[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#caretta caretta

caretta caretta haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, caretta caretta haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yumurtadan çıkan carettaların cinsiyetini bu yıl sıcaklıklar belirledi Haber

Yumurtadan çıkan carettaların cinsiyetini bu yıl sıcaklıklar belirledi

Nesli tükenme riskiyle karşı karşıya bulunan canlılar arasında yer alan deniz kaplumbağaları caretta carettaların mayıs ve haziranda başlayan yumurtlama döneminin ardından yumurtalarından çıkan yavruları suyla buluşuyor. Küresel ısınmayla birlikte yavruların cinsiyetlerinde yaşanan değişim de devam ediyor. Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlileri de yavru kaplumbağaların hayata tutunması için çalışma yapıyor. DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün destekleriyle İztuzu'nda 30 yılı aşkın süredir koruma çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi. Kaska, ağustos ortasına kadar yumurtlamaların devam etmesini beklediklerini belirterek, "Deniz kaplumbağalarının deniz suyunun ısınmasıyla çiftleşmelerinin erken başladığını biliyoruz. Ancak yavruların esas sıcaklıktan nasıl etkilendiğini araştırıyoruz." dedi. Yavruların insanlardaki gibi kromozoma sahip olmadığına işaret eden Kaska, "Yavru gelişirken içinde bulunduğu ortamın sıcaklığına göre cinsiyetini değiştirir. Ortam sıcak olursa dişi, serin olursa erkek yavru çıkıyor. Şu ana kadar yaptığımız sıcaklık ölçümlerinde yavruların neredeyse yüzde 90'ı dişi çıktı. Dolayısıyla geriye kalan yüzde 10'luk erkek, popülasyonun devamı için yeterli olacak mı, bilmiyoruz." diye konuştu. Kaska, İztuzu Plajı'nda şu ana kadar 730'u aşan yuva sayısına ulaştıklarını, burada 250 civarında annenin yuva yaptığını vurgulayarak, ekiplerin şu ana kadar 4-5 bin civarında yavruyu denize gönderdiğini söyledi. Sezon sonunda yaklaşık 40 bin civarında yavrunun denize ulaşmasını beklediklerini anlatan Kaska, çalışmaların bu yönde sürdüğünü dile getirdi. Kaska, 2050 yılında dünyanın 1 derece daha ısınması durumunda yavruların hepsinin dişi çıkacağını, bunun için ne gibi önlemler almaları gerektiği konusunda farklı çalışmalara şimdiden başladıklarını dile getirdi. İztuzu Kumsalı'nda da küresel ısınmanın etkisiyle deniz kaplumbağalarının bu yıl biraz daha erken yuva yapmaya başladığını bildiren Kaska, bunun ilk örneğinin Dalyan Kumsalı'nda görüldüğünü, normalde 15 Mayıs gibi başlayan yuva yapımının bu yıl 22 Nisan'da oluştuğunu kaydetti. Kaska, caretta carettaların doğduğu kumsala 25-30 yıl sonra tekrar döndüğünü aktararak, bu nedenle yavru çıkışlarının güvenli bir alanda yapılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.

Caretta caretta yavruları denizle buluştu Video Galeri

Caretta caretta yavruları denizle buluştu

Türkiye'de deniz kaplumbağası yuvalama bölgesi dışında olan Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi’ndeki Şahika Plajı’na 28 Haziran’da yumurta bırakan bir caretta carettanın yuvası, 48 gün boyunca Kuşadası Belediyesi tarafından korumaya alındı. Aradan geçen sürenin ardından yumurtalardan çıkan 33 caretta caretta yavrusu, denizle buluşturuldu. Yavruların denize kavuşmasının ardından Ekosistemi Koruma ve Doğa Seveler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yuvayı açarak kontrol etti. Kontrolde, caretta caretta'nın, 44 yumurta bıraktığı, bunlardan 11’nin bozuk olduğu belirlendi. Öte yandan, EKODOSD tarafından Şahika Plajı’nda nöbet tutarak yavruların güvenli bir şekilde denize ulaşmasını sağlayan gönüllülere teşekkür belgesi verildi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası kıyılarının deniz kaplumbağalarının yuva yapması için çok uygun şartlara sahip olduğunu belirterek, “Kentimiz denizel biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin. Kuşadası Körfezi de bu canlıların beslenebilmesi için önemli imkanlar sunuyor. Kuşadası’nda 2 caretta caretta yuvamız daha var. 10 veya 15 gün içerisinde bu yuvalardan da yavru çıkışlarının olmasını bekliyoruz. Ben gün boyunca yuvanın başında nöbet tutarak yavruların güvenli bir şekilde deniz ulaşmasında emeği geçen gönüllülerimize de çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR-Kuşadası'nda caretta caretta yuvasına çitli koruma İHA

Kuşadası'nda caretta caretta yuvasına çitli koruma Video Galeri

Kuşadası'nda caretta caretta yuvasına çitli koruma

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarından biri, dün gece yumurta bırakmak için Güzelçamlı Mahallesi'nde bulunan sahile çıktı. Boyu yaklaşık 100 santimetre olan deniz kaplumbağası, yuvalama alanını seçtikten sonra kazdığı çukura yumurtalarını bıraktı. Carettanın yumurtalama anını cep telefonu kameralarıyla kaydedenler, durumu EKODOSD'a bildirdi. Bölgeye hareket eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, deniz kaplumbağasının sağlık durumunu kontrol ettikten sonra yaşam döngüsünü izlemek amacıyla kullanılan markalama çalışmasını yaptı. Bahattin Sürücü ile temasa geçen Kuşadası Belediyesi ekipleri de vakit kaybetmeden caretta carettanın yuvalama alanına gidip, koruma altına aldı. Deniz kaplumbağasının yumurtalarını bıraktığı alan, 1 metre uzunluğunda çitle çevrilip, üzerine uyarıcı levhalar asıldı. "Hayatımda ilk defa tanık oldum" Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasının yumurtlama anına tanık olan Güzelçamlı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Pirinç; "Görünce çok heyecanlandım. Yuva yapma anını cep telefonumla kaydettikten sonra ilgililere haber verdim" dedi. Tatil için İstanbul'dan Kuşadası'na gelen Ahsen Zengin ise caretta carettanın koruma altına alınan yuvalama alanını görünce çok mutlu olduğunu söyledi. Kendisinin de bir hayvan sever olduğunu belirten Zengin; "Kuşadası Belediyesi'ne bu konuda hassas davrandığı için teşekkür ediyorum" dedi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise "Uzun kumsallara sahip Kuşadası'nda her yıl caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yuva yaptığını görüyoruz. Kuşadası Belediyesi tarafından Güzelçamlı'dan, Kuştur'a kadar uzanan kıyılarda, 'Deniz Kaplumbağalarını Koruyalım' tabelaları dikildi. Tabelalarda deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik bilgiler, ölü, yaralı ya da yuva yapan kaplumbağa görüldüğünde neler yapılması gerektiği ve yapılan koruma çalışmalarının görselleri yer alıyor. Kuşadası Belediyesi nesli tehlike altında olan deniz canlıları ve endemik bitki türleri konusunda çok hassas davranıyor. Kuşadası sahilleri, nesli tehlike altında olan bu canlı türünün yuvalarına ev sahipliği yapıyor. Zarar vermemek için dikkatli olalı" diye konuştu. İHA

Kaplumbağaların Akdeniz ile buluştuğu kumsalda hedef 2 bin 500 yavru çıkışı Haber

Kaplumbağaların Akdeniz ile buluştuğu kumsalda hedef 2 bin 500 yavru çıkışı

Anaç kaplumbağaların üreme alanlarından, Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünün 1 kilometrelik sahilinde, yuva sayısı 41'e ulaştı. Yuvalarında kuluçka dönemini tamamlayan yavrular, yumurtalarından çıkmaya başladı. Denize ulaşmak için kumsala ilk adımlarını atan minik kaplumbağaların gece saatlerindeki zorlu yolculuğu, Anadolu Ajansı ekibince görüntülendi. Kabuklarından kurtulamayan ve mavi sulara ilerlerken güçlük çeken canlılara, enstitü görevlileri ile gönüllü öğrenciler destek oldu. İklim değişikliği etkilerinin araştırılması için merkez kuruldu ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Evrim Kalkan Tezcan, AA muhabirine, sahilin koruma altında olduğunu söyledi. Canlıların yumurtlama ve kuluçka dönemlerinin özenle takip edildiğini dile getiren Tezcan, "Gönüllü öğrencilerimiz 2 yıldır bizlerle çalışıyor. Böylelikle veri ve çalışma kalitesini geliştirme şansı bulduk." dedi. ODTÜ İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezinin geçen yıl kurulduğunu belirten Tezcan, "Kaplumbağa izleme ve koruma çalışmalarını bu merkez altında yürütmeye başladık çünkü iklim değişikliğinin deniz kaplumbağaları üzerindeki etkisi oldukça önemli. Böylelikle çalışmalarımızı daha akademik çerçeveye çektik." diye konuştu. Tezcan, geçen yıl 1015 yavrunun denize ulaştığını, yuvarlardaki artış sayesinde bu sezon yaklaşık 2 bin 500 yavrunun yumurtalarından çıkmasını beklediklerini anlattı. Gönüllülerden biyoloji öğrencisi Muhammet Berkan Şahin de sezonun ilk çalışmasında 450 yavrunun mavi sularla buluştuğunu ifade ederek, yolculuğa tanık olmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.