Fethi Kabir nedir, ne demek? Fethi Kabir işlemi nasıl yapılır?
Günün öne çıkan konuları arasında Fethi Kabir yer alıyor. 2009 yılında dehşet verici bir şekilde öldürülen Münevver Karabulut'un katili olarak bilinen Cem Garipoğlu'nun cezaevinde intihar ettikten sonra gerçekten ölüp ölmediği yıllardır süregelen bir tartışma konusu haline geldi. Bu olayın ardından Cem Garipoğlu'nun babası Mehmet Nida Garipoğlu, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak oğlunun mezarının açılması talebinde bulundu. Tüm bu gelişmelerin arasında, Feth-i Kabir kelimesinin ne anlama geldiği ise merak konusu haline geldi. Peki, fethi kabir nedir, ne demek? Fethi kabir işlemi nasıl yapılır? İşte Fethi kabir hakkında detaylar…
FETHİ KABİR NE DEMEK?
Mezarın içinde bulunan cesedin, ölüm sonrası postmortem muayene için çıkarılması işlemine fethi kabir adı verilir. Bu işlem, genellikle mahkeme veya savcılık kararları doğrultusunda gerçekleştirilir.
Defin işlemleri sırasında yasal prosedürlere uyulmazsa, yani defin işlemi yasalarla belirlenen kurallara göre yapılmazsa, fethi kabir işlemi uygulanır. Fethi kabir işlemi, çeşitli durumlarda (örneğin, izinsiz gömme, iddialar ve şikayetler, savcılık kararları, sigorta talepleri gibi durumlarda) başvurulan bir prosedürdür.
POSTMORTEM MUAYENE NE DEMEK?
Postmortem muayene, yaygın olarak otopsi olarak bilinen bir tıbbi prosedürdür ve bir kişinin ölüm nedenini ve şeklini belirlemek amacıyla gerçekleştirilir. Bu prosedür, insan cesedinin kapsamlı bir incelemesini içerir ve genellikle patolog adı verilen uzman bir tıp doktoru tarafından yürütülür.
FETHİ KABİR NASIL YAPILIR?
Fethi kabir işlemi şu şekilde yapılır:
Mezar açma kararı alınır. Bu kararı soruşturma evresinde cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme verir. Karar müteveffanın bir yakınına bildirilir.
Mezar açma işlemi için gerekli araç ve gereçler hazırlanır. Mezar açılırken dikkatli olunur. Mezarda zehirli gazlar bulunabileceği için kabir açılır açılmaz içine girilmez. Havalandırma yapılır.
Ceset çıkarılır. Ceset yeni ise cesetten parça alınır. Ceset kokmuş veya çürümüş ise sadece gerekli organ veya kemik üzerinde inceleme yapılır.
Toksikolojik inceleme istenmişse cesedin kefeni, mezar toprağı ve tabuttan da örnek alınır. Zehirle ölüm olmuşsa bu yerlerde de kalıntı bulunabilir.
Cesedin fotoğraf ve video kaydı alınır; otopsi ve diğer incelemeler yapılır.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Rüyada öldüğünü görmek ne anlama gelir? Rüyada birinin öldüğünü görmek ne demek?