyon Tüneli'nde meydana gelen sızıntı sonrası patlayan baraj havzasında çalışan işçilerden Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Hasan Bolat, Erdal Demirelli, Erkan Yiğen, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aral hayatını kaybetti. O dönemde gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmaları sonucunda 5 işçinin cenazesi bulunurken, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aral'a ait cenazeler hala bulunamadı. 12 yıl önce yaşanan trajedinin ardından aileler, hala kayıp olan yakınlarının acısını taze bir şekilde hissediyor. Kardeşi Latif Değirmenci'nin hala bulunamamasıyla yaşayan Şaban Değirmenci, o dönem yapılan arama çalışmalarında kardeşinin bazı eşyalarının bulunduğunu ancak cenazesine ulaşamadıklarını ifade etti. "Keşke bir mezar taşları olsaydı, Fatiha okurduk" Kardeşinin baraj kapağı patlaması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından, aile olarak büyük bir acı yaşadıklarını dile getiren Şaban Değirmenci, "Acımız hala tazedir. Baraj patladı, haber aldık ve hemen oraya gittik. Baraj kapaklarında sızıntı olduğu söylendi, haftalarca kum atıldı ama su durdurulamadı. O kapak patlayıp bu felaket yaşandı. Kardeşim Latif o gün aslında izindeydi, arkadaşının yerine işe gitmiş. Kader böyleymiş. Arama çalışmaları yapıldı. 3. gün dayanamayıp hastaneye kaldırıldım. Hava soğuktu, su çok yükselmişti, kurtulma şansları yoktu. Kardeşimin telefonu ve pantolonu bulundu, ama kardeşim hala kayıp. Evliydi. Acımız hala taze, büyük bir felaket yaşadık. Kimseye yaşatmasın Allah. Keşke bir mezar taşı olsaydı, onun için Fatiha okurduk" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.