[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#ÇED

ÇED haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ÇED haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Karaburun'daki yeni GES projesi için Bakanlık'tan ÇED gerekli değil raporu geldi Haber

Karaburun'daki yeni GES projesi için Bakanlık'tan ÇED gerekli değil raporu geldi

Güneş Enerjisi Santrallerinin (GES) ve Rüzgar Enerjisi Santrallerinin (RES) sıklıkla kurulduğu bölge olan İzmir’in Karaburun İlçesine bir GES daha kurulmasına yeşil ışık yakan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fıratteks Tekstil Güneş Enerji Santrali projesi hakkında “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verdi. Eğlenhoca Mahallesine kurulması planlanan GES’in proje dosyasında santral için toplam 4 bin 320 adet güneş paneli kurulacağı bilgisi paylaşılırken; bu panellerin tapu kayıtlarına göre tarla niteliğindeki taşınmazın üzerinde yer alacağı bilgisi görüldü. Bakanlığın paylaştığı dosyaya göre Eğlenhoca 941 parselde yer alan 33 dönümlük tarlanın proje için 24 dönümü kullanılacakken; proje için toplam 72 milyon 890 bin 300 Türk Lirası bütçe ayrıldığı belirtildi. Proje sahası kazılacak Proje sahasına en yakın konutun 4,28 kilometre mesafede olduğu bilgisinin paylaşıldığı proje dosyasında, projeye 1 kilometre uzaklıkta başka GES’lerinde kurulmasının planlandığı dile getirildi. İnşaat aşamasının 10 ay süreceği belirtilen GES ile 2,376 megavat elektrik üretilmesi hedeflenirken; projenin 25 yıllık kullanım ömrü olacağı bilgisi de proje dosyasında kamuoyu ile paylaşıldı. İnşaat aşamasında trafo ve panel kurulumu için 3 ay süreyle kazı çalışmasının yapılacağı belirtilen proje hakkında bakanlığın verdiği “ÇED gerekli değildir” kararı ise şu şekilde: “İzmir İli Karaburun, ilcesi Eğlenhoca Mahallesi, Yukarıovacık Mevkii 941 parsel mevkiindeki FIRATTEKS TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Fıratteks Tekstil Güneş Enerji Santrali (2,376 MWm/1,98 MWe- 2,41 Ha- 4.320 Panel - 18 İnverter) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince Fıratteks Tekstil Güneş Enerji Santrali (2,376 MWm/1,98 MWe- 2,41 Ha- 4.320 Panel - 18 İnverter) projesi'ne Valiliğimizce 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir.”

13 kilometrelik elektrik hattına yeşil ışık Haber

13 kilometrelik elektrik hattına yeşil ışık

İzmir, Manisa ve Balıkesir sınırları içerisinde yapılması planlanan UYGAR Rüzgar Enerjisi Santraline (RES) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan bir yeşil ışık daha geldi. Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından UYGAR RES için çekilecek elektrik iletim hattı projesi hakkında “çevresel etki değerlendirmesine (ÇED) gerek yoktur” diyen bakanlığın onayı ile proje için 13 kilometrelik hat çekilecek. İzmir’de 11,88 kilometrelik, Manisa’da ise 1,13 kilometrelik kısmı bulunacak elektrik hattı için içinde tarım arazileri de olan bölgeye toplam 32 adet direk dikileceği belirtildi. İzmir İli, Bergama İlçesi, Durmuşlar, Gökçebeyli, Sarıcalar, Bölcek, Çamoba, Kozluca, Yalnızdam, Ilgındere Mahalleri ile Manisa İli, Soma İlçesi Cenkeyeri, Cinge, Hamidiye Mahallerinden geçecek olan elektrik hattının 400 kV üzeri gerilim taşıyacağını belirten TEİAŞ, projenin 76 milyon 424 bin 36,08 Türk Lirası bedel ile hayata geçirileceğini proje dosyasında dile getirdi. Bakanlığa sunulan proje dosyasını inceleyen İzmir Valiliği “ÇED gerekli değildir” dediği iletim hattı projesi hakkında şu ifadeleri paylaştı: “İZMİR İli BERGAMA, ilcesi İzmir İli, Bergama İlçesi, Bölcek, Çamoba, Durmuşlar, Gökçebeyli, Ilgındere, Kozluca, Sarıcalar, Yalnızdam Mahallesi ile Manisa İli, Soma İlçesi Cenkyeri, Cinge ve Çerkez/Hamidiye Mahallesi Sınırları İçerisinde mevkiindeki TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM ANONİM ŞİRKETİ tarafından yapılması planlanan 400 kV Uygar RES TM-İzmir Havza TM Elektrik Enerjisi İletim Hattı (EEİH) (13,01 km) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince 400 kV Uygar RES TM-İzmir Havza TM Elektrik Enerjisi İletim Hattı (EEİH) (13,01 km) projesine Valiliğimizce 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir.”

Danıştay’ın iptal ettiği altın madenine komisyon kararı Haber

Danıştay’ın iptal ettiği altın madenine komisyon kararı

Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından Dikili’de işletilen altın madenine daha önce yapılan 3 kapasite artışına bir yenisinin daha eklenmesi hedefleniyor. Kırma, eleme tesisinde yapılacak kapasite artışı ile yılda 500 bin ton kırma ve eleme yapacağı belirtilirken; söz konusu artış ile yeraltı dolgu çalışmalarında kullanılan agrega malzemesinin tesis içinde üretileceğinin bilgisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın paylaştığı dosyada yer aldı. Bakanlığın paylaştığı proje dosyasında kapasite artışının şirketin öz kaynakları ile yapılacağı belirtilirken; projenin maaliyeti 5 milyon 650 bin Türk lirası olarak paylaşıldı. Danıştay daha önce iptal kararı verdi Madende yapılacak kapasite artışı hakkında daha önce verilen “ÇED Gerekli Değildir” raporunu Danıştay’ın 2022 yılında iptal ettiği belirtilirken; verilen iptal kararına kadar kapasite artışı için gerekli inşaatın tamamlandığı bilgisi yeni ÇED raporunda yer aldı. İnşaat aşaması tamamlanmış olduğundan herhangi bir hazırlık sürecinin yaşanmayacağı belirtilen kapasite artışı ile yılda 300 gün günde 16 saat kırma, eleme yapılacağı bilgisi proje dosyasında kamuoyu ile paylaşıldı. İptal kararı üzerine tekrar bir dosya hazırlayan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan proje dosyası hakkında 25 Ekim’de komisyon toplanacağını söyleyen bakanlığın verdiği karar ise şu şekilde: “İZMİR ili DİKİLİ ilçesi sınırları içerisinde KOZA ALTIN İŞLETMLERİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan ÇUKURALAN ALTIN MADENİ 500.000 TON/YIL KIRMA ELEME TESİSİ projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, ÇED Yönetmeliği'nin 11. maddesi kapsamında Bakanlığımıza sunulmuş olup, inceleme değerlendirme süreci başlamıştır. Proje ile ilgili olarak 25/10/2024 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecektir. Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu https://eced-duyuru.csb.gov.tr/eced-prod/duyurular.xhtml adresinde yer almaktadır. ÇED Raporu ilgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

Halkın kantarına çıkıyor: Orman arazisine madende ‘ÇED kurnazlığı’ Haber

Halkın kantarına çıkıyor: Orman arazisine madende ‘ÇED kurnazlığı’

İzmir’de bir süredir, ormanlık alanda hayata geçirilmek istenen maden projelerindeki artış dikkat çekerken son olarak Bergama’da açılmak istenen “Sulu Tel Kesme Yöntemi İle Mermer Ocağı Alansal Kapasite Artışı Projesi” projesi halkın kantarına çıkacak. Bergama Mıcır Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından ilçenin Karahıdırlı Mahallesi hayata geçirilmek istenen proje için 26 Ekim Perşembe günü Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilecek. Proje raporunda daha önce alanın ruhsat sahibi olan Urla Makina San. ve Tic. A.Ş. adına geçerli olan ‘’ÇED Gerekli Değildir’’ kararı Bergama Mıcır Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş.’ye devredilerek faaliyet sahibi değişikliği yapılırken İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile Bergama Orman İşletme Müdürlüğü, Yenişakran Orman İşletme Şefliği tarafından 49 bin 677 metrekare alanda maden işletme izni verildiği belirtildi. PROJE ÖZELLİKLERİ Rapora konu kapasite artışı kapsamında; 24,95 hektar alana sahip Kalker Ocağı işletmesine ilave olarak ruhsat alanında, aynı anda işletilecek, 20,40 hektar alana sahip 1.Poligon ve 12,71 hektar alana sahip 2. Poligonda; yılda toplamda 54.000 ton malzeme çıkarılacak. Proje raporunda ayrıca faaliyetin gerçekleştirileceği ruhsat alanının “orman alanı” ve “tarım arazisi” vasfında kaldığı ifade edildi. DİKKAT ÇEKEN DETAY Proje raporunda en çok dikkat çeken detay ise “25 hektar sınırı“ oldu. Geçtiğimiz yıl maden faaliyetlerinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı için belirlenen sınırlar güncellenmiş ve “Bu sınır, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan ÇED Yönetmeliği'nde belirlenmektedir. Sınırın üzerindeki maden sahaları ÇED sürecine tabi tutulurlar. 2023 senesi için ÇED Yönetmeliği Ek-1 kapsamında 25 hektar ve üzeri maden işletmeleri ÇED sürecine tabi tutulmaktadırlar” ifadeleriyle 25 hektar ve üzeri için ÇED koşulu sunulmuştu. Proje kapsamında ise 33,11 hektarlık ÇED alanının faaliyetlerinin 20,40 hektar alana sahip 1.Poligon ve 12,71 hektar olarak ikiye bölünmesi ve bu şekilde ÇED kararını yerel yönetimlerin görüşleri alınmaksızın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylatmayı hedeflediği düşüncesini akıllara getirdi. Projenin toplam maliyetinin ise 2 milyon 313 bin lira olması bekleniyor. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Turistik ilçede ‘jeotermale’ bakanlıktan vize

İzmir'deki Altın Madeni ile ilgili yeni karar! Haber

İzmir'deki Altın Madeni ile ilgili yeni karar!

Dikili’de uzun yıllardır faaliyet gösteren, kapasite artışı ile bölgede tarım ve hayvancılığın yanı sıra su kaynaklarını tehdit ederek ekolojik sistem üzerinde olumsuz etkilere neden olan Çukuralan Altın Madeni'ne yönelik hukuk mücadelesi sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Koza Altın İşletmeleri tarafından işletilen Çukuralan Altın Madeni’nin, üçüncü kapasite artırımına yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptaline yönelik İzmir 4. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin ÇED olumlu kararının iptaline yönelik başvuruyu reddetmesinin ardından Büyükşehir, Danıştay’a itirazda bulundu. Danıştay 6. Dairesi, İZSU Genel Müdürlüğü ile çevrecilerin de müdahil olduğu davada, kararı bozarak dosyayı yerel mahkemeye iade etti. Yeraltı ocaklarında keşif yapılmamış İzmir Büyükşehir Belediyesi, Danıştay’a maden sahasında bulunan yeraltı ocaklarında keşif yapılmadığı yönünde itirazda bulundu. İZSU Genel Müdürlüğü de Çukuralan Mahallesi'ni besleyen su kaynağının, kapasite artırımı nedeniyle yapılacak susuzlaştırma işlemi sonrası azalacağı veya kuruyacağını belirtti. Yine galerilerde personelin çalışabilmesi için yeraltı suyunun uzaklaştırılması gerektiği, bunun da mevcut yeraltı suyu akiferinin tamamen dengesinin bozulmasına neden olacağı, yeraltı suyu akış yönünde bulunan kaynakların beslenmesine engel olacağı gerekçesini ileri sürdü.  Yeniden inceleme yapılmasını istedi Dosyayı inceleyen Danıştay 6. Dairesi, itirazları haklı buldu. Yeraltı ocaklarında keşif yapılmadığına yönelik iddiaları değerlendiren Danıştay, kararında yerel mahkemenin bu konulara yönelik değerlendirme yapmadığına ve keşif tutanağında yeraltı ocaklarında keşif yapılıp yapılmadığına yönelik bir bilgi bulunmadığına dikkat çekti. Daire, ek bilirkişi raporu alınması veya bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasına hükmetti. BÜLTEN

Bakanlıktan TOKİ’ye ‘ÇED vizesi’ Haber

Bakanlıktan TOKİ’ye ‘ÇED vizesi’

TENZİLE AŞÇI Dar gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesi için Çevre, Şehicilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı kurulan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’nin her yıl 100 bin konut projesi kapsamında, İzmir Seferihisar, Camikebir Mahallesi'ndeki konut projesinin 3. Etabına ilişkin öneli bir gelişme yaşandı. TOKİ’nin geçtiğimiz Nisan ayında 523 konutu kapsayan projesine ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca başlattığı ÇED sürecinde karar verildi. Bakanlık proje için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi. Kararla birlikte inşaatların başlaması için start verilmiş oldu. Kararda şu ifadelere yer verildi; “İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Camiikebir Mahallesi Mevkii , 6428/1, 6425/4, 6429/1, 6427/5, 6427/6, 6445/1, 6457/1, 6457/5, 6446/5, 6446/4, 6457/3, 6460/1, 6461/1 Ada/Parsellerde  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Camikebir Mahallesi, 3.Bölge 523 Konut (+5 K.D) ve 20 Adet Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi” projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve Müdürlüğümüze e- ÇED sistemi üzerinden sunulan Proje Tanıtım Dosyası 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında incelenip değerlendirilerek Yönetmeliğin 17. Maddesi uyarınca 13.06.2023 tarih ve E.2023151 numaralı belge ile "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı verilmiştir.” İŞTE PROJENİN DETAYLARI… 21 bloktan oluşması planlanan projede; 389 adet 2+1 daire, 134 adet 3+1 daire ve 20 adet ticaret alanı olacak. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Kentsel Gelişme Alanı”, “Sulama Alanı” sınırları içerisinde yer alan proje alanı arazisi; yapı alanı, araç yolu, sert peyzaj ve yeşil alan olacak şeklinde dizayn edilecek. Toplamda 72 bin 560 metrekarelik alanda hayata geçirilecek projenin 460 milyon 757 bin liraya mal olması bekleniyor. Projenin hafriyat çalışmalarının 11 ay, inşaat çalışmalarının ise 24 ay sürmesi planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.