[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#cami

cami haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, cami haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yurt genelindeki camilerde Haber

Yurt genelindeki camilerde "şehitler ve mazlumlar" için dua programı

Diyanetten yapılan açıklamaya göre, camilerde "Şehirlerin Kalbi Camilerimizde Buluşuyoruz, Şehitlerimiz ve Mazlumlar İçin Duadayız" programı gerçekleşti. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde düzenlenen dua programına katılım gösteren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yatsı namazını kıldırdıktan sonra cemaate hitap etti. Erbaş, büyük fitneler ve tefrikalarla Kudüs'ün zulmün, kötülüğün, işgalin yaşandığı bir yer haline getirildiğini ifade ederek, "1917 yılından günümüze kadar Kudüs'te hep kötülük hep zulüm var. 7 Ekim'den bugüne kadar Gazze'de, Filistin'de soykırım, katliam yaşanıyor. Bebekler, masumlar, zalimlerin, işgalcilerin yukarıdan attıkları bombalar altında can veriyor. 40 binin üzerinde masum insan şehit oldu." dedi. Her zaman duayı dilimizden düşürmememiz lazım Anadolu'nun her tarafının asırlardan beri bayrağın rengi şehit kanlarından oluştuğuna vurgu yapan Erbaş, "O yüzden binlerce, yüz binlerce şehidimizin yadigarı topraklarda yaşıyoruz. Onun için birliğimizi, beraberliğimizi muhafaza edelim. Düşman her zaman uyanık, biz düşmandan daha çok uyanık olmalıyız. Düşmanlar terör faaliyetlerini boşuna ortaya çıkarmıyor, terör gruplarını boşuna desteklemiyorlar. Onlara karşı bizim birlik, beraberlik içerisinde olmamız lazım ve her zaman duayı dilimizden düşürmememiz lazım." şeklinde konuştu. Başkan Erbaş, konuşmasından sonra şehitler ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki mazlumlar için dua etti.

Kolundaki platin ve bacağındaki proteze rağmen cami temizliğini aksatmıyor Haber

Kolundaki platin ve bacağındaki proteze rağmen cami temizliğini aksatmıyor

Konya şehir merkezinde memur olarak görev yaptığı kurumdan emekli olduğu yıllarda Çumra ilçesine taşınan 86 yaşındaki Mehmet Mert, ilçe merkezinde bulunan Bardakçı Camiindeki inşaat temizliğine yardım etmeye gitti. Babasının yıllarca bahçesini temizlediği camide bir süre temizlik yapan 86 yaşındaki Mert, daha sonra babasından kalan mirası gönüllü olarak devam ettirmek için kolları sıvadı. Temizliğe başladığı yıllarda düşüp kalça kemiğini kırması sonucu protez takılan, daha sonra farklı bir zamanda tekrar düşen Mehmet Mert bu sefer kolunun kırılması sonucu platin takıldı. Geçirdiği kazalardan sonra da cami temizliğine devam eden 86 yaşındaki Mert, büyük bir azimle her gün sabah camiye gelerek akşam saatlerine kadar temizlik yapıyor. "Çok şükür baba mirasında 26. senedeyim" Babasından kalan temizlik mirasına 26 yıldır sahip çıkan 86 yaşındaki Mehmet Mert, "Benim günüm buranın temizliğiyle geçer. Yani isteksiz değilim, içimden geliyor benim. Onun için ben hiç acınmıyorum çok da hoşuma gidiyor. Buraya adadım kendimi. Babam rahmetli buralarda kavak vardı ve o kavakları sulardı, otlarını alırdı. Ondan da bana miras kaldı. İlk başlangıcım; caminin önündeki bölme sonradan yapıldı, oraya kereste falan getirdiler, o dilimleri taşımayla başladık. Bacaktan sakatım zaten, aldım elime süpürgeyi dün bugün gibi ben de yılın nasıl geçtiğini bilemedim. Baba mirasında 26. seneyi devralıyorum çok şükür. Çok rüzgar olsa dahi bu çamların dikenleri döküldüğü müddetçe o rüzgarda temizlerim. Ben de hiç üşengeçlik yok severek yaparım" dedi. "Hiç zor olmuyor Allah’a şükürler olsun" Cami temizliğine ömrü yettiği kadar devam edeceğini anlatan Mehmet Mert, "O senelerde çarşıdan gelirken gece saat 12 gibiydi, kış günü olunca buzluydu ortalık ayağım kaydı düştüm. Kalça kemiği kırıldı ve protez taktılar. Kolum da başka bir zaman düştüm kırılınca ona da platin taktılar. Hiç zor olmuyor Allah’a şükürler olsun. Cenabı Allah kolaylığını veriyor. Ömrüm yettiği kadar Cenab-ı Allah ömür verdiği sürece devam edeceğim. Ben kendimi buraya adadım. Yani ben cami temizliğini bakıyorum, şunu, bunu yapacağım diyemem. Ben kendimi buraya adadım başka yok. Benim son çıkışım burası. Hatta bana çocuklarım bırak artık diyorlar ama ben de dedim ki ben bu dünyayla ilişkiyi kestim. Bana karışmayın dedim. Benim şimdi bir torunum var Batuhan isminde. Bana dedi ki dede ’Allah geçinden versin sen ölürsen senin yerine ben devam ederim’ dedi. Allah razı olsun torunumdan, Allah’a şükür diyorum" diye konuştu.

Şahinler Cami'si süsleri ile dikkat çekiyor Haber

Şahinler Cami'si süsleri ile dikkat çekiyor

İlçeye bağlı kırsal Şahinler Mahallesi'nde 1900'lü yılların başlarından itibaren ibadete açık olan cami, duvar ve tavan süslemelerinin farklı olmasıyla dikkati çekiyor. Harcında köy yumurtası, süslemelerinde kök boyası kullanılan Şahinler Camisi'nin yapımında Rum ustalar ve Bulgar işçilerin çalıştığı biliniyor. 1891-1902 yıllarında inşa edilen caminin duvarları ve tavanında, eski hat örnekleri yerine mahallenin mezarlığı, yapıldığı dönemlere ait Rezelli Değirmeni, manzara, çiçek, üzüm, incir ve kavun gibi doğa ve meyve figürleri bulunuyor. Özellikle tavanındaki bölgeye özgü zeytin ve yaprak süslemeleri dikkati çeken düz ahşap bir çatıyla örtülü ibadethane, içinde gizle kubbeleri de barındırıyor. Caminin çok güzel olduğunu kaydeden emekli öğretmen Celal Beyazıt, “Bugün enteresan bir camimizle karşılaştık. Gerçekten çok güzel bir cami yapılmış. Aşağı yukarı 150 senelik bir cami. İçerisine klasik Osmanlı tipi değil çevredeki bitki figürleri ve desenler yerleştirilmiş. Ama, caminin büyük bir tamire ihtiyacı var. Pencereler kapılar bayağı eskimiş. Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Böyle bir eser bir daha ya yapılır ya yapılmaz” dedi. İsmail Çokgider de, “Şahinler Camisi'nin 1890'lı yıllarda Rum ustalar tarafından yapıldığı söyleniyor. Mimari yapısı bakımından çok değişik bir cami. Bu bölgede ben böyle hiç cami görmedim. Duyumuma göre, ustanın bu camiyi yaparken içerideki figürleri köylülerden yumurta toplayarak yaptığı söyleniyor. Buraya dışarıdan da görmeye gelen turistler oluyor. Tarihi bir camimizdir. Bunu yaşatmalıyız” diye konuştu. Köylülerden İsmail Çancı ise, “Şahinler Köyü Camimiz çocukluğumuzdan beri gelip gidenin çok olduğu bir cami. İslam kültüründe değişik bir yeri olduğu söyleniyor. Figürler var ama tabi biraz yıllar geçtikçe yıpranmış. Tadilat yapılmasını talep ediyoruz. Buraya gelen de çok ibadet etmek için. Cuma günü saflarda yer bulunmuyor. Yetkililerden talebimiz bir an önce buraya biraz daha ihtimam göstermeleri” dedi.

Edirne'de 500 yıllık caminin restorasyonu için kapalı taş ocağı açıldı Haber

Edirne'de 500 yıllık caminin restorasyonu için kapalı taş ocağı açıldı

Osmanlı sadrazamlarından Ahmet Paşa tarafından 16. yüzyılda inşa ettirilen kare planlı cami, 500 yıl boyunca çeşitli restorasyonlar gördü. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Ocak 2022'de camide kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı. İç ve dış mekanda eş zamanlı yürütülen çalışmalarda, caminin orijinaline uygun bölgeye özgü renkli taşlar kullanıldı. Taşlar, restorasyon ekibince kapalı ocaklardan çıkarılarak cami bahçesinde kurulan atölyede işlendi. Caminin minaresinde sarı, dış cephesinde de yeşil tonlardaki taşlar kullanıldı. Minare, iç ve dış cephe çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı camide ekiplerin kalem işi çalışmaları sürüyor. Ekipler tarafından titizlikle aslına uygun şekilde restore edilen caminin yıl içinde yeniden ibadete açılması öngörülüyor. - "Gerekli statik güçlendirmeler yapıldı" Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Osmanlı'dan miras tarihi caminin kapsamlı bir restorasyondan geçtiğini söyledi. Çalışmaların büyük bölümünün tamamlandığını belirten Saraç, caminin gelecek kuşaklara güvenle taşınacağını ifade etti. Tarihi yapının restorasyon öncesi ciddi sorunlarının bulunduğunu anımsatan Saraç, "Yapılan araştırmalarda camimizin statik olarak çok büyük problemleri olduğu görüldü. Gerekli statik güçlendirmeler yapıldı. Yapılan modellemeler sonucunda minarenin kaideye kadar sökülüp tekrar örülmesine karar verildi." dedi. Saraç, bölgenin en önemli kültürel eserlerinden olan caminin özgün taşlarıyla ön plana çıktığını ifade etti. Restorasyonun aslına uygun gerçekleştirilmesi için yoğun çaba gösterildiğini anlatan Saraç, şunları kaydetti: "Caminin önemli bir özelliği var. Camide yeşil ve sarı taşlar kullanıldı. Bu da Keşan'ın kendine özgü yöresel kum taşı. Biz restorasyon çalışmalarına başladığımızda bölgede herhangi bir aktif taş ocağı yoktu. Caminin aslına uygun olarak yapılabilmesi için mutlaka bu taşı temin etmemiz gerekiyordu. Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda ocakları bulduk ve kendi imkanlarımızla taşları çıkardık. Cami bahçesine kurduğumuz taş atölyesinde bu taşlar şekillendirildi. Cami minaresi ve dış cephede kullandığımız taşlar aslına uygun üretildi. Camide kalem işi çalışmaları ve çevre düzenlenmesi devam ediyor. İnşallah bu yıl içinde restorasyon tamamlanarak ibadete açılacak."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.